ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfvernietiging, of zelfcrematie? Tibetaanse non steekt zichzelf in brand en overlijdt

Sommige mensen lopen met (zelf)vernietigende gedachten in hun hoofd rond. Soms hebben deze gedachten een religieus karakter.
door Tsenne Kikke - dinsdag 18 oktober 2011 18:19

Een mens kan op verschillende manieren op bepaalde wantoestanden reageren. Protesteren, is er één van. Maar indien men aan zelfmoord, zelfdoding, of aan zelfverbranding doet, is dit een duidelijk bewijs dat de hersenen zelfvernietigende boodschappen naar alle delen van een lichaam uitzendt; boodschappen, waaraan de eigenaar van die hersenen kan bezwijken. Waangedachten kunnen tot waanhandelingen leiden.

In dit geval heeft het automatische ondergaan en de uitvoering van de daad - mijns inziens - een ziekelijk, religieus karakter. Vooral boeddhisten zouden moeten weten dat een mens véél meer is dan die hersenen, waaraan een lichaam hangt, dat ervoor zorgt dat dat brein haar taken kan uitvoeren, zich in deze wereld kan handhaven en voortbewegen, enzovoorts.

Maar, schreef ik reeds eerder: zeer veel mensen lopen nu eenmaal met (zelf)destructieve gedachten in hun hoofden rond en elke religie kan een mens hersenspoelen, vooral als anderen het reeds hebben voorgedaan.

Tenzin Wangmo, bijvoorbeeld, een 20-jarige Tibetaanse non is overleden nadat ze zichzelf gisteren in de Chinese provincie Sichuan in brand had gestoken. Toen ze zichzelf in brand stak, riep de 20-jarige non leuzen voor grotere religieuze vrijheid en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.
 
De non stak zichzelf in brand voor een klooster in de prefectuur Aba, waar zich sinds maart al negen jonge monniken, ex-monniken en een non in brand hebben gestoken om de aandacht te vestigen op de onderdrukking van het Tibetaanse boeddhisme door China. Zeker vijf van hen overleden aan hun verwondingen.
 
"De zelfverbrandingen staan niet op zichzelf. In het omliggende gebied zijn protesten gemeld en er wordt steeds harder geroepen om uitgebreidere protesten," zei de directeur van Vrij Tibet, Stephanie Bridgen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de aanhangers van de Dalai Lama zelfverbrandingen aan te moedigen, door het niet te verwerpen. "Het is immoreel," voegden ze eraan toe.

Anderzijds is elke non of monnik, die aan zelfverbranding doet - in de ogen van China - een Tibetaanse non of monnik minder.

De Tibetaanse regering-in-ballingschap heeft de zelfverbrandingen niet afgekeurd, maar tragisch genoemd, en de internationale gemeenschap opgeroepen er bij China op aan te dringen een dialoog te beginnen over zijn beleid in Tibet en van oudsher Tibetaanse regio’s in het westen van China.
 
In het Indiase Dharamsala, waar de Tibetaanse regering-in-ballingschap zetelt, wordt woensdag een gebedsdienst gehouden voor degenen die zichzelf in brand hebben gestoken én voor Tibetaanse politieke gevangenen.

Wanneer gaat een groter deel van de mensheid eindelijk eens aan Ware Zelfkennis doen, ontwaken, teneinde zich misschien van alle jukken te kunnen bevrijden?...

Of, is de mens enkel en alleen stof, die dan ook enkel en alleen tot dat stof kan wederkeren? In dat geval kan zelfverbranding gelijk worden gesteld aan zelfcrematie.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht