ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doodlen: een allereerste introductie tot de Doodleloo-actie van 2020

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zaterdag 27 april 2019 17:52

Eigenlijk is 2022 een veel beter jaar om ermee van start te gaan, omdat we dan kunnen schrijven: "Do the Doodleloo as from 2022!".

Toch bestaat er de piepkleine kans, dat Spiritualia zowel bezoekers evenals BV's reeds vanaf de tweede helft van dit jaar aan het doodlen (uitspreken als 'doedelen') wil zetten. We moeten gewoonweg nog uitdokteren naar waar de opbrengsten zullen gaan. En, zonder vrijwillige medewerkers is het eveneens een onbegonnen zaak. Geïnteresseerd?... Laat het ons weten via 'Berichten'.

Waarom doodlen?...

Naar het schijnt, stimuleert doodlen de werkzaamheden van onze hersenen: vooral de creatieve delen ervan. Zowel in de Verenigde Staten als in Engeland is dat al tot in scholen en bedrijven doorgedrongen. Maar, zowel gewoonlijk hinkt België 10 jaar achterop, en moet het wachten totdat men in Nederland de eerste stappen zet.

Kilroy

Zoals je misschien wel weet, is 'Kilroy was here' één van de meest bekende doodles (uitspreken als: doedels).

De populairste theorie verhaalt over een klinknagelinspecteur genaamd James J. Kilroy (1902 - 1962). Hij begon op 5 december 1941 te werken als inspecteur van de 'Bethlehem Steel Company' op de scheepswerf 'Fore River Shipyard' in Quincy, twee dagen voor de aanval op Pearl Harbor.

Die scheepswerf bouwde oorlogsschepen voor het Amerikaanse leger en één van Kilroy's taken was het controleren van klinknagels. In de 32 maanden dat hij op de werf werkte, turfde Kilroy het aantal gecontroleerde klinknagels met krijt op de betreffende schepen en machines en schreef ze in zijn rapport.

Aan het aantal, dat in het rapport vermeld stond, werd de productie van de arbeiders beoordeeld, en het kwam regelmatig voor dat die arbeiders de krijtstreepjes uitveegden, zodat het aantal opnieuw door een andere inspecteur werd geteld, en dus dubbel in het rapport kwam te staan.

Dit werd ontdekt, en James J. Kilroy plaatste vanaf toen met onuitwisbare gele letters 'Kilroy was here' op het gecontroleerde gedeelte.

Toen de oorlog vorderde, verlieten marineschepen de werf steeds vaker onbehandeld en ongeverfd, zodat Kilroy's krabbels nog steeds zichtbaar waren, soms op onbereikbare plaatsen. Dit begon de soldaten op te vallen, en na verloop van tijd begonnen ze het als een talisman te bezien; een verzekering dat hun schip goed gecontroleerd was.

Volgens een artikel in 'The New York Times' van 24 december 1946 geloofde James J. Kilroy zelf dat zijn ex-collega's, die in dienst waren gegaan, verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de uitdrukking 'Kilroy was here'.

Bron: Wikipedia

Maar de woorden 'Kilroy was here' verklaart nog immer de doodle niet waar iemand te zien, die als het ware over een omheining of een muurtje keek... :-)

Die doodle, rond het jaar 1939 gecreëerd door Britse striptekenaar George Chatterton, verkreeg de naam 'Mister Chad' en verscheen met daaronder de woorden: "Watte? Geen thee?" - of, wat er ook in die crisisperiode ontbrak, zoals: "Watte? geen koffie?" - of, "Watte? Geen chocolade?", en zo meer.

Wanneer precies is niet bekend, maar op een bepaald moment verenigden soldaten die Chad-doodle met de woorden  'Kilroy was here'. Anders gezegd: in tegenspraak tot hetgeen hieronder in het filmpje wordt verteld, voegde James J. Kilroy er zelf niet die doodle aan de woorden 'Kilroy was here' toe.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht