ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier godsdiensten: Bewandel jij een strikt persoonlijke, religieuze weg?

Bewandel jij één van de vier bestaande wegen?
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 december 2021 23:42

Gurdjieff legde ons uit dat er voor het religieus menstype drie mogelijke wegen bestaan, namelijk: die van de fakir (lichaamsgebonden), die van de monnik (de gevoelsmatige mens), die van de yogi (het brein regeert het lichaam), en daarnaast: die van de sluwe vos (die de andere drie als het ware overstijgt door aan lichaam, gevoel en verstand/rede tegelijkertijd te werken).

Het is een simplistische voorstelling van de vier bestaande wegen, maar anderzijds: hoeveel mensen ken je, die als roeping hebben om één van die wegen op te gaan? Hoogstwaarschijnlijk is jouw antwoord: "Niemand." Ik betwijfel zelfs of er, bijvoorbeeld, nog priesters bestaan die hún weg opvolgen, en niet die van de Kerk, noch die van hun eigen, animale deel.

Toegegeven: aan yoga doen, kan misschien heilzaam zijn voor lichaam en geest; vooral, als men het levenslang volhoudt, maar het maakt van de beoefenaar ervan nog altijd geen religieuze mens in de ware betekenis van het woord, zijnde: een ware yogi, die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat asanas uitvoert, teneinde 'iets' in zichzelf te kristalliseren. Dit kan enkel geschieden indien men aan energiebehoud doet.

Indrukwekkend! Gelijkt eerder op een acrobaat, nietwaar? Iets voor jou? En, mag ik vermoeden dat noch de weg van de fakir, noch die van de monnik voor jou zijn weggelegd?

Hieronder: geen echte, religieuze fakir, ook eerder een circusacrobaat en een goede entertainer, maar doe hem maar eens na...

Een andere, zeer goede entertainer is Sadhguru aan wiens lippen duizenden volgelingen hangen. Hieronder beweert hij dat mensen kunnen leviteren, om vervolgens via een verhaal de toehoorders met een kluitje in het riet te sturen. Je moet het maar willen geloven... Zelfs dan ben je niet alleen.

Enkele beelden uit het leven van een boeddhistische monnik... Iets voor jou?

Volgelingen, die om die reden niet hun eigen weg aan het bewandelen zijn, vind je overal ter wereld. Eigenlijk tref je niemand anders aan - omdat zij, die hún weg wel bewandelen, zich niet aan jou zullen openbaren. En, mochten ze het wél doen, zal je hen niet (h)erkennen, afstoten misschien.

Het is een feit, dat al die wegen ondertussen naar buiten toe sterk werden gecommercialiseerd, dat miljarden mensen er met beide voeten zijn ingetrapt, en zelfs daardoor van zichzelf kunnen verbeelden dat ze 'heiligen' of 'engelen' zijn - of met een 'extra lichaam' rondlopen, omdat ze zich met de 'geleende kennis' klakkeloos hebben vergroeid.

En, voor alle mensen die in de loop van de week zondigen, vloeken, bedriegen, hoeren en boeren, bestaat er nog de 'biecht', waardoor ze gepardoneerd worden, om dan de daaropvolgende week opnieuw het beest te kunnen uithangen.

Oké: het is een zwart-witte beschrijving van het menstype wiens roeping het niet is om zelfstandig een religieuze weg of de vierde weg op te gaan. Ik bedoel: de persoonlijke weg bewandelen. Wie tenslotte staat in contact met zichZelf? Maar, besef daarbij wel dat er tussen die zwart-witte uitersten miljoenen tinten van grijs aan te treffen zijn. Tracht dus voor jezelf uit te vinden of je je in het lichtgrijze bevindt, of eerder tegen de donkere tinten aanleunt - of, daarin verblijft.

Noteer dat ik het heb over 'geaardheid'. Het is dus niet omdat je, bijvoorbeeld, met pensioen bent dat je jouw ware geaardheid hebt 'overstegen'. Zelfs de gekooide vos zal, eenmaal terug op vrije voeten, vanwege zijn ware aard opnieuw op (kippen)jacht gaan. Geen verwijt! Want, het is zijn ware, aangeboren natuur.

In wezen was deze blog een korte inleiding tot de volgende; een blog, waarin enkel en alleen volgelingen in beeld komen. Met andere woorden: massamensen, die zich 'geroepen' voelen om deel uit te maken van de een of andere godsdienst.

Een tip, gericht aan de mens met mogelijke evolutie: "Het is vooral daar waar zeer veel mensen samenkomen je niet hoeft te zijn."

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht