ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Resetten van het brein kan levens redden…

Alles wijst erop dat er dan ook nieuwe cellen en verbindingen worden aangelegd…
door Tsenne Kikke - zondag 2 juni 2024 19:03

Omdat het lichaam gewoonweg het verlengde van het brein is, zijn zowel de inhoud van deze laatste evenals diens werkzaamheden primordiaal. Elektroshocktherapie klinkt ouderwets, maar steeds meer patiënten met psychiatrische klachten krijgen deze behandelmethode. “Het is de meest effectieve behandeling voor ernstige depressies.”

Nadat haar man dertien jaar geleden ernstig ziek werd, kwam de 65-jarige José Nieuwdorp in een ernstige depressie terecht. “Het was heel donker in m’n hoofd. Ik wilde alleen maar in bed liggen en at en dronk bijna niets meer.” Ze volgde therapie, kreeg veel medicatie voorgeschreven – met alle nare bijwerkingen van dien – en wordt zelfs achttien maanden opgenomen in een ggz-instelling. Maar het hielp allemaal niets. “Op een gegeven moment was het zo erg dat ik een euthanasieverzoek heb ingediend.” Dat is het moment dat haar familie een tweede opinie aanvraagt. Deze psychiater stelt elektroshocktherapie, ofwel elektroconvulsietherapie (ECT), voor: als laatste redmiddel...

Epileptische aanval

Ons beeld van elektroshocktherapie wordt voor een groot deel bepaald door de barbaarse beelden uit de film ‘One flew over the cuckoo’s nest’, met Jack Nicholson in de hoofdrol. De met Oscars bekroonde Hollywoodfilm uit 1975 speelt zich af in een psychiatrische inrichting, waar autoritaire hoofdzuster Ratched onhandelbare patiënten met pillen, bedreigingen en vernederingen in het gareel probeert te houden. Maken ze het al te bont, dan riskeren ze zelfs ECT. Als herrieschopper Randle McMurphy (Nicholson) tegen alle regels in een losbandig feestje organiseert, krijgt hij als straf de elektrische schokken toegediend. Vastgebonden op een tafel, volledig bij bewustzijn en met een bitje in z’n mond, zodat hij niet op z’n tong bijt.

Hoewel de essentie gelijk is gebleven, gaat het er tegenwoordig heel anders aan toe. In de eerste plaats is de behandeling nu vrijwillig en niet meer onder dwang. Nieuwdorp krijgt van tevoren een uitgebreide gezondheidscheck en wordt na haar opname kort onder narcose gebracht. Ook krijgt ze spierverslappers toegediend. Daarna plakt een psychiater elektroden aan twee kanten van haar voorhoofd om een kortdurende elektrische stroom toe te dienen. Precies genoeg om convulsies op te wekken die op een epileptische aanval lijken, maar niet te veel om de kans op bijwerkingen laag te houden. De spierverslappers voorkomen dat haar lichaam tijdens de toeval hevig gaat schokken.

Enkele minuten na de ECT-sessie is Nieuwdorp alweer wakker. Ze merkt weinig van de behandeling. “De eerste uren na zo’n sessie voel ik me moe en een beetje verward; dat komt ook door de narcose. En ik heb wat problemen met m’n kortetermijngeheugen, maar eigenlijk ben ik alleen díe dag kwijt.”

Een deel van de patiënten ervaart na een ECT-sessie inderdaad cognitieve klachten, zoals: vergeetachtigheid, dingen minder goed kunnen overzien, en niet goed georganiseerd zijn. Meestal zijn deze bijwerkingen na drie tot zes maanden weer weg, maar sommigen ervaren op langere termijn nog geheugen- en concentratieproblemen. “Voor de meeste mensen wegen de voordelen van de therapie uiteindelijk op tegen de bijwerkingen”, zegt Jasper Nuninga, onderzoeker aan het UMC Groningen. In 2021 promoveerde hij op onderzoek naar de effecten van ECT op het brein. “Met ons onderzoek proberen we beter te voorspellen wie wel of geen bijwerkingen krijgt en testen we manieren om ze te voorkomen.”

Dankbaar

In totaal ondergaat Nieuwdorp 21 ECT-behandelingen in vier maanden tijd, waarvoor ze wordt opgenomen in het universiteitsziekenhuis van Gent. “Van de eerste behandelingen herinner ik me niet veel; door de medicatie was ik erg afgevlakt. Het interesseerde me op dat moment ook niet. Maar na de achtste sessie begon ik me langzaam beter te voelen. Dankzij ECT kreeg ik weer zin in het leven en om dingen te ondernemen. Ik kreeg ook weer aandacht voor m’n omgeving, zoals voor mijn eerste kleindochter die ondertussen was geboren. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer driekwart van de behandelde patiënten verbeteringen vertoont, en dat is bij deze groep mensen meer dan met therapie of pillen ooit is bereikt. Ervan uitgaande dat ongeveer 15 procent van de mensen met een ernstige depressie uiteindelijk zelfmoord pleegt, is ECT te zien als potentieel levensreddende behandeling. “Ondanks dat ECT de meest onbegrepen en gestigmatiseerde methode is, is het de meest effectieve behandeling voor ernstige en hardnekkige depressies en bipolaire stoornissen, als pillen en therapie niet aanslaan”, stelt Nuninga.

Lichte zwelling

ECT mag dan al meer dan tachtig jaar worden toegepast in de psychiatrie, er is verrassend weinig bekend over hoe het precies werkt. Daarom verzamelden Giulia Cattarinussi en haar collega’s van de Universiteit van Padova en Ferrara in Italië alle onderzoeken waarbij gekeken is naar het effect van een serie ECT-behandelingen op de dikte van de hersenschors, de buitenste kronkelige laag van de hersenen. Cattarinussi: “De hersenschors speelt een belangrijke rol bij onze waarnemingen, zoals pijn, geluid, licht, temperatuur en andere prikkels, maar zorgt er ook voor dat we ons ruimtelijk kunnen oriënteren, dat we kunnen plannen en onze emoties kunnen reguleren. Een verstoring in deze gebieden kan leiden tot depressies en bipolaire stoornissen.”

“We ontdekten dat een serie ECT-behandelingen ervoor zorgt dat de hersenschors dikker wordt”, vervolgt Cattarinussi. “En dat was zoals we verwachtten. Als je stroom toedient aan de hersenen, zoals bij ECT, zal het hele brein hierop reageren door overal een klein beetje op te zwellen, dus ook in de hersenschors. We zagen dat die verdikking in veel gevallen gepaard ging met een verlichting van de depressieve symptomen.” Eerder onderzoek bij proefdieren wees uit dat die lichte zwelling van de hersenen wordt veroorzaakt doordat de stroomstootjes groeifactoren in de hersenen aanwakkeren. “Deze groeifactoren stimuleren de groei van hersencellen en bloedvaatjes en bevorderen neuroplasticiteit. Oftewel: ze versterken, vernieuwen en reorganiseren de bedrading van de hersenen.”

Hippocampus

Omdat dit nog niet helemaal verklaart waarom ECT nu zo effectief is, besloot Nuninga, samen met hersenwetenschappers van het UMC Groningen en UMC Utrecht, nog dieper op de hersenen in te zoomen. Daarvoor gebruikte hij de allersterkste MRI-scanner die er voor handen was en maakte hij scans van het brein van ernstig depressieve patiënten die een ECT-behandeling kregen. Dat deed hij zowel vóór als na tien ECT-behandelingen. Nuninga richtte zich daarbij voornamelijk op de hippocampus, een klein structuurtje midden in het brein dat belangrijk is voor het menselijk denken en doen. Ook is de hippocampus belangrijk voor het geheugen. “De hippocampus is zo interessant omdat het het enige hersengebied is dat nieuwe hersencellen kan aanmaken. En dat is veelbelovend, want bij veel hersenaandoeningen is de hippocampus gekrompen. Ook bij depressie is dat het geval. Als ECT de hippocampus vergroot, zou dit een verklaring voor het succes zijn.”

Uit de studie bleek dat de ECT-behandelingen hadden gezorgd dat het volume van de hippocampus met 10 procent was toegenomen. Nuninga: “Dat is behoorlijk veel. Uit de MRI-beelden bleek ook dat dat niet door zwelling alleen veroorzaakt kon zijn. Alles wijst erop dat er ook nieuwe cellen en verbindingen zijn aangelegd.” Daarbij bleek dat hoe groter de groei van de hippocampus, des te groter het effect was van de behandeling op de depressie. “Wat het biologische mechanisme is waardoor de nieuwe zenuwcellen worden aangemaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Daar doen we nu onderzoek naar.”

Andere manieren

Omdat ECT een ingrijpende behandeling blijft, kijken Nuninga en zijn collega’s momenteel ook naar andere manieren om het aantal cellen in de hippocampus plus hun bedrading te vergroten. “Uit MRI-scans bij proefdieren weten we dat een lage dosis ketamine, een snelwerkend antidepressivum dat ook veel gebruikt wordt als narcosemiddel, net als ECT een neuroplastisch effect heeft. We onderzoeken nu of bij ernstig depressieve patiënten bij wie niks meer lijkt te helpen, het werkingsmechanisme van een lage dosering ketamine hetzelfde is als dat van ECT of juist niet.”

Ondanks al het onderzoek duurt het nog wel een tijdje voordat ECT overbodig zal zijn, denkt Nuninga. “Maar het goede nieuws is: door al dit onderzoek weten we dat ook bewegen, psychotherapie en antidepressiva de aanmaak van groeifactoren in het brein stimuleren en zo kunnen helpen een depressie te verlichten.”

Bron: NEMO Kennislink

Dat weten we dan ook alweer... :-)

Tof, hé! José Nieuwdorp verkreeg weer aandacht voor haar omgeving, zoals voor haar eerste kleindochter, die ondertussen was geboren. Daar was ze heel dankbaar voor!

Feit is, dat niet alle blogs over het thema 'Zelfkennis' hoeven te handelen. Wie tenslotte is daar écht in geïnteresseerd? Van zover ik weet: sinds 2007, en meer dan een miljoen bezoekers, de eclectici niet meegerekend, geen één. :-)

Anders gezegd: bovenvermeld artikel was dan misschien voor sommige bezoekers ook wel écht interessant. Ook kan het zijn, beste bezoeker, dat er de volgende maal iets op staat dat jou aanbelangd. Wat? Misschien iets dat met Encyclopedia Spiritualia te maken heeft?... Wie weet!?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht