ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Homeopathie eindelijk officieel erkend in België: goed, of minder goed nieuws ?

Het heeft lang geduurd, maar op de valreep werd homeopathie in België officieel goedgekeurd.
door Tsenne Kikke - dinsdag 13 mei 2014 17:00

In België is homeopathie voortaan erkend. Het koninklijk besluit, dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx daarover in het Staatsblad publiceerde, zegt dat in beginsel alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen kunnen geregistreerd worden als homeopaat. Naast hun gewone opleiding moeten ze nog een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Dat zijn 400 uren theorie en 200 uren stage voor een arts. Daar komt nog de nodige bijscholing bij.

Het probleem naar het schijnt is dat die opleidingen nog niet bestaan aan de universiteiten en hogescholen, en het ziet er ook niet naar uit dat die er snel zullen komen. De universiteiten verzetten zich namelijk tegen de registratie van niet-conventionele praktijken omdat er volgens hen geen bewijs is dat ze werken.
 
Uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd door de 'Artsenkrant' en 'Le Journal du Médecin'; een onderzoek, dat online werd uitgevoerd bij 856 artsen, bleek dat 73 procent van de Belgische artsen vond dat homeopathie geen plaats heeft in de officiële gezondheidszorg. Bovendien waren de meeste artsen van mening dat de geneeskundefaculteiten geen alternatieve geneeswijzen moeten opnemen in hun opleiding.

Het koninklijk besluit sluit alle andere personen uit van de beoefening van homeopathie, behalve een kleine groep die van overgangsmaatregelen geniet. Het gaat om mensen die vandaag een medisch of paramedisch bachelordiploma in een gezondheidsberoep hebben en die een homeopathie-opleiding gevolgd hebben, die erkend is door de Kamer Homeopathie. Velen van degenen die vandaag homeopathie beoefenen, vallen daar niet onder en moeten dus stoppen. En, de overgangsgroep zal langzaam uitsterven, denkt men.

Robert Verstraeten, voorzitter van de Liga Homeopathica Classica, is daarom kritisch voor het besluit. Ook Marc Moens van BVAS, het grootste artsensyndicaat, is niet tevreden. De erkenning van homeopathie betekent niet dat behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

"Homeopathie werkt niet!"...
 
Uit een Australisch onderzoek bleek dat homeopathische geneesmiddelen niet bijdragen tot de genezing van ziekten en kwaaltjes. Daardoor moeten, volgens de onderzoekers, homeopathische middelen ondergebracht worden in de groep van placebo's, waarvoor ook geen bewijs bestaat dat zij bijdragen tot een betere gezondheid.

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door een groep van medische experts en dokters, werd onderzocht of homeopathische middelen een positieve of helende invloed hebben op 68 gezondheidsaandoening. Daaruit bleek: "dat er geen enkel positief effect ondervonden is dat kan bijdragen tot de genezing of de verzachting van onder andere astma, artritis, slaapproblemen, verkoudheden, griep en allergieën."

Homeopathische geneesmiddelen werden dan door het onderzoek gelijkgesteld met placebo's, toch is er een verschil in de samenstelling van beide middelen.

Homeopaten gaan er van uit dat een werkzame stof meer geneeskracht heeft naarmate de dosis verkleind of erg verdund is. Placebo's daarentegen bevatten geen enkele werkzame stof die zal bijdragen tot de genezing van een kwaal. Toch ondervinden patiënten vaak het gekende 'placebo-effect', waarbij ze een positief psychisch effect ervaren door de verwachtingen die ze hebben tegenover het 'medicijn'.

De onderzoekers stelden zelfs dat homeopathische middelen een risico voor de gezondheid kunnen inhouden en erg gevaarlijk zijn. De producten op zichzelf zijn niet gevaarlijk, maar wel het feit dat je - wegens het innemen van een homeopathisch middel-  verzuimt een erkend geneesmiddel in te nemen. Daarom eisten ze dat homeopathische behandelingen in Australië bij wet verboden moeten worden. "Homeopathie moet uit onze maatschappij verdwijnen. Nu en voor altijd," schreven ze.

Nawoord: in het boek 'Niets' ben ik over dit onderwerp een interessant artikel aan het lezen waarvan ik eerstdaags misschien iets op deze website publiceer.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht