ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het grootste ziekenfonds stopt na 15 jaar met terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen

Maar, al de andere ziekenfondsen houden nog vast aan terugbetaling.
door Tsenne Kikke - donderdag 15 november 2018 19:12

België telt een 500-tal homeopaten, en slechts 2 procent van de bevolking raadpleegde het afgelopen jaar zo'n homeopaat. De trouwste bezoekers waren vooral vrouwen tussen de 35 en 44 jaar. De artsen werden vooral geconsulteerd voor:

• rugproblemen (31%)
• nekproblemen (14%)
• allergieën (11%)
• vermoeidheid (9%)
• 87% van de patiënten ging met dezelfde klacht ook naar een conventionele arts.

Volgens de sector zelf was de markt van homeopathische geneesmiddelen in België in 2013 zo’n 30 miljoen euro waard. Voor de hele EU gaat het om 1,24 miljard euro, maar....

Het christelijke ziekenfonds CM stopt na vijftien jaar met het terugbetalen van homeopathische geneesmiddelen via zijn aanvullende verzekering. In ruil worden vanaf januari meer vaccins terugbetaald en krijgen leden zonder hospitalisatieverzekering een tussenkomst in hun ziekenhuisfactuur.

Net geen derde van de kosten voor homeopathische medicatie, met een maximum van 50 euro per jaar. Dat betaalt CM nog tot eind december terug aan zijn 3,5 miljoen leden in Vlaanderen. Vanaf januari valt dat voordeel onherroepelijk weg uit de aanvullende verzekering.

De mutualiteiten staan al langer onder druk van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om zich te focussen op zaken die een bewezen medisch nut hebben. “Of homeopathie nu wel of niet werkt, daar spreken we ons niet over uit”, zei Steven Hermans, directeur marketing bij CM. “Maar we stellen wel vast dat we met andere terugbetalingen een grotere impact kunnen hebben op de gezondheid van onze leden.”

De christelijke mutualiteiten vrezen niet dat leden straks massaal overstappen naar andere ziekenfondsen die wel doorgaan met homeopathie. “Uit een bevraging blijkt dat onze leden andere zaken prioritair vinden”, zei Hermans. Het aantal CM-leden dat een tussenkomst aanvraagt voor homeopathie slinkt ook jaar na jaar. In 2017 ging het om 26.500 mensen, of minder dan een procent van het totale aantal.

Beperkt budget

CM-leden die vanaf volgend jaar een homeopaat bezoeken, die ook arts is, kunnen wel nog een terugbetaling krijgen voor een consultatie. Die verloopt via de gewone ziekteverzekering. Maar het ziekenfonds zelf breekt dus volledig met de alternatieve geneeswijze. Een beslissing die de unie van Belgische homeopaten betreurt. Volgens de vereniging verdienen tussenkomsten voor homeopathie zichzelf meer dan terug omdat patiënten minder klassieke medicatie nodig hebben zoals antibiotica en omdat ze minder vaak chronisch ziek zouden zijn.

Maar ook die claims zijn niet bewezen, zei dokter Marleen Finoulst van expertisecentrum CEBAM. Zij noemt de keuze van CM verstandig en hoopt dat andere ziekenfondsen alsnog volgen. “De gezondheidszorg wordt steeds duurder, denk maar aan nieuwe soorten kankermedicatie, die handenvol geld kosten. Tegelijk is het budget beperkt. Dan is het de logica zelve dat het geld alleen nog naar behandelingen gaat met wetenschappelijk bewezen nut.”

Andere ziekenfondsen houden vast aan terugbetaling

Het onafhankelijk ziekenfonds Partena volgt dit niet en blijft homeopathische middelen terugbetalen. "Wij weten dat homeopathie omstreden is, maar wij zijn geen artsen en willen ons dan ook niet mengen is de discussie pro en contra," zei Sarah Masschelein. "Waarom we toch beslissen tot (gedeeltelijke) terugbetaling? Omdat we zien dat er vraag naar is bij onze leden."

Partena zegt 473.000 klanten te tellen. Daarvan hebben er vorig jaar 23.000 een beroep gedaan op osteopathie en 5.000 op homeopathie.

"Bovendien hanteren we bepaalde kwaliteitseisen, in die zin dat de producten waarbij we tussenkomen op een lijst van erkende middelen moeten staan en ook de artsen die geraadpleegd worden moeten deel uitmaken van een erkende beroepsvereniging. Het is dus niet zo dat we om het even wat terugbetalen wat via internet wordt aangeschaft onder de noemer van homeopathisch geneesmiddel," aldus nog Masschelein.

“De behoefte is groot”, zei ook Geert Messiaen van de Liberale Mutualiteiten. “Minister De Block vraagt om zo veel mogelijk rekening te houden met een bewezen medisch nut, maar als ziekenfonds is het ook belangrijk om te luisteren naar je leden.”

Ook de Socialistische Mutualiteiten betalen enkele homeopathische middelen terug. Of dat zo blijft, is onzeker. "We zijn bezig met een heroriëntering van ons pakket aan voordelen voor onze leden, en daarbij staan een aantal onvervulde noden bovenaan," zei Katrien De Weirdt, woordvoerster van de Socialistische Mutualiteiten, De Voorzorg, en Bond Moyson. "Daarbij denken we in de eerste plaats aan geestelijke gezondheidszorg, aan tandzorg, en aan innovatieve behandelingen, zoals de NIP-test."

Bron: Het Nieuwsblad & De Standaard

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht