ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: waarom Shaolinmonniken meer kans maken dan yogi om de 4e Weg op te gaan

Gurdjieff's Vierde Weg kan niet door iedereen zomaar bewandeld worden, tenzij in de menselijke verbeeldingswereld.
door Tsenne Kikke - donderdag 12 maart 2020 18:25

Indien je ooit Shaolin Kung Fu wil aanleren, dan moet je daarvoor in Dengfeng  zijn. George Ivanovitch Gurdjieff, die de zogenaamde 'Vierde Weg' in het Westen introduceerde, gaf eveneens een beschrijving van de drie andere wegen.

De drie andere wegen

Menstype-1, de puur fysiek ingestelde mens, is in staat om de 'Eerste Weg' te bewandelen. Het gewone menstype-1, die je overal ter wereld ontmoet, kun je - op de schaal van 0 tot 100 - ergens vooraan plaatsen. Eerder tegenaan de nul dus. Dit betekent dan ook dat slechts zeer weinigen deze Eerste Weg volledig afleggen. De meesten beginnen er zelfs nooit aan. Maar, indien we een voorbeeld willen vinden van een mens, die op de Schaal van Menstype-1 het cijfer 100 zou kunnen bereiken, kunnen we, bijvoorbeeld, aan de Indiase fakir denken, zijnde: de mens, die volledige controle heeft over zijn stoffelijk lichaam.

Menstype-2, het gevoelstype, kom je zelden of nooit tegen. Op die schaal van 0 - 100, zou ik, bijvoorbeeld, een Moeder Theresa een 10 geven, en een Franciscus van Assisi een 90, op z'n minst. Menstype-2 heeft volledige controle over zijn emotionele deel.

Menstype-3, is de mens die naar volledige controle over zijn lichaam via de geest nastreeft. Op die schaal van 0 - 100 zou ik iedereen die aan yoga doet een 5 geven, instructeurs een 10 misschien, maar een echte yogi, die - indien hij niet fysiek aan het slapen is en non-stop asanas uitvoert, zoals het in Oosterse Yogischolen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat de dagelijkse praktijk is, kan 100 bereiken. Wel is de yoga, die we in onze gewesten kennen, zeer goede gymnastiek en dus heilzaam voor het lichaam, beweerde Gurdjieff. Met andere woorden: omdat de meeste beoefenaars ervan zich eerder op het stoffelijke lichaam concentreren, is er van Innerlijke Groei geen sprake. Men werkt dus niet aan het zogenaamde 'zijn'.

Nochtans kan eender welk menstype - indien hij zich innerlijk geroepen voelt - het besluit nemen om de 'Vierde Weg' op te gaan, maar het is vooral menstype-3 die de meeste kans maakt om die Weg daadwerkelijk op te gaan, die te bewandelen, en uit te monden in menstype-5, -6 of -7. Ik kom hier onmiddellijk op terug...

Omdat je nu al weet, beste lezer, dat de mensheid voor minstens 99,9% uit menstypen-1 is samengesteld, kan het velen afschrikken om aan Zelfkennis te gaan doen.

Dat afschrikken is goed bedoeld. Het is iets dat ik op deze website al jarenlang doe. Het is een meest positieve aanpak, dat ervoor zorgt dat mensen hun waardevolle tijd er niet aan gaan besteden. Maar, zij die 'zichzelf geroepen voelen', leren via DIMschool vzw 'de weg van de sluwe mens' aan. Anders gezegd: ze kunnen zichzelf op het niveau van menstype-3 brengen.

Shaolinmonnik versus Yogi

Al deze uitleg was ook nodig om gewoonweg te zeggen dat een Shaolin monnik duizendmaal meer kans heeft om daarin te lukken dan een yogi, omdat hij de disciplines van zowel de fakir, de monnik, evenals die van de yogi onder de knie heeft.

Indien Gurdjieff dit ook geweten had, dan had hij zijn kostbare tijd aan de inwoners van het Shaolinklooster moeten investeren, vind ik.

Het Shaolinklooster van Dengfeng werd in het jaar 495 gebouwd, en is vooral beroemd vanwege de lange associatie met de zelfverdedigingskunsten. Shaolinmonniken reisden indertijd vaak veel door het land om het boeddhisme te prediken, en waren daardoor regelmatig het doelwit bij roofovervallen. Traditioneel gezien ontwikkelden de Shaolinmonniken hun expertise in zelfverdedigingskunsten als antwoord op de aanvallen van bandieten, maar ook als een manier om lichamelijk in conditie te blijven én om mentale en fysieke discipline te verkrijgen.

In wezen bewandelen Shaolinmonniken reeds de Vierde Weg. Het énige dat ontbreekt is de nodige kennis - want, als dat ontbreekt, zouden ze 'domme monniken' zijn die die Weg trachten te bewandelen.

Ikzelf had reeds meerdere filmpjes over de Shaolinmonniken via het internet bekeken, maar de videoclip, die hieronder afgedrukt staat, is het beste van wat ik ervan tot op heden heb gezien.

Hollywood acteur Jason Scott Lee is een student van Bruce Lee's martiale kunst, Jeet Kune Do, genaamd. Ook spendeerde hij 20 jaar lang energie en tijd om zich de 'Geheimen van de Shaolin' eigen te maken. In onderstaand filmpje wordt verhaald hoe zijn droom, om in de échte Shaolin school toegelaten te worden, waarheid werd. Hij verbleef er twee volle weken. En, zoals gewoonlijk zeggen ook hier de beelden veel meer dan woorden.

Over superinspanningen gesproken...

Is de zogenaamde 'Vierde Weg' iets voor jou?

Net zoals alle wegen naar Rome leiden, leiden al de vier verschillende wegen naar het Innerlijke Zelf. Ooit - ik spreek van iets meer dan 30 jaar geleden - ben ikzelf eens aan yoga, zen en aikido begonnen, maar het pure fysieke was uiteindelijk niet mijn ding. Net zoals Gurdjieff, besefte ik dat Westerse mensen geen Oosterlingen zijn. Wijzelf hebben andere dingen te 'doen' dan ons levenslang in een klooster op te sluiten of, zoals een fakir: je gehele leven lang op één been te gaan staan. Om die reden ging mijn voorkeur eerder uit naar de zogenaamde 'druppelmethode', vergelijkbaar met de Chinese watermarteling, waardoor gewone waterdruppels met-ter-tijd de hardste rotsen kunnen uithollen.

Nota: wel heb ik uit die yoga, zen en aikido het allerbeste overgehouden...

Een voorwaarde is wél, dat de rots - waarop een symbolische kerk kan worden gebouwd - zich niet terugtrekt, en in de veronderstelling leeft dat het zichzelf kan bedruppelen. Een andere voorwaarde is, dat een rots een echte rots moet zijn, en geen zandkorreltje dat van een rots-zijn droomt.

Natuurlijk zijn er nog vele andere voorwaarden. Welke? Zoek ze onder-weg voor jezelf uit - maar, indien je liever tot een fakir wil uitgroeien, of een monnik wil worden, of een yogi, of een shaolinmonnik, ben je bij DIMschool vzw niet op het juiste adres. Doch, nogmaals: alle wegen leiden naar Rome, zolang je onderweg maar niet dieper in slaap valt, lui blijft, dingen alsmaar blijft uitstellen, discipline verafschuwt, het veel beter denkt te weten, en zo meer, en zo meer.

Anders gezegd: de Vierde Weg is anders, maar niet gemakkelijker dan de drie andere wegen. Begin maar al met discipline, en besteed 48 minuten van jouw tijd aan bovenstaand filmpje... - of, had je het al integraal bekeken? :-)

Och..., veel mensen zijn zó gehaast dat ze eerder geneigd zijn het einde te willen lezen en wel in de hoop en verwachting aan de weet te komen wat er in het midden stond. Hetzelfde geldt voor wat het 'Leven' betreft. Ondervraag ouderlingen, die geduldig hun einde aan het afwachten zijn. Ondervraag hen over die gehaastheid uit het middelste deel van hun leven.

- "Hij, die zwak is in het Leven, is zwak in het Werken aan zichZelf." - G.I. Gurdjieff

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht