ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hallucinaties bij parkinsonpatiënten gelinkt aan afwijkend hersennetwerk

Hallucinaties gaan gepaard met een verstoorde verbinding in de fronto-temporale hersenkwab.
door Tsenne Kikke - vrijdag 7 mei 2021 18:39

Ongeveer de helft van de patiënten met de ziekte van Parkinson heeft geregeld last van hallucinaties. Meestal waarbij het gevoel ontstaat dat er iemand voorbijloopt of achter je staat. Sommige patiënten kampen er wekelijks of zelfs dagelijks mee en de hallucinaties verergeren naarmate de ziekte vordert. Hallucinaties verhogen ook het risico op een psychose, dementie en sterfte bij patiënten met parkinson.

"Sommige patiënten realiseren zich dat dit soort ervaringen hallucinaties zijn en hebben nog een goed inzicht in de realiteit," legde psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie Odile van den Heuvel (Amsterdam UMC) uit. "Andere patiënten hebben ernstigere hallucinaties. Ze zien bijvoorbeeld indringers in huis of hebben het gevoel dat iemand onder de dekens aan hun voeten trekt. Dat soort hallucinaties zorgen voor angsten en soms gaan patiënten er ook naar handelen."

Hallucinaties opwekken

Waar hallucinaties bij parkinsonpatiënten precies vandaan komen is onbekend. Een internationaal team van wetenschappers onderzocht met robotsystemen die hallucinaties opwekken wat er in de hersenen gebeurt tijdens zo’n hallucinatie. 56 deelnemers met parkinson en 49 gezonde proefpersonen deden aan het onderzoek mee.

De proefpersonen moesten met hun hand een soort robotarm besturen. Diezelfde bewegingen werden vertraagd uitgevoerd door een soort pookje dat tegen de rug van dezelfde proefpersoon aan bewoog. Daardoor kregen de proefpersonen het gevoel alsof niet zijzelf die beweging maakten, maar alsof er iemand anders achter hun stond. De wetenschappers legden de gezonde proefpersonen tegelijk in een MRI-scanner om te onderzoeken wat er tijdens zo’n hallucinatie in het brein gebeurt.

Verstoord hersennetwerk

Tijdens de hallucinaties bleek het fronto-temporale netwerk te activeren. Dat is een netwerk dat zich voorin en aan de zijkanten van de hersenen bevindt en onder meer een belangrijke rol speelt bij emotionele functies, waaronder empathie en motivatie. In de proefpersonen met de ziekte van Parkinson bleek datzelfde netwerk verstoord te zijn. De verbindingen tussen de verschillende hersencellen waren in de patiënten met parkinson minder sterk dan in de gezonde deelnemers. Bovendien konden de wetenschappers aan de hand van de sterkte van de verbindingen voorspellen hoe ernstig de hallucinaties van de parkinsonpatiënten waren. Ook blijken de connecties in het netwerk samen te hangen met de mate van cognitieve achteruitgang.

Volgens Van den Heuvel zijn er meerdere dingen die hallucinaties bij parkinsonpatiënten kunnen uitlokken. "Door hoge doseringen van het geneesmiddel Levodopa of van dopamine-antagonisten kunnen hallucinaties ontstaan. Vaak verdwijnen ze weer zodra je de medicatie verlaagt. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook een infectie hallucinaties uitlokken."

De auteurs menen dat vervolgonderzoek er mogelijk voor kan zorgen dat het diagnosticeren van hallucinaties in patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert. En, dat er therapieën worden ontwikkeld om hallucinaties te behandelen die gericht zijn op dit hersennetwerk.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht