ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zout vermindert tumorgroei via immuuncellen

Wat is het nu: zout, of geen zout?…
door Tsenne Kikke - maandag 10 juni 2019 18:56

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van Professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een hoge zoutopname tumorgroei in muizen kan remmen. Het zout verandert de functie van immuuncellen die een rol spelen in de lichaamseigen bescherming tegen kanker. De vondst kan mogelijk bestaande anti-kankerimmuuntherapieën verbeteren.

Zout beïnvloedt experimentele tumormodellen

Te veel zout is gelinkt aan een verhoogd risico op een hoge bloeddruk en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het heeft ook een impact op ons immuunsysteem. Een dieet met veel zout verwart de immuuncellen waardoor ze mogelijk het eigen lichaam aanvallen. Maar interessant genoeg kan dit negatieve effect nuttig blijken in een andere geneeskundige toepassing: immuuntherapie tegen kanker. Het hoge-zouteffect blijkt namelijk ook de aanvallen van het immuunsysteem tegen kankergezwellen te versterken.

Een internationaal team wetenschappers geleid door Prof. Kleinewietfeld, met als partners Prof. Sven Brandau (Universiteit van Duisburg-Essen, Duitsland), Dr. Thomas Kammertöns (Charite & MDC-Berlin, Duitsland) en Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) onderzocht hoe een voedingspatroon met veel zout tumorgroei beïnvloedt in muizen. Veel zout bleek samen te gaan met een vertraagde tumorgroei. Dit kwam door de gewijzigde werking van de  ‘myeloid-derived suppressor cellen’ (MDSCs). Dit zijn immuuncellen die normaal gezien verhinderen dat andere immuuncellen tumoren aanvallen.

Een nieuwe functie voor immuuncellen

Toen de onderzoekers cellen aan een hoge zoutconcentratie blootstelden, zagen ze dat de MDSCs van functie veranderden, en minder in staat waren hun originele taak uit te voeren. Gevolg: de andere immuuncellen konden de tumoren aanvallen.

Het feit dat MDSCs via een hoge zoutconcentratie gedwongen kunnen worden om een andere functie op te nemen waardoor ze de efficiëntie van immuuntherapie niet benadelen, biedt perspectieven voor het optimaliseren van deze behandelingen. Een hoge zoutopname wordt echter ook in verband gebracht met maagkanker, dus de bevindingen van de huidige studie moeten bevestigd worden en de onderliggende mechanismen moeten verder worden uitgepluisd.

Prof. Kleinewietfeld (VIB-UHasselt): “Onze vondst is uiterst interessant, maar tegelijkertijd verbazingwekkend. Het trof ons om een dergelijk effect op tumorgroei waar te nemen. Toekomstige studies zullen ons helpen om de biologische mechanismen erachter beter te begrijpen. Dit zal ons toestaan om het therapeutisch potentieel van onze bevindingen te beoordelen in het kader van anti-kankerimmuuntherapie.”

Vragen

Een doorbraak in onderzoek betekent niet hetzelfde als een doorbraak in de geneeskunde. De verwezenlijkingen van VIB-onderzoekers kunnen de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag. Dit kan veel vragen oproepen. Daarom werd er gevraagd om in deze blog te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan er met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: [email protected].

Bron: www.vib.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht