ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoger Gerechtshof steunt de NHS om homeopathische middelen niet meer te vergoeden

Groot-Brittannië: Homeopaten verliezen rechtszaak tegen NHS.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 juni 2018 15:54

De Britse National Health Service (NHS) (Engels voor Nationale Gezondheidsdienst) telt meer dan 1,7 miljoen werknemers, en biedt aan elke inwoner van het Verenigd Koninkrijk primaire en secundaire gezondheidszorg aan.

Jarenlang steunde de NHS een vijftal hospitalen, die zich vooral specialiseerden in homeopathische behandelingen. Vier ervan sloten reeds hun deuren, en in april van dit jaar kondigde 'The Royal London Hospital for Integrated Medicine' - voorheen het 'Royal London Homeopathic Hospital' - aan, dat het definitief ophield met het voorschrijven van homeopathische middelen.

Zowel je weet, is homeopathie gebaseerd op de idee dat 'wat de mens ziek maakt, de mens ook geneest'. Maar wetenschappers blijven beweren dat patiënten enkel en alleen suiker toegediend krijgen. Volgens hen is de werking van homeopathie - om het inherent zelfgenezend vermogen te stimuleren - niet groter dan die van placebo's, en om die reden behoort homeopathie volgens hen tot de pseudowetenschappen.

Zo kunnen gras of pollen gebruikt worden om een homeopathische hooikoortsremedie samen te stellen. Je neemt een klein deel van de substantie, vermeng het met 99 delen water of alcohol, en schud het een tiental keren. Als je deze procedure zesmaal herhaalt, verkrijg je een '6c'-samenstelling, en indien dertigmaal herhaald een'30c'-samenstelling. Het eindresultaat wordt met lactose, oftewel suiker aangevuld.

Reeds in november van vorig jaar was er reeds een rechterlijke uitspraak dat de aankoop van homeopathische middelen niet meer mogen worden terugbetaald. De 'British Homeopathic Association (BHA)' ging ertegen in beroep, maar begin deze maand heeft een rechter de NHS in het gelijk gesteld. Het hooggerechtshof nam dus het besluit dat het NHS alle recht had om de vergoedingen voor alternatieve therapieën, met name kruidenbehandelingen en homeopathische middelen, stop te zetten. De rechtbank voegde eraan toe dat het niet bevoegd was om de legitimiteit van homeopathie te beoordelen, noch een oordeel te kunnen vellen over het feit dat homeopathie en kruidenbehandelingen in sommige gevallen wel of niet zouden kunnen werken.

Simon Stevens, hoofd van de NHS, verwelkomde het besluit, en zei daarbij dat de NHS daardoor jaarlijks 141 miljoen Engelse ponden zal uitsparen, "Gelden," zei hij, "die voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Het laat ons toe om ons te concentreren op producten die op klinisch gebied meest effectief zijn en aan de patiënten de beste resultaten bieden."

Toch bleef de BHA de uitspraak betreuren, en zei dat de échte slachtoffers de patiënten waren.

James Randi is en blijft de persoon die bereid is om 1 miljoen Amerikaanse dollars weg te schenken aan eenieder die bewijzen kan dat homeopathie daadwerkelijk doet wat men beweert.

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht