ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: over de zelfdoder, die van plan was iemand te doden

Pieter Spanhove pleegde zelfmoord, maar wilde ook Dieter D. in zijn wanhoopsdaad meesleuren, maar slaagde daar niet in.
door Tsenne Kikke - donderdag 20 december 2012 1:09

In Het Nieuwsblad konden we het volgende lezen... "Een tragisch geval van pesterijen werd gistermorgen in de Brugse raadkamer behandeld. ‘Mijn zoon stapte uit het leven omdat hij moe getergd was door een dorpsgenoot', zegt landbouwer Daniël Spanhove." Gevolgd door ...

"Pieter Spanhove, een 22-jarige boerenzoon uit Ruddervoorde, stapte in juli 2010 uit het leven. Volgens zijn vader dreven aanhoudende pesterijen van een 25-jarige dorpsgenoot hem zo ver. De spreekwoordelijke druppel zou de beschuldiging van een diefstal van een pasgeboren kalf geweest zijn. Pieter kon de pesterijen niet meer aan en stapte uit het leven. Wielertoeristen vonden zijn lichaam aan de rand van een bos in Maldegem.

Dieter D., een 27-jarige man uit Ruddervoorde wordt door Daniël Spanhove, Pieter's vader, met de vinger gewezen als schuldige. ‘Die jongen tergde ons al lang', vertelt Daniël Spanhove. ‘Hij bazuinde rond dat mijn zoon een kalf van een andere boer had gestolen. Pieter was afgestudeerd als landmeter en wou zich als zelfstandige in de streek vestigen. We hadden er zelfs al een huis voor gekocht. Maar door die verwijten, zag hij zijn carrière ineen stuiken. Toen hij op een fuif nog maar eens voor ‘kalverdief' werd uitgescholden, zag hij geen andere uitweg meer.'

Pieter kwam over zijn toeren thuis van die fuif. Hij zei dat hij eerst Dieter D. zou vermoorden en daarna uit het leven zou stappen. ‘Hij is hier met een touw en een mes vertrokken', zegt zijn vader. ‘Dat is de laatste keer dat ik hem levend heb gezien.' Pieter trok met het mes naar het huis van D. maar raakte niet binnen. Hij stapte af van zijn plan en hing zichzelf op in Maldegem.

Daniël Spanhove heeft Dieter D. altijd als de directe aanleiding voor de zelfdoding van zijn zoon gezien. In de afscheidsbrief die Pieter schreef, stond niets over de precieze reden. ‘Maar de avond van zijn dood had hij ons zijn beweegredenen duidelijk gezegd', vertelt Daniël.

Toen de zaak aanvankelijk geseponeerd werd, legde de landbouwer een klacht met burgerlijke partijstelling neer. Het onderzoek werd opnieuw geopend en is ondertussen ook afgerond. De Brugse raadkamer behandelde de zaak achter gesloten deuren. 

De advocaat van Dieter D., Hugo Dekeyzer, wilde de klacht voor laster en eerroof van tafel vegen. ‘Mijn cliënt is zeker niet de beste vrienden geweest met het slachtoffer', zei hij. ‘Toen dat kalf verdwenen was, heeft hij daar inderdaad enkele opmerkingen over gegeven. Maar ook niet meer dan dat. Wij betreuren wat er is gebeurd, maar het is een brug te ver om dat in de schoenen van mijn cliënt te schuiven.'

Gisteren heeft de raadkamer van Brugge de gehele zaak wél naar de correctionele rechtbank doorverwezen. De aanteigingen zijn: laster, eerroof en onopzetelijke doding."

Nawoord: Ik ben benieuwd wat de uitspraak hiervan zal zijn. Pesten mag niet: noch tussen jongeren, noch onder volwassenen. Maar of dát dé reden is dat iemand zelfmoord pleegt, is voor mij een vraag. En zelfs indien iemand het om die reden doet, is het verantwoord de nieuwe vraag te stellen hoe stabiel of labiel die persoon wel degelijk was.

In elk geval kan - volgens mij - Dieter D. niet verantwoordelijk worden gesteld voor de geestestoestand van de 22-jarige zelfdoder. Sterker zelfs: indien de getuigenis van de vader de waarheid is, kan men zelfs een Pieter aanklagen voor poging van moord. Tenslotte is dit voor mij - achteraf bezien - een duidelijk bewijs dat die jongeman een gevaar was voor zichzelf én voor anderen. Of, ben ik nogmaals verkeerd?

Bovendien weten we niet hoe geloofwaardig de woorden: "In de afscheidsbrief die Pieter schreef, stond niets over de precieze reden. Maar de avond van zijn dood had hij ons zijn beweegredenen duidelijk gezegd...", zijn. Als Dieter D. effectief dé steen des aanstoots was, had er wel iets in dat schrijven gestaan, denk ik.

Zelfdoding is een thema dat me boeit. Ook hoe de media ermee omspringt. Nooit krijgen we het gehele verhaal te lezen en nooit wordt ons gezegd welke signalen de nabestaanden van de persoon verkregen, vooraleer die besloot om uit het leven te stappen.

Toegegeven: ikzelf heb weinig respect voor zelfmoordenaars. Vooral niet indien zijzelf geen respect hebben voor het behoud van hun eigen leven, niet weten hoe ze met de inhoud van hun brein moeten omgaan, en niet hebben geleerd hoe ze met anderen zouden kunnen communiceren.

Wat leren betreft: op school wordt onderwezen, en opvoeding begint thuis. Voor de nabestaanden is het nochtans altijd erg om met zelfdoding geconfronteerd te worden. Vooral daarna, en het gebeurt soms dat ze hun handen in onschuld wassen en de vinger naar anderen wijzen.

Toch doen ook zij er goed aan om even in eigen hart te kijken, in het hoofd aan zelfanalyse te doen, en uit te vinden of ze misschien niet beter op bepaalde signalen hadden kunnen reageren. 't Is maar een idee. In elk geval: elk gevolg kent vele oorzaken, en er klopt iets niet indien men een vinger naar iemand wijst, zonder in te zien dat men dan tegelijkertijd drie vingers naar zichzelf wijst.

Maar nogmaals: indien mensen, tijdens hun leven, met elkaar leerden communiceren, zichzelf beter konden begrijpen, weten hoe mechanisch ze in elkaar steken, zouden beseffen hoe ze door hun brein worden bestuurd, hoe ze onheilzame gedachten kunnen vervangen door heilzamere - enzovoorts, dan konden veel van zulke tragedies misschien worden vermeden. Met de nadruk op het woordje 'misschien' - want ...

... zijn mensen wel degelijk geïnteresseerd om aan die vorm van zelfkennis te doen? En, wie gaat het hen aanleren? Een psycholoog? Een psychiater? Iemand die een weekendcursus 'Zelfkennis' heeft gevolgd, of er enkele boeken heeft over gelezen?... Weet jij het?

We leven weliswaar in een knettergekke wereld - en, zoals de zaken er nu voorstaan - is er nog veel werk aan de winkel en zal het nog eeuwen en eeuwen duren vooraleer we kunnen spreken over gezonde geesten in gezonde lichamen. Laten we ondertussen met de nog levende zielen beginnen..., en - anderzijds - zoals Jezus reeds zei: "De doden door de doden laten begraven."

Voor de eclecticus: Geen enkele waarheid heeft de bedoeling te kwetsen. Wel kan ze kwetsend overkomen, of aldus worden vertaald, indien men er niet rijp voor is.

Denk aan Plato's grot. Het licht doet pijn aan de ogen van al degenen die in duisternis willen blijven leven. Anderen, die open staan de waarheid te kennen en er inzicht door te verwerven, zullen datzelfde licht in alle blijdschap willen ontvangen.

Maar..., in het begin is het wel even wennen, natuurlijk.

Nabericht 17/7/2014: Dankzij Inca (zie: Commentaren onderaan) werden we vandaag op de hoogte gesteld van de uitspraak van de rechtszaak. Samen met zijn advocaat bekijkt de veroordeelde of hij ja dan neen in beroep gaat, waarbij hij natuurlijk het gevaar loopt dat zijn voorwaardelijke straf in een effectieve kan worden omgezet.

Toch vind ik spijtig, laatste druppel of niet, dat mensen - zoals een 22-jarige Pieter - op zo'n jonge leeftijd hun eigen leven ontnemen. In dit geval had, zowel de vader als de zoon, misschien een klacht kunnen neerleggen wegens laster. 'k Weet het niet.

Na het herlezen van: " Pieter kwam over zijn toeren thuis van die fuif. Hij zei dat hij eerst Dieter D. zou vermoorden en daarna uit het leven zou stappen. ‘Hij is hier met een touw en een mes vertrokken', zegt zijn vader. ‘Dat is de laatste keer dat ik hem levend heb gezien.' Pieter trok met het mes naar het huis van D. maar raakte niet binnen. Hij stapte af van zijn plan en hing zichzelf op in Maldegem.

Daniël Spanhove heeft Dieter D. altijd als de directe aanleiding voor de zelfdoding van zijn zoon gezien. In de afscheidsbrief die Pieter schreef, stond niets over de precieze reden. ‘Maar de avond van zijn dood had hij ons zijn beweegredenen duidelijk gezegd', vertelt Daniël," ... vraag ik me nog altijd af waarom - indien hetgeen er staat dé waarheid is - de vader zijn zoon niet tegenhield, bijvoorbeeld.

Maar, een rechter zal wel weten waarom Dieter 6 maanden voorwaardelijk kreeg en een geldboete.

Commentaar


Rock Gepost op: 22/12/2012 17:35:27
Rock

Beste,

Aangezien ik dichtbij de persoon in kwestie sta kan ik u meedelen dat enkel 'laster en eerroof' doorverwezen werd naar de Correctionele Rechtbank, dus niet de 'onopzettelijke doding'.


Tsenne Kikke Gepost op: 24/12/2012 8:17:50
Tsenne Kikke

Hartelijke dank voor deze aanvulling! In elk geval is dit een zeer spijtige zaak en hopelijk zijn er geen andere jonge mensen die hierin een voorbeeld zien. Toch kan ik me moeilijk voorstellen dat deze 'laster en eerroof' de énige reden is waarom deze persoon uit het leven stapte... wél, de laatste druppel, misschien, die de reeds overvolle emmer deed overlopen. 'k Weet het natuurlijk niet: 't is maar een veronderstelling. De mensen uit zijn omgeving zouden het natuurlijk wél kunnen weten...


Rock Gepost op: 24/12/2012 17:05:55
Rock

Even toelichten,

Het is eerst en vooral heel erg wat Pieter met zichzelf heeft gedaan. Verder is het jammer dat de pers alles zomaar gaat verdraaien in hun artikels. Er wordt bijvoorbeeld in de pers gebracht dat Pieter rechtstreeks naar mij is gekomen toen hij razend thuis met mes en koorden is vertrokken de nacht van zijn zelfdoding. Dit is echter niet zo, dit blijkt uit politieverklaringen. Hij is eerst naar de landbouwer van het bewuste kalf getrokken, maar daar is hij niet binnen geraakt, pas daarna is hij in de richting van onze woning getrokken. Er wordt ook hier en daar gezegd in de pers dat er een confrontatie is geweest op de fuif in Vladslo, enkele uren voor de zelfdoding, dit is ook niet zo, beste vrienden van Pieter bevestigen dit zelfs in politieverklaringen. Zelfs zijn ex-vriendin met wie hij meerdere maanden een relatie had tijdens zijn laatste levensjaar, had nog niets over mij gehoord en wist NIKS van onze problemen af.

EEN GROTE MAAR : In 2007 werkten zijn vader (Spanhove D.) en ikzelf voor hetzelfde VLAAMSE labo (grondstalen). Wij hadden geen problemen met elkaar tot dusver. Op een zeker moment, ik denk dat het nog 2007 was, vraagt vader Spanhove aan mij of ik het niet zie zitten om eens te gaan polsen bij een Duitse firma, omdat we daar wat meer konden verdienen. Na informeren bij deze firma zijn wij beiden ook voor deze buitenlandse firma beginnen werken, echter volledig onafhankelijk van elkaar.

Maar na verloop van tijd (in de loop van 2008) stelde het VLAAMSE labo dat dit niet verder kon omdat dit problemen bracht met klanten. Het Vlaamse labo deed ons beiden het voorstel om nog enkel voor hen te werken, en niet meer voor het buitenlandse labo. Vader Spanhove en ikzelf gingen hiermee akkoord, vader Spanhove hield echter zijn woord niet en kreeg bijgevolg geen opdrachten meer van het Vlaamse labo, dit kon de man echter niet verwerken en begon mij thuis te bezoeken, hierbij kwam hij tieren en roepen dat ik moest stoppen met mijn werk, hij deed dit in totaal een drietal keer, mijn ouders zijn hiervan getuige. Dit is de grote oorzakelijke reden van dit alles, de man wil gewoon wraak nemen omdat hij zijn eigen werk is kwijtgeraakt maar dit is volgens mij volledig zijn eigen schuld, ik heb hem nooit verplicht om zijn woord niet te houden tegenover het Vlaamse labo, toch ???

In het voorjaar van 2010 reed ik met mijn wagen richting Baliebrugge, ik was op weg naar mensen die langs dezelfde straat wonen als de familie Spanhove. Onderweg naar daar kom ik plotseling achter een tractor te rijden, ik maak aanstalten om deze in te halen, dit lukt me echter niet, en dit omdat de bestuurder van de tractor naar links overtrekt, tot enkele malen toe. Ik had niet direct door dat het Pieter Spanhove was, toen ik doorhad dat hij het was besloot ik om er achter te blijven. Ik bleef dus op een afstand van ca. 100 meter van zijn tractor met werktuig. Ik blijf nog steeds op een zekere afstand van zijn tractor en we rijden richting zijn vader's hoeve. Plots zie ik dat hij in plaats van de hoeve op te rijden, zijn tractor dwars de baan parkeert. Ik kan niet passeren, ik wacht en plots komen vader en zoon Spanhove op mij afgelopen, ik sluit de deuren van mijn wagen en doe niks. Ze trekken aan mijn deurklink en roepen dat ik mijn deur moet openen, zoniet zullen ze mij een 'trommelinge' geven, dit is althans wat vader Spanhove zegt. Ze beginnen op mijn motorkap te slaan en op het dak van mijn wagen. Ik rij uiteindelijk achteruit tot op veilige afstand en stap even uit om te kijken of ik kan draaien, het is een smal baantje waar moeilijk kan gekeerd worden. Ik rij dus weg en zie in mijn spiegel dat ze de baan vrijmaken. Ik keer mij opnieuw en nogmaals is Spanhove rap genoeg om zijn tractor opnieuw op het rijvak te brengen. Ik kan echter net wel passeren, het zal zeker geen 20 cm gescheeld hebben. Ik heb van dit alles een tweetal foto's genomen omdat ik mijn gsm bij me had en heb deze daarna op mijn facebook gezet, omdat ik echt gefrustreerd was dat zij het dak van mijn wagen in blutsen hadden geklopt. Vader Spanhove heeft echter aan dit verhaal nadien een andere wending gegeven. Hij heeft aan de politie gezegd dat ik 'een beetje aarde' had gepakt van hun land. Ik vraag mij af of hij echt niks beters kon verzinnen... De mensen uit de directe omgeving van Daniel Spanhove weten het zeker hoe het daar in mekaar zit beste 'Angelus'. Ik vraag mij af wanneer het gerecht eens een buurtonderzoek zal doen en vragen wat voor toestanden zich reeds allemaal hebben afgespeeld tussen vader en zoon en de andere gezinsleden.

Wat het verhaal van het kalf betreft: Op een bewuste dag in voorjaar 2010 komt mijn maat bij mij thuis langs, samen met zijn vriendin. We praten wat over vanalles en nog wat, onder andere begint mijn maat plots over de familie Spanhove, waarbij hij de vertelling doet dat Spanhove (hij vermeldde geen voornaam) een kalf zou gepakt hebben bij zijn nonkel-landbouwer, die tevens gebuur is van Spanhove. Tot op dit moment wist ik nog niets af van de diefstal, ik had er nog niks over gehoord. Diezelfde avond zegt ook mijn vader dat hij dit heeft horen zeggen. Hoe kan mij dan in godsnaam verweten worden dat het precies IK is die het kalverdiefstalverhaal ben gaan rondbazuinen ??? WAAROM valt die vader Spanhove precies mij aan en niet de eigenaar van het kalf die het tenslotte heeft uitgebracht en waarom valt hij de buurvrouw niet aan die in politieverklaring bevestigt dat zoon Spanhove het kalf is komen halen, en dat zij dit gezien heeft... Vader Spanhove wil mij gewoon terugpakken voor wat onze onderlinge concurrentie in de grondstalen betreft, voor mij is dit overduidelijk. Ik zou echt niks liever willen dan dat het gerecht via de gewone politie een buurtonderzoek gaat uitvoeren en de mensen vragen gaat stellen over de relatie tussen vader en zoon Spanhove, dit zou al heel veel aan het licht brengen. Ik ben 27 jaar oud en weet totaal niet hoe het gerecht in mekaar zit, kan ik dit feitelijk eisen ??? Twee weken voor de zelfdoding van Pieter was er een fuif te Torhout, de klj waar Pieter zelf in zat. Ik ben hier naartoe geweest met een tiental maten van Ruddervoorde. In de loop van de avond (23u vermoedelijk) zie ik dat Pieter in de verte een heftige discussie aan het voeren is waarbij hij staat te roepen en te wijzen naar een meisje die ik ken. Het is het nichtje van de landbouwer waar het kalf zou gestolen zijn, ik zeg duidelijk zou. Achteraf kwam ik te weten dat het hier in deze discussie ook over dat kalf ging. Iets later op de avond sta ik met enkele maten iets te drinken in ons groepje, dat nogal afgesloten was op dat moment, in totaal een 10-tal mensen. Plots zien we Pieter Spanhove op ons afkomen, meer bepaald op mij, hij probeert mij te slaan en mijn maten duwen hem weg en houden hem tegen, er is NIEMAND die hem ook maar één pijnlijke tik heeft gegeven. Ik heb ook geprobeerd om hem van mij weg te duwen. Daarna hebben mensen van zijn eigen klj hem vermoedelijk naar buiten gebracht om af te koelen. De eerste vraag die ik toen kreeg was: WAAROM wilt Pieter Spanhove jou een pak rammel verkopen ? Hierbij heb ik het volgende antwoord gegeven (ook goede vrienden van Pieter die het kwamen vragen kregen van mij dit antwoord): Pieter denkt dat ik rondvertel dat hij een kalf heeft gepakt bij zen gebuur. Op deze manier wisten ook zijn maten het verhaal. Wat moest ik zeggen ? Dat ik van niks wist ? IK ben er 100% zeker van dat zijn vader hem heeft gezegd dat ik dit overal zit rond te vertellen. Conclusie van het verhaal: Vader Spanhove wil wraak nemen op mij en dit voor de ganse grondstalenkwestie MAAR het is niet mijn fout dat zijn zoon dit heeft gedaan. Zoals je zelf zegt Angelus, als er 100 druppels in zijn emmer zaten, ben ik mss net die 99ste geweest, ik wil niks liever dan dat men op zoek gaat naar de overige druppels! Waarvoor dank

 


Tsenne Kikke Gepost op: 24/12/2012 17:30:16
Tsenne Kikke

Jouw relaas spreekt boekdelen. Ik kan het, net als al onze andere lezers, slechts lezen, zonder te oordelen - want, oordelen staat als het ware gelijk aan veroordelen. Elk gevolg heeft tientallen oorzaken, maar ik ben praktisch overtuigd dat jij niet de hoofdoorzaak bent, noch de hoofdreden waarom hij zelfmoord pleegde; dit, omdat jouw naam niet in die afscheidsbrief stond vermeld. Misschien een druppeltje, zoals je het zélf vermeldde.

In elk geval hoop ik dat er, door al dat geschrijf, iets van je hart en lever werd geworpen. Je bent nog jong: maak iets van je leven en kijk niet om. Succes!


Inca Gepost op: 29/05/2013 0:41:50
Inca

Na het verhaal gelezen te hebben van Rock had ik toch mijn bedenkingen, misschien ben ik verkeerd, maar we kennen nu ook maar 1 kant van het verhaal. En uit vele ervaringen weet ik ook dat er waarschijnlijk een heel andere 2de versie is.

Bvb: "ik maak aanstalten om deze in te halen, dit lukt me echter niet" en dan enkele regels verder: "Ik rij uiteindelijk achteruit tot op veilige afstand en stap even uit om te kijken of ik kan draaien, het is een smal baantje waar moeilijk kan gekeerd worden"   een baan waar je kan inhalen, kan toch ook makelijk keren of ben ik verkeerd?

 

Bvb: "Ik rij dus weg en zie in mijn spiegel dat ze de baan vrijmaken. Ik keer mij opnieuw en nogmaals is Spanhove rap genoeg om zijn tractor opnieuw op het rijvak te brengen"     is dit niet spontaan actie uitlokken?

 

Dit zijn zo mijn bedenkingen, deze kunnen verkeerd zijn.

 


Tsenne Kikke Gepost op: 29/05/2013 1:14:20
Tsenne Kikke

Ja, beste Inca, zo heeft elke mens zijn eigen bedenkingen. Elk gevolg kent tientallen oorzaken, en die kennen we niet allemaal. Het blijft dus gissen, en nogmaals: nooit krijgen we het gehele verhaal te lezen en nooit wordt ons gezegd welke signalen de nabestaanden van de persoon verkregen, vooraleer die besloot om uit het leven te stappen. Bovendien heeft elke mens de neiging om zichzelf met woorden te rechtvaardigen - en..., de handen in onschuld te wassen - of, doen alsof de neus bloedt.


Rock Gepost op: 21/07/2013 20:02:00
Rock

Beste Inca,

De plaats waar ik de tractor wou inhalen was een baan waar 2 auto's mekaar perfect kunnen kruisen zonder van de baan af te wijken. De plaats waar de tractor de weg versperde was langs de baan waar de landbouwer woonde, en dit is een baan waar maar één auto kan passeren, geen twee zonder af te steken.

 

Mvg.

 

 


Rock Gepost op: 21/07/2013 20:04:16
Rock

En dit is zeker niet spontaan actie uitlokken, de plaats waar de desbetreffende persoon woont is een openbare weg, ik ga heus geen 3 km omrijden omdat de vader in kwestie een moeilijk karakter heeft, ik heb daar feitelijk geen zaken mee.

 

Mvg.


Rock Gepost op: 21/07/2013 20:26:03
Rock

Beste Inca,

 

De straat waar ik de tractor wou inhalen was een tweevaksbaan, de plaats waar ik keek om te keren was een smalle baan waar slechts één auto door kan (hoofdbaan-zijbaan), dus het gaat hier niet over één en dezelfde baan. Dit heeft volgens mij niks te maken met actie uitlokken, de plaats waar hij de weg blokkeerde was openbare weg, ik ga echt geen 3 km omrijden omdat hij denkt dat half Ruddervoorde voor hem alleen bestemd is. De vader van de jongeman ziet zichzelf niet graag, maar dat is echter mijn probleem niet. Hij probeert en probeert om een zondebok te vinden, om zichzelf toch maar vrij te stellen van het gevoel dat de buitenwereld hem zou kunnen zien als eventuele daadwerkelijke oorzaak. De vader maakt vermelding in meerdere krantenartikels dat zijn zoon landmeter was en dat hij zelfs al een huis had gekocht voor hem maar dat zijn zoon een slechte naam kreeg door de roddel van de kalverdiefstal. Moest de vader eens proberen om in zijn eigen streek eens een goede naam te hebben in plaats van ruzie te maken met Jan en Alleman over bv stommigheden zoals:

- aandragen en stilleggen van een nieuwe gebuur die een lapje grond van 10 are opvoert binnen de wettelijke normen.

- de ganse streek verwijten dat ze appelen op zijn land gooien

- via advocaten schadevergoedingen eisen van enkele euros van naburige landbouwers voor futuliteiten zoals enkele vierkante meters gras die per ongeluk werden geraakt door sproeistof waardoor het gras eventjes bruin komt...

- mensen verwijten dat ze eieren tegen zijn gevel gooien

- mensen verwijten dat hij/zij een wagen te koop zouden aanbieden onder naam van zijn zoon

- bloemen kapotrijden bij landgeburen terwijl het perfect mogelijk is om dit te vermijden

Het moet inderdaad niet leuk zijn om verweten te worden voor kalverdief, het is helaas zo dat niet ikzelf dit gezien heb, echter wel een buurvrouw die hier ooggetuige van is. Als de vader van Pieter hier niet kan mee leven, dan moet hij de rechtmatige eigenaar van het kalf laten vervolgen, niet mij.

Bovenstaande elementen in opsomming doen ook geen goed aan de naam van zijn zoon. Misschien kan in de spiegel kijken eens goed doen in plaats van iemand anders z'n leven ook nog eens kapot te maken, of toch te proberen.

 

Mvg.


Tsenne Kikke Gepost op: 22/07/2013 0:52:52
Tsenne Kikke

Beste Rock, enerzijds hoef je je voor niemand te verantwoorden, maar anderzijds heb je recht van spreken/schrijven en jouw verhaal te doen. Laat - indien mogelijk - het gehele verhaal los: uiteindelijk is het geschiedenis geworden (datgene wat is geschied), kijk vooruit, want de toekomst is daar waar je de rest van je leven zult doorbrengen. Ik wens jou aldaar het allerbeste toe!


Rock Gepost op: 22/07/2013 9:26:04
Rock

Begrijp ik, maar op gerechtelijk vlak is het nog steeds niet achter de rug. De vader van Pieter heeft zich niet kunnen neerleggen bij de uitspraak van de rechtbank en gaat nu opnieuw in beroep. Ik ben echter niet van plan mij te laten doen en ga door tot ik kan bewijzen wie voor de 99% van de druppels in de emmer zorgde. Hij maakt mij zwart tegenover vrienden, dorpsgenoten en via zowel nationale (tv, kranten, radio...) als regionale pers brengt hij mij en mijn bedrijf een zeer slechte naam toe. Ik kan en mag het hier niet bij laten.


Inca Gepost op: 17/07/2014 8:39:38
Inca

Een 27-jarige man uit Ruddervoorde is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij met zijn pesterijen de zelfmoord veroorzaakte van de 22-jarige Pieter Spanhove. Pieter pleegde na een nachtje stappen in juli 2010 zelfmoord, volgens zijn gezin door aanhoudende pesterijen vanwege de beklaagde. Die avond werd de jongeman opnieuw geplaagd op een KLJ-fuif waarna hij zich ophing aan een boom. Er was een jaar voor de treurige feiten ruzie ontstaan tussen de dader en vader Daniël Spanhove nadat de vader hem aan de kant schoof en iemand anders onder de arm had genomen om zijn bodemstalen te laten nemen. De beklaagde kon dat duidelijk niet verkroppen en koos de zwakste schakel uit: Pieter. De jongen was zeer gevoelig en de aanhoudende pesterijen waren de druppel. Plots zat zijn emmer boordevol. Vooral de roddel dat hij een kalf zou hebben gestolen van een andere boer, zat hem erg hoog.

De rechtbank in Brugge oordeelde vanmorgen dat de beklaagde het slachtoffer wel degelijk heeft gepest, wat op de zitting werd betwist, en dat het pestgedrag wel degelijk leidde tot de zelfmoord. De veroordeelde moet naast zijn voorwaardelijke celstraf ook schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer voor een totaalbedrag van net geen 50.000 euro.

 

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1926575/2014/06/23/Pester-schuldig-aan-zelfmoord-jongeman.dhtml

 


Tsenne Kikke Gepost op: 17/07/2014 10:45:36
Tsenne Kikke

Tsenne Kikke Gepost op: 17/07/2014 11:05:15
Tsenne Kikke

Hartelijke dank, beste Inca!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht