ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: Opnieuw zelfverbranding Tibetaan en Zelfdoding Twitter-discussie

Ergens ter wereld plegen elke dag tientallen stervelingen zelfmoord, maar laten we ons met de enkele levenden bezighouden...
door Tsenne Kikke - maandag 8 oktober 2012 19:12

Elk jaar plegen zeer veel mensen zelfmoord. Aan zelfdoding doen, is misschien een betere uitdrukking van zodra men begrijpt wat er precies met 'het Zelf doden' wordt bedoeld. Natuurlijk moet er een Zelf zijn, vooraleer men het kan doden. Vandaag lazen we, bijvoorbeeld, op het internet...

- De 27-jarige Sangye Gyatso, een Tibetaanse man, en vader van twee jonge kinderen, heeft zich zaterdag nabij een klooster in de Chinese provincie Gansu in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet en overleed aan zijn verwondingen. Hij riep op tot vrijheid van religie en taal en eiste de terugkeer van de dalai lama.

Sinds 2009 hebben al meer dan vijftig Tibetanen zich in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Het is alsof Zelf-opoffering de primitieve, instinctieve dwang tot Zelf-behoud overstijgt en hoogstwaarschijnlijk het werk is van de spiegelneuronen.

- Op de sociale netwerksite Twitter was er zondagavond commotie ontstaan over een foto, die door een Eindhovense Twitteraar op het internet werd geplaatst. Op die foto was een man te zien, die zichzelf van het leven had beroofd, door ophanging. Dit leidde tot een verwoede Twitter-discussie. Toegegeven: op het internet zijn er mooiere beelden te zien, maar toch is het een thema dat ons raakt.

In elk geval... Voor mensen, die het niet meer zien zitten en met een doodwens rondlopen, en wiens hersenen zeggen dat het aangenamer is eruit te stappen dan erin te blijven, zijn er tegenwoordig in deze welvaartmaatschappij genoeg hulpmiddelen en manieren om zichzelf terug tot stof te reduceren. Indien we haar verpersoonlijken, is het zelfs voor Moeder Natuur geen gemakkelijk taak om 7 miljard mensen te voeden en om ervoor te zorgen dat ze zich in leven houden. Maar, laten we ons even tot de levenden richten en de doden door de doden laten begraven.

- Niemand kan voor zichzelf zeggen of hij/zij ja dan neen morgen nog op deze planeet zal rondlopen. De kunst bestaat er dus uit om elke dag te (be)leven alsof het jouw laatste is. Maar, slechts enkel en alleen ervaring baart die kunst. De vraag is dus: hoe doet een mens 'ervaringen' in die richting op?

Een enorm groot obstakel is het feit, dat mensen zichZelf met hun brein en lichaam identificeren. Weet, dat het brein altijd het aangename kiest boven het onaangename en jou in deze taak niet zal kunnen helpen. Praat met jouw brein, en aanhoor hoe iedereen iets kan overkomen, behalve jij.

Een tweede obstakel is de verbeelding. Fantasie, dromen, verbeelding, en zo meer, zijn verlengstukken van de nachtelijke droomwereld. Het is niet omdat je overdag geen sterren aan het hemelgewelf ziet staan, dat ze er niet zijn. Hetzelfde geldt voor dromen, met dit verschil: dat ze zich tijdens de dag als gedachten voordoen en 's nachts als beelden. Het onderbewustzijn kent geen andere taal.

Een derde obstakel is het feit dat een mens geen enkele controle over zijn gedachten heeft, noch over de nachtelijke droomwereld, waarin alles zomaar 'gebeurt'. Wat dit 'gebeuren' precies inhoudt, snapt geen sterveling, godzijdank.

De hersenen voeden zich met prikkels. Zelfs tijdens het wakende bewustzijn heeft dat brein beelden als voeding nodig. Om die reden voedt de mens zich, bijvoorbeeld, met films. Een aanrader hier is de de film 'Now is good', die vanaf deze maand in de bioscoop te zien is.

De dramafilm gaat over de zeventienjarige Tessa (Dakota Fanning), die ongeneeslijk ziek is. Al een paar jaar ondergaat zij allerlei kuren om van haar leukemie af te komen, maar de dokters voorspellen dat Tessa haar achttiende verjaardag niet meer zal halen. Ze besluit te stoppen met haar behandeling en zoveel mogelijk  te genieten van het leven. Samen met haar hartsvriendin Zoey maakt zij een lijst met dingen die zij nog wil doen voordat het te laat is. Dingen, die typisch 'menselijk zijn, zoals zichzelf laten ontmaagden, drugs uitproberen, enzovoorts. Doch, verliefd worden op haar buurman Adam, stond niet op haar lijstje, maar uiteindelijk was dit het meest geweldige dat ze nog kon meemaken...

Ga deze film bekijken, want een deel 2 komt er hoogstwaarschijnlijk niet - en, neem enkele zakdoeken mee, of een emmer, want er kunnen tranen vloeien. Het maakt nu eenmaal deel uit van het automatische 'gebeuren'.


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht