ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vernietigend rapport homeopathie geeft Maggie De Block extra munitie

Homeopathie is meer en meer kracht aan het verliezen…
door Tsenne Kikke - zaterdag 23 september 2017 16:04

Homeopathie heeft geen bewezen positief effect op de gezondheidszorg, en zou dus nergens terugbetaald mogen worden. Dat concludeert de gezaghebbende koepel van academiën voor wetenschappen EASAC in een advies aan de Europese Commissie. Daarmee krijgt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block een duwtje in de rug bij het verzet tegen de financiering van deze vorm van alternatieve geneeskunde.

EASAC noemt alle steun voor homeopathie ‘ongeloofwaardig en in strijd met gevestigde wetenschappelijke methodes’. Er is geen ‘robuust en reproduceerbaar bewijs’ dat het meer effect heeft dan een placebo. Daartegenover staat dat de patiënt vaak onvoldoende op de hoogte is van de risico’s van een homeopathische behandeling. Als iemand naar homeopathie grijpt, en daarmee een reguliere behandeling wil uitstellen, dan kan dit voor ‘significante schade’ zorgen. Hetzelfde geldt voor de behandeling van dieren.

De aanbeveling van Easac, waarvan hier de link, is dan ook uitermate duidelijk: de productie van homeopathische middelen moet streng gereguleerd worden, ze mogen niet worden terugbetaald, en er moet streng toegezien worden op reclame.

Ziekenfondsen

In België speelt de discussie op de achtergrond. Homeopathische middelen worden door het Riziv niet terugbetaald: geen enkel 'geneesmiddel' is tot dusver erkend. Maar de ziekenfondsen betalen op eigen initiatief wel een deel terug.

Al van bij haar aantreden toonde De Block maar weinig sympathie voor homeopathie. Terwijl haar voorganger Laurette Onkelinx nog inzette op erkenning van (tand)artsen en vroedvrouwen die ook homeopaat zijn, wou de Block niet weten van een verdere versoepeling. "Ik hou vast aan wat wetenschappelijk bewezen is," zei ze daarover in 2014 al in een interview met 'De Standaard'.

En dat vloekt met homeopathie, blijkt nu ook weer uit het onderzoek van EASAC. De terugbetaling door ziekenfondsen ligt al langer op tafel tijdens de gesprekken die het ministerie met hen voert over wat zij aan hun leden moeten terugbetalen.

Zolang die onderhandelingen nog lopen wil het ministerie geen details geven over wat precies voorgesteld wordt. Een woordvoerster wijst er ook op dat de minister blijft vasthouden aan 'evidence based methodes'.

Het rapport komt dan ook als extra bewijsmateriaal voor De Block als geroepen. Als de Europese Commissie het advies van EASAC overneemt, en lidstaten oplegt om homeopathie niet terug te betalen, dan is er ook geen enkele basis meer om nog over een terugbetaling te spreken. Ook ziekenfondsen zullen dan hun beleid moeten herzien.

Bron: De Standaard

Commentaar


Jan de Blaeij Gepost op: 24/09/2017 18:21:54
Jan de Blaeij

Niet zo moeilijk als je weet dat al die academici gesponsord worden door de farmacheutishe industrie. Hebben zij nog een onafhankelijke mening?

 


Eenoogje Gepost op: 24/09/2017 19:40:37
Eenoogje

Een interessante opmerking!!! Maar, weet je dat? Of, is het een veronderstelling, gewoonweg omdat jij er zo over denkt, en jouw persoonlijk gedachtegoed aan anderen wenst over te dragen? Met andere woorden: kan je die zogenaamde 'sponsoring' staven met eventuele bewijzen? Wij zijn er écht waar naar benieuwd!


Tsenne Kikke Gepost op: 24/09/2017 21:48:35
Tsenne Kikke

Ik denk niet dat EASAC door de farmaceutische industrie wordt gesponsord. De Raad ervan bestaat uit 27 individuele leden, allemaal zeer ervaren wetenschappers, die zijn genomineerd door de nationale academiën van wetenschappen van elke EU-lidstaat.

Het gaat dus waarschijnlijk over een veronderstelling, of een idee-fixe, maar dan misschien wel afgeleid van het feit dat zeer veel onderzoekers met de vooringenomenheid van een Magie De Block aan zo'n onderzoek deelnemen, waardoor de 'uitslag' reeds bij voorbaat is gekend.

Anderzijds wordt het hoog tijd dat fabrikanten van homeopathische middelen zélf met bewijzen komen aandraven; bewijzen, die elke wetenschapper onmiskenbaar als waarheden kan aanvaarden.

Ikzelf hecht geloof aan 2 zaken, namelijk: in de zelfhelende eigenschappen van het lichaam, en in placebo-effecten, die de inhoud van het menselijke brein kunnen beïnvloeden.

Want, van zeer veel aandoeningen kan gezegd worden dat 'ze uit zichzelf zijn verdwenen'. En van mensen, die onderwijl een homeopathisch middel hadden ingenomen, kan men het niet kwalijk nemen dat ze bij hoog en laag zweren dat ze erdoor genezen zijn.

Laten we gewoonweg de eventuele antwoorden uit de homeopathische wereld afwachten, terwijl ieder van ons het recht heeft om met de reeds bestaande overtuigingen te blijven rondlopen.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht