ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wil jij eveneens op een frisse en fruitige manier 100 jaar worden?

Wil je 100 jaar worden?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 juni 2021 19:47

Wat is de zin van het Leven?...

Naturlijk kan je er voor jezelf eender welke betekenis aan geven, maar in de ogen van Moeder Natuur is het jouw plicht om jezelf voort te planten. Op die manier zorg je dus voor de 'Onsterfelijkheid van de Mensheid'. Van zodra je je aan die plicht hebt voldaan, heb je nog de mogelijkheid om voor de kleinkinderen te zorgen. Eenmaal die taak volbracht, mag je van Moeder Natuur gerust het wereldtoneel in alle stilte verlaten.

Maar, indien je hier nog langer wil verblijven om de leeftijd van 100 te bereiken, moet je eigenlijk een lot uit de genetische loterij hebben gewonnen. Nochtans hebben de meesten van ons naar het schijnt de capaciteit om zonder chronische ziekten 90 jaar oud te worden.

Tevens bestaan er plaatsen waar relatief veel mensen in goede gezondheid 100 jaar of ouder worden. Deze gebieden worden 'Blauwe Zones' genoemd. Onder andere Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en Nicoyaschiereiland (Costa Rica) behoren tot deze gebieden.

De Amerikaanse Dan Buettner deed onderzoek naar de gewoontes en routines van mensen in die Blauwe Zones. Hij noemde het zijn missie om hun kennis met anderen te delen. En dan vooral wat zij precies doen om zo oud te worden.

Het geheim? De onderstaande ochtendroutines geven jouw dag een kickstart en helpen je om langer te leven – als we Dan Buettner en de mensen uit de Blauwe Zones mogen geloven natuurlijk. Het zit het ‘m vooral in alledaagse dingen, zoals: voedsel, dagelijkse routine, gezelschap van anderen, en een positieve kijk op het leven. Baat het niet, dan schaadt het niet, nietwaar?

9 gemeenschappelijke kenmerken van alle blauwe zones

1. Doe aan natuurlijke beweging

De mensen uit de blauwe zones proppen zich niet vol met vitaminepreparaten, rennen geen marathons, noch bezoeken ze sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken. Ze doen aan tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin.

2. Het hebben van een doel waarvoor je iedere dag je bed uit wilt komen

De Okinawanen noemen het 'Ikigai' en de mensen uit Costa Rica noemen het 'plan de vida'. Dit betekent vrij vertaald datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.

3. De pauzeknop dagelijks indrukken

Ook mensen in de Blue Zones ervaren stress, want dat hoort bij het leven. Overmatige stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. Wat de mensen met de langste levensverwachting hebben, wat de meeste anderen niet hebben zijn dagelijkse routines om die stress af te schudden. Okinawanen neem een ​​paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, Adventisten bidden, Ikarians doen overdag een dutje en in Sardinie doen ze aan een happy hour.

4. 20%-80% regel

'Hara Hachi Bu', de Okinawaanse 2.500-jaar oude confucianistische mantra, die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd, herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht, of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.

5. Bonen

Het planten en eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts gemiddeld vijf keer per maand gegeten, en dan nog wel in kleine porties.

6. Wijn

Mensen in alle blauwe zones (behalve Adventisten) drinken regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. Matige drinkers overleven niet-drinkers. De truc is om 1-2 glazen per dag te drinken en dan bij voorkeur tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden. En nee, je kunt de wijn niet opsparen voor het weekend en dan 14 drankjes nemen.

7. Geloof

Slechts vijf van de 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Het maakte niet uit welk geloof werd beleden. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten gedurende minimaal vier keer per maand voegt 4-14 jaar aan de levensverwachting toe.

8. Geliefden

Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. (Het blijkt ook de ziekte-en sterftecijfers van kinderen in het huis te verlagen). Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie (dit kan oplopen tot een 3 jaar hogere levensverwachting) en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen (Zodat ze een grotere kans hebben om zelf zorg te ontvangen als ze dat later nodig hebben). Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

9. De juiste omgeving

De langstlevende mensen kozen, of zijn geboren in sociale kringen die gezond gedrag vertonen. Okinawanen creëren  'moais'-groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. Het blijkt dat de mensen uit de blauwe zones leven in sociaal gunstige netwerken die gezond gedrag bevorderen.

De 5 onderzochte Blauwe Zones en hun karakteristieken

Okinawa (Japan)

    Positieve kijk op het leven.
    Doel in het leven.
    Eigen groentetuin (met kruiden, gember en kurkuma).
    Eten: Sojaproducten, als tofu.
    Eet tot je 80% vol bent.

Loma Linda (Californië)

    Ontmoedigen van alcohol, roken en frisdrank.
    Rust en ontspanning in spa’s.
    5 tot 6 glazen water.
    Zorg voor lichaam en geest.
    Dagelijks lopen.

Nicoya (Costa Rica)

    ‘Plan van de dag’, heb een reden om ’s morgens op te staan.
    Voldoende slaap.
    Eet fruit, rijst, bonen en mais.
    Krijg voldoende zonlicht.

Ikaria (Griekenland)

    Zorg voor voldoende beweging, lopen en fietsen.
    Doe regelmatig (5 keer per week) een dutje van ongeveer 30 minuten.
    Mediterraan dieet.
    Fruit.
    Groente.
    Volle granen.
    Beetje vis.
    Kruidenthee.
    Rode wijn.

Sardinië (Italië)

    Geniet van de schoonheid van de omgeving.
    Positieve houding ten opzichte van ouders (sterke familieband).
    Sardijnen consumeren grote hoeveelheden donkere rode wijn (Cannanau).
    Tuinbonen.
    Gerst.
    Geitenmelk en geitenkaas (Pecorino).

Iets aan gehad?

Maar, als jij de 100-jarige leeftijd bereikt, laat ons dan ook jouw 'geheim' kennen, hé! Tot dan!... laugh

Bron: 50plusje.blogspot.com

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht