ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: kan Robin Williams' zelfdoding één mens doen na-denken?

Zoals je weet: Robin Williams is niet meer.
door Tsenne Kikke - donderdag 14 augustus 2014 21:28

Wereldwijd doen miljoenen mensen aan de een of andere vorm van zelfdoding. Hiermee verwijs ik naar alles wat het leven en het lichaam kan schaden, zoals: oorlog voeren, een gevaarlijke sport beoefenen, op een ontstuimige manier autorijden, onbewust op zoek naar AIDS gaan, overmatig drinken en/of roken, met onheilzame gedachten rondlopen, noem maar op.

Elk jaar worden we, zowel in België als in Nederland, met berichten geconfronteerd dat er iemand zelfmoord heeft gepleegd en er eveneens in is geslaagd, maar zelden staan we er even bij stil. Doch, als een Robin Williams hét uitvoert, is het alsof de gehele wereld, inclusief de aardbol, stilstaat.

Nochtans was hij gewoonweg één van de 39.000 Amerikanen die ieder jaar aan zelfdoding sterven. Eerst probeerde hij zijn linkerpols over te snijden met een zakmes - en, nadat die poging mislukt was, hing hij zichzelf op met een riem. Zijn stoffelijk overschot werd in zittende positie in zijn slaapkamer gevonden, met de riem rond zijn nek. Het andere eind zat tussen de deur en het deurkozijn.

Robin Williams was een acteur, en verdiende - net als zoveel andere acteurs en entertainers - veel meer dan chirurgen, die mensenlevens op operatietafels redden. Ongelooflijk veel mensen vinden hem als acteur en komiek steengoed. Ikzelf vond hem heel menselijk, een zeer gevoelig iemand, een vaderlijk type, en zo meer - maar, véél te luidruchtig en hyperactief.

Wel was hij beter dan een Sylvester Stallone, een Jean-Claude Van Damme, een Arnold Schwarzenegger, en consoorten, maar net als een Tom Hanks, was hij een acteur die, als je hem éénmaal had gezien je hem voor altijd hebt gezien. Wegens het stereotypische, bedoel ik.

Veel mensen vonden hem steengoed in de film 'Mrs. Doubtfire'. Op IMDb verkrijgt de film een 6,7. Ikzelf zou het hoogstens een 6 gegeven hebben. Anderzijds verkreeg 'Dead Poets Society' een verdiende 8.

Vergelijk hem, bijvoorbeeld, in 'The Birdcage' met de niet te evenaren originele 'La Cage aux Folles'.

Hij was dus één van de 39.000 Amerikanen, die ieder jaar aan zelfdoding sterven; een iets, dat vragen doet oprijzen. Eén daarvan zou - in dit geval - kunnen zijn: "In welke mate moeten we iemand, die het eigen leven niet respecteert, respecteren en bejubelen?". Een andere vraag is dan weer: "Wat is het wezenlijke verschil tussen zelfmoord plegen en euthanasie ondergaan?".

Eén van de vele paradoxen van het menselijke brein is dat het geen pijn kan ervaren. Het orgaan dat de zetel is van bezorgdheid, liefde, eigenzinnigheid, angst en verdriet is zélf ongevoelig voor schade. Het is dan ook de reden waarom een hersenoperatie kan worden uitgevoerd terwijl de patiënt bij volle bewustzijn is.

Maar de pijn, die de hersenen kunnen veroorzaken - zoals de bodemloze put van verdriet en de psychische zwartheid van depressie - is weeral iets totaal anders. Vermoedens zijn niet voldoende om trachten te verklaren waarom een Robin Williams een einde aan zijn leven maakte. Al wat je over hem leest zijn beschrijvingen van gevolgen (waaronder: drank- en drugsverslaving) van oorzaken (???), waarvan we het fijne niet weten. Zelfs depressie is een gevolg van iets totaal anders. De ware reden van zijn zelfdoding zal ook hijzelf misschien niet geweten hebben - en, indien hij het wist, dan is dat geheim samen met hem gestorven, en begraven. In elk geval liet hij - naar men beweert - geen afscheidsbrief na, hetgeen kan betekenen dat mensen, zoals zijn tweede vrouw, het misschien wél wisten.

Robin Williams was een mens, die zich zowel met zijn brein, met de inhoud ervan, als met het verlengde ervan, zijnde: het lichaam, identificeerde. Wie had hem kunnen uitleggen dat hij méér kon zijn dan enkel en alleen dat brein en stoffelijke lichaam? Zelfs ikzelf zou er niet in zijn geslaagd. Neem Jezus, bijvoorbeeld, die net hetzelfde trachtte te zeggen, en er zelfs een bewijs van leverde.

"Breek deze tempel af, en in drie dagen bouw ik hem wederom op," zei hij, en drie dagen na zijn dood verscheen hij aan zijn apostelen en aan honderden andere mensen. Tot op de dag van vandaag is er geen mens die er iets van begrijpt, en er dan ook niet naar leeft.

Hoogstwaarschijnlijk leefde Robin Williams met een brein, dat op een bepaald aangekomen punt zei: "Ik kan deze pijn niet meer aan. Ik moet mezelf uitschakelen."

Het hoofdprobleem hier is, dat dit niet op één dag of nacht geschiedt. Een persoon kan lange tijd met deze gedachten rondlopen, ermee flirten, en de dingen uitstellen, totdat ...

In een interview, daterend uit 2006, beschreef Robin Williams - nadat hij twee maandenlang voor alcolholverslaving werd behandeld - hoe gemakkelijk het is om terug naar de fles te grijpen.

"Het is dezelfde stem, die ... je staat aan de rand van een steile afgrond en je kijkt naar beneden, er is een stem, en het is een kleine, zachte stem dat zegt: "Spring!".

Robin Williams sprong - en velen leven nu met hem mee. Zelfs zijn tweede vrouw, Susan Schneider, beweert nu dat ze zowel een echtgenoot als een goede vriend heeft verloren, en nog veel meer. Ik vrees, dat al wat ze nu aan de paparazzi en reporters vertelt, nooit aan de oren van Robin is gekomen - maar, zoals ik reeds schreef: de échte redenen van zijn zelfmoord - het finale gevolg van vele oorzaken - heeft hij met zich meegenomen. Doch, moeten we écht zijn ware redenen kennen, en de redenen waarom miljoenen of miljarden mensen aan Stille Zelfdoding doen?

Bekijk de foto... Veronderstel dat Robin Williams in jouw buurt woonde, in zijn leven loodgieter is geweest, en van een klein pensionetje leefde. Hoeveel zou hij dan moeten betalen om enkele secondenlang hand in hand op een foto te staan met een Susan Schneider, een grafisch ontwerpster? Of, zou ze op hem verliefd kunnen zijn geworden?... Liefde op het eerste zicht, wordt dat genoemd.

In elk geval hangt zijn acteertalent veelal af van de woorden die hij vanbuiten heeft geleerd. Onderstaande videoclip is daarvan een perfect voorbeeld...

Tot besluit: de titel van deze blog heet: 'Kan Robin Williams' zelfdoding één mens doen na-denken?' - weet je nog over wat?

Nabericht 12/11/2014: Robin Williams, die op 11 augustus een einde maakte aan zijn leven, zou dat hebben gedaan omdat hij aan Lewy body-dementie leed. Uit pas opgedoken documenten zou blijken dat hij bij momenten werd geconfronteerd met een sterke achteruitgang van zijn verstandelijke vermogens, een typisch symptoom van Lewy body-dementie. De ziekte kan ook tot hallucinaties leiden. Na de dood van de Amerikaanse acteur werd aangegeven dat hij verschijnselen van de ziekte van Parkinson vertoonde, maar ook die kunnen samenhangen met Lewy body-dementie. Zijn artsen gaan ervan uit dat Robin Williams niet langer met de gevolgen van de ziekte kon leven.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht