ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: het brein inspireert mensen, die aan zelfdoding zouden willen doen

Ben je, of heb je een lichaam? En, heb je een kat in huis?
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 mei 2014 14:23

Ons lichaam kan gerust vergeleken worden met een huis dat we heel tijdelijk bewonen. De vraag hier is: "Wie zijn de 'we'?". Anders gezegd: indien jij, beste lezer, op dit eigenlijke moment komt te sterven, is er dan nog iets dat na de afbraak van jouw 'huis' overblijft? En, heb je dan ook een ander 'huis', waarin je zou kunnen verhuizen? Kunt jij van jezelf zeggen: "Ik breek deze tempel af en in drie dagen bouw ik hem wederom op?".

Hopelijk steunt jouw antwoord op een 'weten', en niet op een denken, een geloven, op verbeelding - of, gebaseerd op dingen die je ooit ergens hebt gehoord, of gelezen. 'To be, or not to be': je bent, of je bent niet. Genoeg beeldspraak, dat tot weinig of niets leidt.

Reeds honderden malen schreef ik hoe het menselijke lichaam door de hersenen wordt bestuurd. Ze zijn de baas in jouw huis, en jijzelf bent misschien dermate met dat lichaam vergroeid dat je in de veronderstelling leeft dat je dat lichaam bent. De waarheid zou kunnen zijn: dat je het hebt, maar niet bent...
 
Meer en meer vinden wetenschappers bewijzen dat men zelfmoordneigingen in het brein kan opsporen, omdat de hersenen van mensen met zelfmoordneigingen anders zijn. Ze reageren bijvoorbeeld veel heviger op een negatieve afbeelding dan de hersenen van mensen die geen suïcidale neigingen hebben.

Een lachend gezicht, een neutraal gezicht, een kwaad gezicht. Wat er tussen onze oren gebeurt als we zulke gezichten zien, blijkt sterk te verschillen naargelang we zelfmoordneigingen hebben of niet. Ook de structuur, de grijze en de witte hersenmassa, is anders bij suïcidale personen en reageren dan ook verschillend op eender welke soort van impressies.

Hersenen reageren nu eenmaal op prikkels, maar alles wat leeft, doet net hetzelfde. Een bloem kan opengaan - automatisch - van zodra de eerste zonnestralen erop schijnen, en zichzelf opnieuw sluiten van zodra de zon ondergaat. Ook onze hersenen hebben prikkels nodig - en, indien ze die niet meer van buitenaf ontvangen, zullen ze in zichzelf wel de nodige prikkels aanmaken, teneinde actief te blijven. Onze dag- en nachtelijke dromen, tezamen met onze gedachten, zijn daar een klein bewijs van.

Van zodra jouw brein niet meer werkt, ben je dood, hersendood, en ben je niet meer. Of, is er 'iets' in jou dat kan blijven naleven, en engelachtig genoeg om tussen de hemelse engeltjes te vertoeven?...

"Verzamel geen schatten op aarde, waar mot of houtworm ze aantast, en waar dieven inbreken om ze te stelen. Maar verzamel schatten in de hemel, waar mot noch houtworm ze aantasten, en waar geen dieven inbreken om ze te stelen. Want..., waar je schat is, daar zal ook je hart zijn." - Mattheüs Hfst. 6, Verzen 19-21.

Enig idee hoe een mens nu al, tijdens dit leven, 'schatten in de hemel kan verzamelen'?... Ik garandeer je, dat geen sterveling hierop een antwoord in zichzelf kan vinden - en, een mens, die van het Leven houdt, vlucht niet weg en doet dus niet aan zelfdoding. Bovendien zijn er andere hulpmiddelen om langzamerhand deze planeet te verlaten. Neem, roken, zwaar drinken, ongezond eten, samenwonen met een partner die jou verstikt - of, de uitlaatgassen van auto's inademen, bijvoorbeeld. :-)



"Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal, er zijn veel mensen in moeilijke situaties," aldus professor Kees van Heeringen, verbonden aan UGent.

Heb jij ook een kat in huis, of een moestuintje?...

Er is nog veel werk aan de winkel. Wetenschappers beweren zelfs dat mensen, die door de parasiet toxoplasma gondii zijn geïnfecteerd, en dus aan Toxoplasmose lijden, eveneens met suïcidale gedachten kunnen rondlopen.

De levenscyclus van T. gondii zit ingewikkeld in elkaar. In ieder geval heeft de parasiet altijd een katachtige nodig om eitjes te kunnen produceren. Als een kat een prooi opeet, die geïnfecteerd is met Toxoplasma - bijvoorbeeld: een muis, of ander geïnfecteerd rauw vlees - komt de parasiet in het maagdarmkanaal terecht. De parasieten vermeerderen zich vervolgens in de wand van de dunne darm, en produceren eitjes gedurende een bepaalde periode. Deze eitjes worden vervolgens in grote hoeveelheden uitgescheiden in de ontlasting van de kat.

Maar, de mens heeft meer kans om besmet te raken door het eten van rauw vlees en ongewassen fruit en groenten, dan door een kat.

Contact met grond, die besmet is met eitjes, is waarschijnlijk de meest gebruikelijke infectie route voor vele zoogdieren. In westerse landen is dat het eten van rauw vlees, of van onvoldoende verhit vlees, van voornamelijk lam en varken. Mensen kunnen ook besmet raken door het eten van ongewassen fruit en groente. Soms komt toxoplasma voor in ongepasteuriseerde melkproducten, zoals geitenmelk. In zwangere vrouwen kan het overgedragen worden aan het ongeboren kind, maar alleen als de moeder besmet raakt tijdens de zwangerschap. Er kan zich een spontane abortus, afwijkingen aan de ogen en aan het zenuwstelsel van de vrucht voordoen.

Mensen met toxoplasmose blijken vaker risico's te nemen, hun reactiesnelheid vertraagt en men maakt maar liefst twee keer zoveel kans op een ongeluk in het verkeer. Volgens een theorie zouden mensen die besmet zijn sneller geneigd zijn een kat als huisdier te nemen. Ook lijkt het erop dat mensen met schizofrenie vaker met toxoplasma besmet zijn dan gemiddeld. Of dit een oorzaak of een gevolg van de schizofrenie is, is echter niet duidelijk.

Trivia: In de film 'Trainspotting' sterft Tommy aan deze ziekte.

Er zijn verschillende algemene hygiëne maatregelen die je kunt nemen om de kans op toxoplasmose te verkleinen:

- Verhitten van vlees boven de 70ºC of het invriezen van vlees bij -12ºC voor minimaal 2 dagen doodt de parasiet.
- Eet geen ongewassen fruit en groente. Ook die niet uit eigen tuin; vooral een tuin, die bezoek krijgt van de katten van de buren.
- Was handen en keukengerei met warm water en zeep na contact met rauw vlees.
- Was regelmatig je handen. Vooral na het aanraken van rauw vlees, na het schoonmaken van de kattenbak, na tuinieren en kinderen na het spelen in de zandbank.
- Dek zandbakken af voor katten om te voorkomen dat ze hierin hun ontlasting doen.
- Voer geen rauw of slecht verhit vlees aan katten, en geef ze geen ongepasteuriseerde melk.
- Probeer te voorkomen dat katten hun ontlasting doen op plekken waar kinderen spelen.
- Verschoon de kattenbak dagelijks, dan zijn de eventuele eitjes nog niet besmettelijk.
- Bestrijdt muizen en ratten.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht