ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Werkt homeopathie? Of is het pure quatsch?

Door de werkzaamheden van homeopathie in vraag te stellen, krijgen wij - gewone mensen - misschien ooit weleens de juiste antwoorden.
door Tsenne Kikke - maandag 20 oktober 2014 19:29

Wij, gewone mensen, weten dermate weinig af over de daadwerkelijke werkzaamheden van homeopathie, dat we verplicht zijn om de meningen van anderen met elkaar te vergelijken. In wezen gaat er niets boven eigen ervaringen - maar, als die ontbreken hangen we van die anderen af.

Elke homeopaat zal jou vertellen dat homeopathie wel degelijk werkt. Logisch..., anders zou die persoon zich niet als homeopaat uitgeven. Anderzijds zijn er in de medische wereld mensen die net het tegendeel beweren, zoals de ietwat agressieve Yvette, die zo dadelijk aan de beurt komt, hieronder.

Ikzelf heb in mijn leven over het thema 'homeopathie' reeds enorm veel gelezen en er zelfs eens een studie van gemaakt, waarvan ik een certificaat heb overgehouden. Het is wel ingekaderd, maar hangt op geen enkele muur. Doch, indien je ernaar vraagt, wil ik het jou wel tonen.

Ik zal, noch beweren dat homeopathie quatsch is, noch zeggen dat het effectief werkt. Maar, omdat ik weet dat het lichaam over zelf-genezende eigenschappen beschikt, en grotendeels door het brein wordt bestuurd, is de inhoud van dat brein primordiaal.

Anders gezegd: hoe sterker je in de werkzaamheden van de homeopathie geloof hecht, hoe beter het - mijns inziens - voor jou zal werken. Noem het placebo, of wat dan ook: zolang iets werkt, en men geen angst moet hebben van eventuele minder positieve nevenwerkingen, is het te allen tijde een aangewezen aanrader, nietwaar?

Natuurlijk zullen kortzichtige lezers nu misschien gaan denken, of beweren, dat ik schreef dat homeopathische middelen placebo's zijn... Het is niet omdat een mens het placebo noemt, het wel degelijk een placebo is. Toegegeven: er zijn studies geweest waarvan de uitslagen het placebo-effect aanleunden, of ondersteunden.

Tevens is het eveneens een voldongen feit, dat de inhoud van de hersenen uitwerkingen kunnen beïnvloeden. Dit doet me voor de zoveelste maal denken aan de Bijbelse uitspraak: "Niet ik, maar jouw geloof heeft jou gered/genezen."

Ikzelf ben niet zozeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de homeopathie, maar wél wat het voor ons doet, of kan doen in deze 21ste eeuw. Anders gezegd: het is niet omdat men aderlatingen in de middeleeuwen toepaste, dat we die nu opnieuw moeten gaan promoten.

Maar, hoe kan men de efficiëntie van homeopathie aan ons, gewone mensen, 'bewijzen'?

Ik betwijfel het ten zeerste, dat een homeopathische arts, die van homeopathie zijn levenswerk heeft gemaakt, maar er zélf bedenkingen over heeft, de homeopathie zal gaan afbreken, en terug overschakelen op de reguliere geneeskunde.

Wat getuigenissen betreft... Hoe moeilijk is het voor mij, om een aantal vrienden, familieleden en kennissen te vragen om iets positiefs te schrijven over een thema waarin ikzelf interesse stel? Noem dat thema 'homeopathie', bijvoorbeeld.

Bovendien weten we, dat men altijd enkel en getuigenissen op websites zal publiceren van mensen die er baat bij hebben gehad. Al de anderen worden natuurlijk vermeden, waarmede ik wil aanduiden, dat getuigenissen - hoe spijtig ook - niet waardevol genoeg zijn.

Waar yin is, is yang - voor elke pro een contra, en sommige contra's kunnen op een platvloerse manier negatieve uitspraken doen. Neem de uitlatingen van de forensische chemicus Yvette d'Entremont uit Californië, bijvoorbeeld.

Zo las ik, dat ze vindt dat homeopathie klinkklare onzin is. Ze wilt dat apothekers eindelijk eens stoppen met al die pillen en middeltjes te verkopen. Ze 'bewees' voor eens en altijd dat de 'medicijnen' geen snars uithalen door 50, naar suiker smakende pillen, in één keer in te slikken, om die daarna met Dieet Coke weg te spoelen. Ikzelf vond het een kinderachtige aanpak, en voor mij bewees ze gewoonweg wat een arrogant en fanatiek mens ze is.

Omdat ze weet hoe ze etiketten moet lezen, wist ze ons te vertellen dat er geen medicatie inzit. En, wat ze beweert, hebben we reeds duizendmaal gehoord, of gelezen. "Bij homeopathische middeltjes wordt het actieve bestanddeel verdund tot je de dosis zelfs niet meer kan meten. Kortom: er is GEEN medicatie meer in die pillen," aldus Yvette. "Volgens homeopaten heeft water 'een geheugen', en wordt een stof net krachtiger als je ze verdunt. Wat een bullshit! Patiënten verdienen beter!".
 
Ze zal nu een petitie opstarten, om nationale ketens te overtuigen om de remedies niet meer te verkopen. "Het is gewoon klinkklare onzin. Mensen zullen nog steeds producten kopen uit jullie winkels, maar het zullen dan tenminste producten zijn waarvan bewezen is dat ze werken."

En, natuurlijk zal ze aanhangers vinden, net als eender elke voetbalploeg, of godsdienst - maar, ondertussen weten we nog altijd niet of homeopathie effectief werkt, of pure quatsch is. Of toch?... Ken jij de antwoorden, die op Waarheid zijn gebaseerd?

Commentaar


Gepost op: 26/10/2014 13:15:40

op een dag stond ik op en en kon mijn rechter bilspiier niet meer bewegen, bijgevolg zakte in door dity been.

Hoe ik bij de de dokter geraakte die tevens homeopaath was weet ik niet meer. In elk geval hij gaf mij een homeopatisch middel en zei erbij dat ik er binnen de drie dagen vanaf zou zijn. Wat hier wel belangrijk is is dat ik deze homeopaathe het volle vertrouwen schonk.  En ra rta na dreidagen was mijn bilspier genezen. Ik besef dan ook dat het mijn geloof was dat tot genezing leidde.

En wat ben ik blij dat ik daarvoor geen chemische medicijen met talrijke bijwerkingen diende te nemen.

Gerda


raywer Gepost op: 26/10/2014 16:19:54
raywer

Homeopathie ,werkt wel degelijk maar subtiel ,het zet die delen aan die genezen moeten ,eigenlijk gebeurd het vanuit de hersenen Hypofyse,daar worden signalen doorgegeven naar betreffende orgaan ,en kan genezen maar de werking  van deze middelen zijn langzaam ,en vergt geduld wat een schone zaak is zegt men , en soms werkt het ook niet ,je kan gerust stellen dat 20 % geen baat heeft bij deze geneeswijze ,en ook als je natuurlijk leeft heb je er meer baat bij omdat je lichaam schoner is ,en niet eerst die schadelijke stoffen uit je lichaam hoeft op te ruimen ! genees middelen geven alleen een chemische  prikkel naar het orgaan of lichaamsdeel dat moet genezen ,meer doet het niet; in fijte zijn wij zelf in staat ,met een gezonde levenswijze ,om ons lichaam in goede conditie en gezond te houden ! dus orthomoleculair bezig  bezig zijn is erg goed ! (gezond bezig zijn met natuurlijke voeding ,vitamines ,mineralen ,aminozuren enz.)

RAY.

 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht