ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spiritualiteit kan ook iets met bier te maken hebben

Wat is een trappist?
door Tsenne Kikke - zondag 24 januari 2021 19:16

Volgens de meest recente officiële cijfers zijn er in België nog een kleine 1.500 broeders en paters, waarvan een honderdtal trappisten. Twintig jaar geleden waren dat er nog dubbel zoveel. En zij die nog overblijven, zijn veelal tachtigers.

Ondertussen is België opnieuw een trappist armer. 'Achel' mag die kostbare biertitel niet meer dragen omdat het niet meer gebrouwen wordt door trappistenbroeders. Bij 'Achel' vertrok prior Gaby vorige zomer als laatste trappistenbroeder uit de Sint-Benedictusabdij in Noord-Limburg, in de volksmond ook wel de 'Achelse Kluis' genoemd, nu een bijhuis van de abdij van Westmalle. Broeder Gaby was een eind in de tachtig, en verhuisde naar de abdij van Westmalle omdat de nodige thuiszorg er verzekerd was.

Ook andere broedergemeenschappen vergrijzen in sneltempo. “We zijn in de handen van Onze-Lieve-Heer. En als het eindigt, dan eindigt het.”

Als bier blijft 'Achel' bestaan, maar niet meer onder de vlag van ‘Authentiek Trappistenproduct’ (ATP). Dat label van de internationale vereniging van trappistenabdijen is enkel voorbehouden voor bieren die worden gebrouwen binnen de abdij, door of onder toezicht van trappisten en waarvan de opbrengsten gaan naar de kloostergemeenschap, of naar goede doelen.

Twintig jaar geleden bestonden er in België zes officiële trappistenbieren. Naast Achel zijn dat Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Ter info: in Nederland wordt La Trappe ook al 150 jaar gebrouwen, maar dat droeg niet altijd het ATP-logo.

Achel heeft nu twee mogelijkheden. Ofwel blijven ze hun bier ‘trappist’ noemen, maar dan zonder officieel label. Ofwel, zal Achel tot abdijbier degraderen. Dit is niet negatief bedoeld. Een abdijbier is gewoonweg een bier dat gebrouwen is volgens de traditie van de abdijen - met hoge gisting ­ maar door een commercieel bedrijf dat een akkoord heeft met de abdij, die royalty's krijgt. Westvleteren is nu nog het enige trappistenbier dat door de monniken zelf wordt gebrouwen. Elders brouwen leken, onder toezicht van de broeders.

Trappisten

Oorspronkelijk was de Achelse Kluis een grenskapel, gesticht door rooms-katholieken uit Valkenswaard en omgeving. Net op het grondgebied van het bisdom Luik, vanwege het verbod op rooms-katholieke erediensten in de noordelijke Nederlanden. Rond het godsgebouw ontstond spontaan een gemeenschap van kluizenaars, die de grondslag legden voor een heremitage.

In 1846 kwam het klooster in handen van cisterciënzers, in de volksmond 'trappisten': een orde die zich naar de regel van Benedictus wilde wijden aan meditatie, gebed en eenzaamheid. De gestage groei van de gemeenschap resulteerde een eeuw later in de bouw van een nieuwe abdij, die berekend moest zijn op honderdvijftig monniken en veertig novicen.

Door geldgebrek werden maar drie van de vier geplande vleugels gerealiseerd. Achteraf bezien gelukkig. Het aantal kloosterlingen werd vrij snel naar twintig gereduceerd. De gemiddelde leeftijd lag toen ook boven de zeventig jaar. Voor gasten was het privé-domein van de kloosterlingen gesloten terrein, tenzij vader abt permissie tot betreden gaf.

Waarom monnik worden?

Je weet al dat er naast de zogenaamde 'Vierde Weg', nog drie andere bestaan, zijnde: de Weg van de Fakir, de Weg van de Monnik en de Weg van de Yogi. De Monnik behoort tot het gevoelstype...

Ter herhaling...

Waarom iemand voor het kloosterleven kiest, is naar het schijnt moeilijk onder woorden brengen. Zo zei broeder Joris indertijd: "Het is een soort gevoel. Toen ik hier voor het eerst in de kapel zat, wist ik meteen: dit is het. Wat mij trekt in dit bestaan is de afwisseling. En het onderzoek van de Schrift. U weet dat in de Rooms-Katholieke Kerk maar een derde van de Bijbel werd gelezen. Van de rest hoorde je nooit iets. Hier heb ik al vele malen de hele Bijbel bestudeerd, en hij is altijd weer nieuw voor me. Een bron waarover je niet uitgemediteerd raakt."

"We hadden een filosoof die alles precies op een rijtje kon zetten. Hoe God was, wat Hij deed en waarom. Ik verbaas me er vaak over dat wij dat vroeger zo goed wisten. Nu ervaar ik elke dag hoe weinig ik nog maar van God weet. Het geloof is geen kwestie van scholastiek, maar van vertrouwen."

Een andere abt zei: "We zijn onderweg als zondaars die zich gered weten en nog steeds gered moeten worden. We zijn er en we zijn er nog niet. Anders hadden we Christus niet meer nodig."

De problemen waarmee zo'n kloostergemeenschap te kampen heeft, waren volgens hem niet uniek. "Elk liefdesleven, hetzij met God, hetzij met een vrouw, kent z'n crises, wanneer het gevoel verdwijnt. Dan komt het erop aan dat we leren leven voor de ander. Voor uw vrouw, voor God. We hebben allemaal de belofte afgelegd om te leven naar de regel van Benedictus."

Zoals je eveneens reeds weet, mist de monnik de ervaringen van zowel de fakir als die van de yogi..., en werkt dus nooit aan het geheel van zijn 'zijn'. Om die reden is Zelfkennis, gebaseerd op de Vierde Weg, een aanrader. Maar gelukkig - of, spijtig genoeg - gericht tot 0,01% van de wereldbevolking.

Volgens de meest recente officiële cijfers zijn er in België nog een honderdtal mensen die zich als trappisten uitgeven... Het zal dan ook niet lang meer duren dat er van die honderd niet velen zullen overblijven. Misschien is trappist worden iets voor jou?

Nota: De benaming 'trappisten' is afgeleid van de Franse abdij Notre-Dame de la Grande Trappe waar abt Jean de Rancé ( 1626 - 1700) in 1664 strenge regels instelde die elders veel navolging kregen. Ten diepste was hij overtuigd van de noodzaak van boetedoening, deemoed en ascese. Dit uitte zich in La Trappe door een consequent stilzwijgen, handenarbeid en uiterste soberheid in eten en drinken. Dit werden ook de kenmerken van de Orde der Trappisten, die uit de hervormingen van Rancé zijn voortgekomen.

Bron: Wikipedia en vele andere

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht