ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Hoe een mens zich tevreden kan stellen met de Leegte in zichzelf

Word je ook weleens met een soort van leegte in jezelf geconfronteerd?
door Tsenne Kikke - vrijdag 28 september 2018 19:05

Volgens Gurdjieff is het hebben van een Zelf, of noem het 'Ziel', 'Ware Ik', of wat dan ook, een luxe, die niet elke mens zichzelf kan veroorloven.

Volgens hem worden we er niet mee geboren - met als gevolg, dat we er dus bewust aan moeten werken.

Ook vernoemd hij de Drie Wegen daarnaartoe, zijnde: de Weg van de Fakir (lichaam), de Weg van de Monnik (Gevoel), en de Weg van de Yogi (denken). Daarnaast gaf hij ons datgene wat Ouspensky daarna 'De Vierde Weg' noemde.

Natuurlijk hoef je Gurdjieff niet te geloven - vooral, indien je in de veronderstelling leeft dat elke mens reeds over een ziel beschikt.

Neem het me niet kwalijk, maar nu ga ik wel niet opnieuw het wezenlijke verschil tussen 'bezieldheid' en een 'Eigen Ziel' uittypen. :-)

Dan zijn er anderen, die beweren dat ze in zichzelf effectief met een Leegte worden geconfronteerd. Anders gezegd: de afwezigheid van datgene wat 'ziel' kan worden genoemd.

Maar, ook voor die mensen bestaan er geruststellende woorden, waardoor ze nog dieper in slaap kunnen vallen, met het gevaar nooit of te nimmer te zullen ontwaken, doordat ze - na het vaststellen van die Leegte - die niet met een 'Zijn' willen opvullen - want, dat vereist uiteraard superinspanningen.

Een voorbeeldje van zulke 'geruststellende woorden'...

"Unself yourself"
 
Having found no self that is not other,
The seeker must find that there is no other that is not self,
So that in the absence of both other and self,
There may be known the perfect peace,
Of the presence of absolute absence.

- Wei Wu Wei -

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht