ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: pestgedrag kan tot zelfdoding leiden

Lars Declercq uit het West-Vlaamse Vlamertinge stapte uit het leven.
door Tsenne Kikke - donderdag 5 maart 2015 3:45

Pesten, is iets dat ook in 'mijn tijd' geschiedde en ook toen moest ieder het voor zichzelf oplossen. De ene werd er sterker door, de ander nog iets zwakker, maar van zelfmoordpogingen, of zelfmoorden, was er in de jaren '50-'60 helemaal geen sprake. Oké: toen bestond er nog geen internet en waren we eerder afhankelijk van plaatselijk nieuws.

'In mijn tijd' loste ik die pesterijproblemen persoonlijk op. Ik ben nooit een vechtersbaas geweest, maar toch wist ik dat hij, die de eerste rake slag gaf, meestal de winnaar was. Nooit heb ik zo'n vechtpartij verloren. Wel ben ik weleens enkele keren hard gaan weglopen. In wezen is dat misschien eveneens een 'verlies'. Op punten dan.

Maar de andere keren dat ik iemand alle hoeken van de kamer liet zien, gebeurde niet vanuit woede of haat, maar uit angst. Angst maakte me indertijd veel sterker dan ik van mezelf dacht. In mijn leven was angst tot nog toe altijd mijn beste vriend en raadgever geweest. En, als ze me met meerderen pestten, pakte ik ze daarna één voor één aan (als ze niet té groot en té sterk waren, natuurlijk. Dom ben ik nooit geweest).

Ook waren er andere jongens bij, die veel meer geluk hadden dan ik. Mijn vader verplichtte me altijd om mijn eigen boontjes te doppen, maar die anderen hun vader gaven de pesters ofwel een stamp onder hun achterwerk, ofwel een ferme tik op hun hoofd. Maar, dat mag vandaag de dag niet meer - want, dan worden de pesters zélf de slachtoffers.

In elk geval: wat de ouders de dag van vandaag ondernemen om hun kind bij te staan, weet ik niet.

Volgens mij is zelfdoding een fenomeen, eigen aan deze eeuw, waarbij de ene mens de andere op een machinale manier nabootst. Men leest iets en men denkt: "dit ga ik ook doen als ..."

En, eenieder volgt de puntjes voor zichzelf in, doch ondertussen heeft men al onbewust een (mogelijke) keuze gemaakt, of reeds het besluit genomen. Enkel en alleen de dag waarop de druppel de emmer doet overlopen afwachten, is als het ware de énige boodschap - vooral als de mensen van de buitenwereld niet echt meehelpen.

Oké, je hebt zelfmoordlijnen, psychologen, schooldirecteuren, onderwijzend personeel, psychiaters, die in wezen allemaal hetzelfde vertellen. Net zoals de dokter, die tegen een patiënt zegt hoe slecht het is om te blijven overeten, drinken of roken. Het is niet omdat de patiënt ja knikt, dat er daarmee iets werd verholpen. En, pesters, zijn niet te vergelijken met de schadelijke teer en nicotine in tabak.

Elk jaar plegen zeer veel mensen zelfmoord. Ook jongeren. Het heengaan van Lars Declercq uit het West-Vlaamse Vlamertinge, die op 18 februari in het ziekenhuis van Ieper overleed,  is daar een heel recent voorbeeld van.

Drie dagen eerder, het was op een zondagavond, trachtte hij een einde te maken aan zijn leven. Wilde hij effectief sterven? Vroeg hij naar meer aandacht? Niemand die het weet, en het blijft dus gissen. In elk geval stierf hij aan zijn wanhoopsdaad.

"Lars werd door een tiental andere leerlingen gepest. Ze volgden mijn zoon zelfs tot bij de Chiro om daar hun 'werk' verder te zetten. De school heeft ons zo vaak een gesprek beloofd, maar er kwam nooit iets van in huis," zei zijn moeder Ramona Ruckebusch.

Directeur Stefaan Gyssels van het VTI stelt dat zijn school niets te verwijten valt. "We waren op de hoogte van pestgedrag tegenover Lars en hadden hierover al gesprekken met de ouders. Net na de vakantie was er weer zo'n gesprek voorzien. Te laat. We blijven echter verder ijveren om het pesten buiten onze school te krijgen. Al is dit een maatschappelijk probleem dat zeker niet stopt aan de schoolpoort".

Zijn ouders deden gisteren hun verhaal in het VTM-programma 'Telefacts'.  Volgens de ouders, waren er zoveel aanwijzingen dat het fout zat, maar de school is daar niet goed mee omgegaan.

Ik schreef het reeds eerder dat er bij de meeste zelfdodingen medeplichtigen kunnen betrokken zijn, die nooit worden vervolgd. Wie die medeplichtigen zijn, is soms moeilijk te achterhalen. Vooral, indien de een de vinger naar de ander wijst, waarbij ze niet beseffen dat terwijl ze die ene vinger naar die ander richten ze drie vingers naar zichzelf wijzen. Maar in dit geval hebben de pesters hier wél iets mee te maken.

Werknemers van die school hebben - volgens de ouders - niet goed met Lars omgegaan en ze deden hun verhaal om nieuwe drama's te vermijden, beweerden ze, en om scholen aan te zetten alert te zijn.

Ikzelf zou dezelfde raad - om alerter te zijn - aan eender welke ouder geven. Ook de commentaren van sommige mensen kunnen ons doen nadenken. Zo konden we, onder andere, het volgende lezen ...

- De directeur had misschien persoonlijke lijfwacht moeten spelen? Allez, hoe kan die mens nu inschatten hoe erg dat pesten effectief is?  Ik denk dat zelfs zijn ouders de impact van dat pesten op die jongen ook niet helemaal beseften... Anders zouden ze hem beter omringd hebben denk ik.

- Er kunnen zoveel andere factoren zijn. Hoe gedroeg de jongen in kwestie zich, waarom ging hij over tot zelfmoord (enkel door dat pesten, of ook door eigen persoonlijkheid, thuissituatie of wat nog meer?). Het is gratuit om zomaar die directeur aan te vallen.

- Ik weet dat het politiek niet zo correct is om dat te zeggen, maar sommige kinderen die zichzelf 'gepest' noemen liggen gewoon in de knoop met zichzelf. Soms vertonen ze daardoor uitdagend, aandachtzoekend gedrag en dat lokt idd pesterijen uit. Maar het is toch vaak een kwestie van actie en reactie. Ik vind absoluut niet dat we nu over dit particuliere geval moeten gaan speculeren, maar algemeen gesteld weet ik eigenlijk niet altijd of we automatisch een onschuldige heilige moeten maken van een gepeste. Pesten mag uiteraard nooit, maar wanneer een bepaalde leerling zaken blijft uitlokken snap ik dat de schooldirectie op den duur met de handen in het haar kan zitten. En dat zo'n labiele leerling ook eerder vatbaar is voor zelfmoord of zelfverminking, dan een gewoon kind, zonder afwijkend gedragspatroon.

- Antwoord van iemand anders: Ik ben vroeger gepest geweest. Zeg verdorie NOOIT dat kinderen dat zelf uitlokken. Denk je dat het leuk is gepest te worden. Denk dan maar iets anders. En neen , ik was niet labiel, ik heb de 6 jaar Latijn-Wiskunde normaal uitgemaakt, ik heb nadien unief gedaan. Ik werk, heb man en twee kinderen. Gebeurt niet als je labiel bent! Ik denk dat jij vroeger een pester was en je gedrag nu wilt goedpraten!!!!! En als je niks van pesten afweet, zwijg dan gewoon !

- Ik denk dat de directeur ook vaak machteloos is. Je mag eenmaal de pesters niet meer aanpakken, want zodra iemand hen eens van hetzelfde deeg een koekje geeft, zijn zij nog de slachtoffers en moeten de andere gestraft worden.

- Indien je pestkoppen van school wegstuurt, of hen op zijn minst een tijdlang schorst, is de kans groot dat ze zich op de gepeste persoon gaan wreken.

-Iemand die zelfmoord pleegt, doet dit vaak niet omdat die niet meer wil leven, omdat die dood wil, die doet dat omdat die niet zo wil verder leven. Zeker op die leeftijd denk ik dat dit gewoon een heel luide roep om hulp was, maar niet dat hij echt dood wou. Van een kind van 13 verwacht je zoiets gewoon niet, hopelijk wordt het vanaf nu meer serieus genomen wanneer een kind schreeuwt om hulp.

- Ze maken er idd geld van. In de krant staat vandaag dat er sleutelhangers met de foto van Lars te koop zijn tegen 3,5 euro. Een tante organiseert de verkoop. Intriest vind ik dat.

- Het gaat hem gewoon om het geld. Bij die crowdfunding eerst was er zelfs geen sprake van een sleutelhanger, enkel van geld geven. Met exact deze tekst erbij: "De opbrengst van de verkoop van de sleutelhangers gaat naar de ouders van Lars. Zij kunnen er de hoog oplopende kosten van de hulpdiensten, het verblijf in het ziekenhuis en de uitvaart van Lars mee betalen."

- Heeft er gisteren iemand naar de uitzending in Telefacts gekeken? Heel verdrietig werd je ervan, die pijn van de ouders. Maar de enige oorzaak voor het gebeuren is volgens hen de 10 pesters en de school. Terwijl hij zelfmoord pleegde na een familiemoment. Was er ruzie geweest tijdens het spelletje dat ze samen gespeeld hadden. Waren er spanningen? Ik vraag me dat toch allemaal af.

Temeer dat hij al getest werd voor ADHD en autisme, omdat hij zo druk was en zich apart gedroeg. Maar hij kreeg de labels niet (dus ook geen hulp ervoor, zo gaat dat nu eenmaal). Wat dus met een kind dat duidelijke kenmerken van ADHD en autisme vertoont (men gaat dat niet zomaar testen), maar uiteindelijk de diagnose niet krijgt? Kan de zelfmoord ook geen gevolg van zijn persoonlijkheid zijn, zonder dat daarbij schuldigen moeten aangewezen worden? Zou het niet eerder een samenlopen van factoren zijn, die tot dit drama geleid hebben, dan enkel de school en de 'pesters'?

- Antwoord van iemand: Ik had wel zoiets dat als mijn kind zo ongelukkig was op die school, ik mijn kind allang daar had weggehaald. Zeker als je geen hulp krijgt van de school.

- Enzovoorts, enzovoorts.

22/2/2015: Op die zondagavond om 18u30 namen er 4.000 mensen met fakkels en witte ballonnen deel aan de witte mars voor Lars. Het bedrijf ‘Droomevenementen’ uit Beselare verkocht de ballonnen voor twee euro per stuk en ging het ingezamelde geld aan de familie van Lars geven. Er waren ongeveer 400 ballonnen te kort omdat er meer volk kwam opdagen dan de organisatie oorspronkelijk had voorzien.

De ouders hadden dat geld nodig om zowel de hospitaalkosten als de begrafeniskosten te kunnen betalen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht