ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sommige Bijbelteksten zijn echt ziek

'Dit is echt ziek': Felle kritiek op Bijbelteksten in veronderstelling dat het koranverzen zijn.
door Tsenne Kikke - zondag 5 mei 2019 18:32

Wat gebeurt er wanneer je controversiële passages uit de Bijbel voorlegt aan mensen in de straat en doet alsof het verzen uit de Koran zijn?...

Twee Nederlanders namen enkele jaren geleden de proef op de som en trokken de straat op voor een 'sociaal experiment dat de diepe kloof tussen moslims en niet-moslims moest blootleggen.' "Want, door de recente aanslagen door de terreurgroep IS, ligt het Islamitische geloof steeds vaker onder vuur." De mannen namen een Bijbel en wikkelde hem in een cover met het woord 'Koran' op. Ze lazen barbaarse citaten voor en de reacties waren deels voorspelbaar, schreef L'express  toen.

"Hoe kan je hierin geloven!?," klonk het. "Als je vanaf je geboorte wordt opgevoed met zulke gedachten..., tja dan bepaalt dat je denken."

Maar, wanneer de makers van het filmpje onthulden dat 'deze prachtige zinnen' eigenlijk uit de Bijbel kwamen, reageerden de omstaanders verbaasd. Sommigen waren zelfs licht gegeneerd over hun eerdere uitspraken. "Dit is echt ziek," klonk het.

Bijbel anno 2019

De video bewijst treffend dat 'heilige teksten', een product zijn van hun tijd. De islam en de Koran vormen dus geen uitzondering. Ook de christelijke teksten in de Bijbel zijn allesbehalve vreedzaam.

Iets wat schrijver Dimitri Verhulst benadrukte in zijn boek, getiteld 'Bloedboek'. In zijn bewerking van de eerste vijf boeken van de Bijbel is God een rancuneuze tiran. 'Er is geen grotere mensenrechtenschender dan God. Hij zou eigenlijk voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moeten worden gebracht', zei hij in een interview met 'Knack'.

"In het tv-journaal gebeuren dagelijks ergere zaken dan in de Bijbel," nuanceerde godsdienstleraar Ignace Demaerel misnoegd. "De smerige verhalen in de Bijbel, geven de smerigheden weer van wat mensen doen, tégen Gods wetten in, niet God zelf."

Maar, schreef ik reeds eerder is de Bijbel geen literatuur voor elke mens - gewoonweg, omdat velen niet begrijpen dat de religieuze wetteksten van, bijvoorbeeld, het jaar 1000 vóór onze jaartelling niet op de dag van vandaag kunnen worden toegepast. Weet, dat het Oude Testament een verzameling is van boeken met verschillende inhoud. Er zijn 'historische boeken' die de overgeleverde verhalen van het Joodse volk bevatten (tot en met de Babylonische ballingschap), boeken met uitspraken van profeten, wetboeken en boeken met liederen en spreuken.

Aanvankelijk werden de verhalen mondeling overgeleverd. Gaandeweg kregen geschreven versies meer gezag. Als de rol met zo'n geschreven versie na een aantal jaren versleten was, gingen de schriftgeleerden in conclaaf om een nieuwe versie op te stellen. Daarin werden dan de op dat moment heersende opvattingen verwerkt.

Anders gezegd: moesten we de Bijbel aan het huidige denken aanpassen, dan zou er in elk land een totaal andere versie van verschijnen. Neem; bijvoorbeeld, de Russische versus die van Iran, Oeganda, Libië en Saoudi Arabië...

Het filmpje: hoe zou jij hebben gereageerd?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht