ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doodlen als therapie bij zelfverminking

Andere benamingen voor 'zelfverwonding' zijn 'zelfbeschadiging', 'zelfverminking' en 'automutilatie'.
door Tsenne Kikke - vrijdag 9 augustus 2019 23:23

Ik schreef reeds eerder dat doodlen (uitspreken als 'doedelen') naar het schijnt de werkzaamheden van onze hersenen stimuleert, vooral de creatieve delen ervan. Zowel in de Verenigde Staten als in Engeland is dat al tot in scholen en bedrijven doorgedrongen. Maar, zowel gewoonlijk hinkt België 10 jaar achterop, en moet het wachten totdat men in Nederland de eerste stappen zet opdat men ze hier zou kunnen kopiëren. En, doodlen kan zelfs als een heilzame therapie worden aangewend.

Geestelijke gezondheidskwesties worden zelden of nagenoeg weinig besproken - tenzij, na een verwoestende gebeurtenis, zoals zelfmoord, bijvoorbeeld. Een ander thema is 'zelfverminking'; een onderwerp waarover ik het reeds in 2016 heb gehad.

Snijden, of 'niet-suïcidale zelfverwonding', is een probleem dat onder de radar kan blijven, omdat buitenstaanders misschien niet eens merken dat het gebeurt. Het wordt gedefinieerd als 'een opzettelijke, zelf toegebrachte vernietiging van lichaamsweefsel', en het treft bijna een op de vijf mensen wereldwijd.

Anders dan mensen die zelfmoord plegen, proberen snijders zichzelf niet te doden. In tegenstelling daarvan doen ze zichzelf vaak pijn om zich - in plaats van gevoelloos - meer levend te voelen,  omdat de handeling endorfinen vrijgeeft.

Zelfbeschadiging is nochtans erg gevaarlijk, en men kan erdoor gemakkelijk in een ziekenhuis belanden. Doch is ermee ophouden - net als met eender welke ander gewoonte -  geen gemakkelijke opdracht. Maar, waarom er niet mee doorgaan, maar dan wel op een heilzamere manier?

Zo was er op het internet iemand die mijn aandacht aantrok door er op een alternatieve wijze mee om te springen. Hoe?...

... Ja, je raadde het misschien al: door te doodlen. Haar therapeut gaf haar de raad om op de plaatsen waar ze wilde snijden met een viltstift te 'doodlen'.

Bij haar heeft het gewerkt! Hieronder vind je er een voorbeeldje van...

Wel schreef ze erbij om een viltstift te gebruiken - want, met een schrijfpen kan men zich pijn doen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht