ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarzeggerij, of de kunst van het voorspellen, bestaat al duizenden jaren lang

Waarzeggerij is een iets waarin nog zeer veel mensen geloof hechten.
door Tsenne Kikke - zondag 11 oktober 2015 0:42

Waarzeggerij maakt deel uit van de wereld van het paranormale en houdt vooral in: inzicht verkrijgen in een vraag, of situatie, door middel van een gestandaardiseerd proces of ritueel. Mensen, die zich als waarzeggers uitgeven, kunnen bij het advies dat ze aan iemand geven, bovendien beweren in contact te staan met gidsen, engelen, of met bovennatuurlijke krachten.

De oudste vorm van waarzeggerij is waarschijnlijk geomantie, waarbij markeringen, die iemand in het zand maakt, geïnterpreteerd worden. In dit systeem van voorspellerij worden soms ook steentjes, zandkorrels of zaden op de aarde verstrooid, waarna hun vorm en positie wordt geïnterpreteerd.

Ook in de wereld van de magie werd er indertijd met zeer veel mee gewerkt. Zo was geomantie in de 19e eeuw een verplicht studieonderdeel bij de 'Hermetic Order of the Golden Dawn'; een magische orde, waarvan de magiër Aleister Crowley lid was.

Alhoewel astrologie in wezen niet bedoeld is om de toekomst te voorspellen - want, sterren en planeten dringen, maar dwingen niet - zijn er wel mensen die het als hulpmiddel aanwenden. Zo kan men naar het schijnt, vertrekkende van iemands geboortehoroscoop, vertellen wat de persoon tijdens het leven te wachten staat. Dankzij dezelfde astrologie en de interpretatie van de beweging van hemellichamen, zijn er zelfs astrologen die beweren dat ze gebeurtenissen op Aarde kunnen voorspellen.

Voorspellende methodes die een lange traditie hebben zijn:

- Astrologie, waarbij men rekening kan houden met uitspraken van Gurdjieff, die beweerde dat astrologie enkel en alleen betrekking heeft op iemands essentie en niet op de verworven, en dus oneigene, persoonlijkheden.

- Numerologie, die zich bezighoudt met enerzijds esoterische, symbolische aspecten van getallen, en anderzijds met bredere interpretaties van getallensymboliek.

- Het gebruik van middelen, zoals: speelkaarten of tarot, een kristallen of glazen bol, teerlingen, vuur, water, weggeworpen zout,  zijn slechts enkele voorbeelden. Ook kan men werken met ingewanden van dieren, met theeblaadjes, of kan men aan koffiedikkijken doen, drie munten werpen, zoals bij de I Tjing, vergelijkbaar met voorspellingen doen met behulp van runenstenen.

- Methoden voor karakteranalyse, zoals: grafologie, fysionomie, frenologie en handlezen. Tegenwoordig wordt er, bijvoorbeeld, ook met enneagramtypen gewerkt, gebaseerd op het enneagram, een symbool uit het Oosten, dat vorige eeuw door George Ivanovitch Gurdjieff in het Westen werd geïntroduceerd.

- Orakelbeenderen als hulpmiddel: een voorbeeld hiervan is scapulomantie, waarbij men met schouderbladen van overleden dieren werkt, een gebruik, onder andere bij de sjamanen in Mongolië en bij de Oebychen. Indien men met stukken van het schild van schildpadden werkt, zoals in het Oude China, dan wordt het plastromantie genoemd.

Maar wees op jouw hoede als je aan Waarzeggerij wilt gaan doen, want in de Bijbel vindt men in Leviticus Hfst.20 - Vers 27 de volgende waarschuwing: “Mannen of vrouwen in wie de geest van een dode is, of die aan waarzeggerij doen, moeten ter dood worden gebracht. Zij moeten worden gestenigd; zij hebben hun dood aan zichzelf te wijten.”

In elk geval dacht men er zo ten tijde van Mozes over ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'Waarzeggerij'? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Deze website verkrijgt iedere maand tussen de 20.000 en de 40.000 unieke bezoekers. Anders gezegd: tussen de 20.000 en de 40.000 verschillende personen. Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid.

En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want...,

... verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht