ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oeps! Met homeopathie genees je geen enkele ziekte ?

Volgens een grootschalig onderzoek naar de werking van homeopathie kwam men tot de vaststelling dat homeopathische middelen geen enkele medische aandoening kunnen genezen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 mei 2020 18:47

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel ' similia similibus curentur': 'het gelijke geneest het gelijkende'. Een ziekte kan worden genezen door een middel dat bestaat uit een verdunde oplossing van een stof die dezelfde symptomen veroorzaakt als die ziekte.

"Gif en medicijnen lijken heel erg op elkaar. Bij een hoge dosis brengen ze schade toe, maar als je een lagere dosis neemt kan het heel therapeutisch zijn. Neem bijvoorbeeld vingerhoedskruid, dat groeit vaak in tuinen en is enorm giftig. Maar neem de juiste dosis en het kan helpen bij hartproblemen. Andersom kan teveel van een medicijn, zoals paracetamol, dodelijk zijn," zei Michael Richardson verbonden aan de Universiteit Leiden. "Zo is slangengif heel interessant voor het ontwikkelen van medicijnen, want één slang heeft zo 200 verschillende giftige stoffen die allemaal anders op het lichaam inwerken. Slangen kunnen dus ook levens redden. Je neemt wat slangengif en je hebt meteen al die ontzettend sterke werkzame stoffen."

Toegegeven: 'een lagere dosis' heeft niets te maken met de homeopathische verdunningen. Zoals je misschien weet, is homeopathie een alternatieve behandeling, gebaseerd op de idee van het verdunnen van een substantie in water. Aanhangers van de therapie geloven dat hoe meer een substantie op die manier verdund wordt, hoe groter haar kracht om de symptomen te behandelen. Veel homeopathische middelen zijn zelfs zodanig verdund in water dat er bijna niets meer van de originele substantie overblijft

Het was Paracelsus (1493 of 1494 - 1541) die beweerde dat een kleine doses van wat de mens ziek maakt, de mens ook geneest. Die gedachtengang werd door de Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755-1843) in de homeopathie toegepast.

Daarnaast veronderstelt de homeopathische leer dat tijdens het potentiëren, waarbij de grondstof of oertinctuur in een aantal stappen extreem verdund en geschud wordt, de werking van de grondstof overgaat op het oplosmiddel.

Volgens de krant 'The Guardian' heeft de Australische 'National Health and Medical Research Council' (NHMRC) in 2015 een grootschalig onderzoek naar de werking van homeopathie uitgevoerd, met als resultaat dat - volgens de onderzoekers - homeopatische middelen geen enkele medische aandoening kunnen genezen. De instelling nam meer dan vijftig onderzoeken onder de loep, die ofwel voor ofwel tegen homeopathie pleiten.

Professor Paul Glasziou van de NHMRC concludeerde dat de studies, die voor homeopathie pleiten, vaak slecht onderbouwd zijn en niet genoeg participanten hadden om conclusies uit te kunnen trekken. De studies, die tegen homeopathie pleiten, waren anderzijds stuk voor stuk op een wetenschappelijke manier correct uitgevoerd.

Glasziou vond dan ook dat mensen die homeopathie verkiezen boven de traditionele geneeskunde een te groot risico nemen: "Wie een medische behandeling, waarvoor wetenschappelijke bewijzen zijn dat ze werkt, uitstelt of weigert om met homeopathische middelen te experimenteren, speelt met zijn gezondheid."

Aangezien de discussie tussen voor- en tegenstanders van homeopathie vaak snel verhit geraakt, benadrukte Glasziou dat het niet om een pesterij, of een complot ging, maar om een echte studie die er gekomen was om de Australische bevolking correct in te lichten.

"Onze studie bewijst dat je met homeopathie geen enkele ziekte geneest. We zullen de zondebok zijn van patiënten die zullen zeggen dat deze studie een samenzwering is van de NHMRC. Toch hoop ik dat de bevolking nu inziet dat er geen enkele garantie op succes is wanneer ze medische aandoeningen behandelt met homeopatische middelen," argumenteerde de professor.

In een blog voor het 'British Medical Journal' schreef professor Glasziou: 'Wat mij geschokt heeft, is dat bepaalde organisaties homeopathie promoten voor besmettelijke ziektes zoals aids of malaria. Gezien de bestaande effectieve behandelingen, lijkt dit een zeer dubieuze activiteit en rechtvaardigt dit de uitspraak van het National Health and Medical Research Council dat "mensen die voor homeopathie kiezen mogelijk hun gezondheid op het spel zetten als ze traditionele behandelingen verwerpen of uitstellen".

Ik kan begrijpen waarom Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ongelukkig was met de toestand van bepaalde medische praktijken in de 18e eeuw, zoals aderlaten en purgeren, en daarom een beter alternatief zocht. Maar ik vermoed dat hij evenzeer ontgoocheld zou zijn door het collectieve falen van de homeopathie om zijn innovatieve onderzoek verder te zetten en in plaats daarvan verder te gaan op een therapeutisch dood spoor.'

Men publiceerde de volgende bevindingen:

- Onze studies konden niet aantonen dat homeopathie iets meer is dan een placebo.

- Onze beoordelingen toonden aan dat van de 230 meest betrouwbare homeopathische proefnemingen, die ooit werden gepubliceerd, ook niet als positief kunnen worden bestempeld.

- De studies, die op dieren werden beoefend, bevestigden die van op mensen.

- Onderzoekingen en proefondervindelijke bevindingen suggereerden dat homeopathie gevaarlijk kan zijn.

- De beweringen van homeopaten over aandoeningen zoals kanker, astma of zelfs Ebola zijn nepverhalen.

- Het promoten van homeopathie is onethisch.

Met dit onderzoek wilde de Australische controleorgaan voor gezondheid en medische aandoeningen het eeuwenoude welles-nietesspelletje tussen de voor- en tegenstanders van homeopathie voor eeuwig en altijd beëindigen.

Weet, dat er in Australië elk jaar iets van een 10 miljoen AUS$ aan homeopatische middelen wordt omgezet. Met dit onderzoek verwachtte men dan ook dat ziekenkassen niet langer terugbetalingen zullen verrichten, noch kortingen blijven geven, voor alles wat homeopathie aangaat.

Homeopaten reageerden

- Onmiddellijk na de publicatie van de studie reageerde de Australische Homeopatenassociatie verontwaardigd op het nieuws: "Wij raden de NHMRC aan om een betere onderzoekbenadering te gebruiken om de efficiëntie van homeopatische middelen te onderzoeken."

- In mei 2016 liet de het Ministerie van AYUSH van zich horen en beweerde dat de bevindingen indruisten tegen de conclusies die men in India had gemaakt. ('AYUSH' staat voor: Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha & Homeopathie.)

"NHMRC heeft geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van homeopathie. De NHMRC bestudeerde slechts een klein aantal reeds gepubliceerde artikelen en trok daaruit de conclusies. De waarnemingen van de NHMRC hebben een onwetenschappelijke aanpak en er werden methodologische tekortkomingen vastgesteld.”

- Homeopathie is in India één van de belangrijkste medicinale modaliteiten die onder toezicht staan ​​van dat Ministerie van AYUSH. Sinds Indiase burgers twintig jaar geleden ziek werden vanwege de Japanse encefalitis, gebruikt het land homeopathie om epidemieën te bestrijden. Tegenwoordig gebruikt de Indiase regering zelfs homeopathisch arsenicum om coronavirus te voorkomen.

- Sinds 2007 gebruikt Cuba homeopathie om epidemieën te stoppen. Het begon met een grootschalige campagne om een ​​dodelijke epidemie van een tropische ziekte, leptospirose genaamd, een halt toe te roepen. Sindsdien gebruiken ze aldaar homeopathie om griep, cholera, hepatitis A, conjunctivitis en andere epidemieën te bestrijden. Kort nadien heeft Cuba zijn diensten aangeboden om andere epidemieën over de hele wereld te helpen bestrijden door middel van homeopathie. Maar de World Health Organization (WHO) heeft het hiervan weerhouden.

- De 'Hong Kong Homeopathic Association' meldde dat het de remedies Gelsemium, Bryonia en Eupatorium voor coronavirus heeft aanbevolen, die aldaar gemakkelijk via apotheken in het hele land te verkrijgen zijn.

Ter herhaling

In 2014 schreef ik: "Ik zal, noch beweren dat homeopathie quatsch is, noch zeggen dat het effectief werkt. Maar, omdat ik weet dat het lichaam over zelf-genezende eigenschappen beschikt, en grotendeels door het brein wordt bestuurd, is de inhoud van dat brein primordiaal.

Anders gezegd: hoe sterker je in de werkzaamheden van de homeopathie geloof hecht, hoe beter het - mijns inziens - voor jou zal werken. Noem het placebo, of wat dan ook: zolang iets werkt, en men geen angst moet hebben van eventuele minder positieve nevenwerkingen, is het te allen tijde een aangewezen aanrader, nietwaar?

Natuurlijk zullen kortzichtige lezers nu misschien gaan denken, of beweren, dat ik schreef dat homeopathische middelen placebo's zijn... Het is niet omdat een mens het placebo noemt, het wel degelijk een placebo is. Toegegeven: er zijn studies geweest waarvan de uitslagen het placebo-effect aanleunden, of ondersteunden.

Et cetera..."

James Randi: een tegenstander... :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht