ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Visuele hallucinaties bij ouderen: veel voorkomend, maar amper gekend bij artsen

Dominic Ffytche en Oliver Sacks spreken over het Charles Bonnet Syndroom.
door Tsenne Kikke - donderdag 14 mei 2020 18:09

Het menselijke lichaam handelt naar de inhoud en de bevelen van de hersenen; dit, afhankelijk van de binnenkomende prikkels, waaronder dingen zien die er in het geheel niet zijn. Dingen, zoals lichtflitsen, landschappen, vreemde gezichten, en zelfs volledige lichamen van onbekende personen.

Het zijn vooral ouderen die last hebben van deze visuele hallucinaties. Het probleem is, dat er maar weinig artsen zijn die het fenomeen écht kennen. Dat zei de Britse neuropsychiater Dominic Ffytche, die zich al vijfentwintig jaar specialiseert in het hallucinerende brein.

Hij schat dat 10% tot 20% van de 65-plussers met een oogziekte beelden zien die er niet zijn. Bij mensen met hersenaandoeningen: zoals alzheimer of parkinson, gaat het zelfs om 20% tot 30%. Oliver Sacks zei daarover dat slechts 1% van die mensen er tegen hun arts over durven praten, omdat ze denken dat ze gek zouden worden verklaard.

"Een hallucinatie betekent niet noodzakelijk dat een patiënt psychisch ziek is," stelde Ffytche mensen gerust, "maar niet alle artsen weten dit."

Ffytche maakt een onderscheid tussen onschuldige en slechte hallucinaties. Van die laatste hebben vooral patiënten met een hersenziekte last: bij hen kan het geheugen en de herinnering op een later datum negatief worden beïnvloed. "De hallucinatie kan optreden nog voor de symptomen van alzheimer of parkinson zichtbaar zijn, en is een mogelijke indicatie dat de patiënt later naar een rusthuis moet. Daarom is het belangrijk dit snel te signaleren."

Onderzoek is duur en complex, wist Ffytche te vertellen. "Patiënten worden onder de scanner gestopt - of; hun hersengolven worden gelezen, op het moment dat ze hopelijk aan het hallucineren zijn. Vaak hebben we slechts in de helft van de gevallen prijs. Ook de medicatie zit nog maar in de experimentele fase."

Als de visuele delen van het brein te weinig indrukken van buitenaf krijgen - bijvoorbeeld: bij mensen die stilaan blind aan het worden zijn - gaan de cellen die er deel van uitmaken op een hyperactieve manier reageren, teneinde het gemis aan te vullen - met als gevolg, dat de eigenaar van dat brein beelden wordt voorgeschoteld alsof hij naar een film aan het kijken is.

Hetzelfde geldt voor mensen die hun gehoor (gedeeltelijk) hebben verloren. Zij kunnen dingen horen die door het brein werden gecreëerd. Meestal is het een kakafonie - of, je moet over een creatief brein beschikken, zoals die van Beethoven...

De beelden, die men bij visuele hallucinaties waarneemt, hebben dan niets met dromen te maken. De inmiddels overleden Oliver Sacks wist op zijn manier zeer goed uit te leggen dat elke cel, of een kleine groep cellen, van ons brein een specifieke taak te verwerken heeft. Zo kan een cel gespecialiseerd zijn om auto's te herkennen, een andere cel gebouwen, enzovoorts. Allemaal goed en wel, zolang het brein in staat is om de pixels van de beelden, die we van buitenaf binnen krijgen, op een goede manier weten te rangschikken.  

Hieronder spreekt Dr. Dominic Ffytche over visuele hallucinaties veroorzaakt door het Charles Bonnet Syndroom.  
 

Ook  Oliver Sacks (1933 – 2015) wist, zoals reeds vermeld, interessante dingen over hallucinaties te vertellen ... Laat je niet afschrikken door de 41:52. De voordracht zelf duurt slechts iets van een 17-tal minuten.

Wat voor soort beelden zien mensen met Charles Bonnet Syndroom?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht