ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie wint dit jaar het Eurovisiesongfestival?

En, maken België en Nederland een kleine kans?…
door Tsenne Kikke - donderdag 9 mei 2024 14:05

Dat het Songfestival een jaarlijkse hoogmis is voor de lgbtq-gemeenschap, is genoegzaam bekend. Dit jaar treden er dan ook opvallend veel out and proud queer artiesten op. De Litouwse zanger Silvester Belt, bijvoorbeeld, heeft het over de struggles die je als gay moet overwinnen, terwijl ook de Belgische kandidaat Mustii zijn song 'Before the party's over' ziet als een verhaal over coming-out.

De liedjes van de Litouwse zanger Silvester Belts zijn eveneens geïnspireerd door persoonlijke levenservaringen, waarbij hij vooral put uit zijn herinneringen aan het verkennen van zijn seksualiteit in de homofobe omgeving waar hij opgroeit, en hoe de onderdrukking van zijn emoties hem diep heeft beïnvloed.

Australië bracht met de genderfluïde zanger Zaachariaha Fielding en toetsenist Michael Ros dan weer een ode aan de queer geschiedenis, met referenties aan transqueen Marsha P. Johnson met zijn gay lingo 'spill the tea'. Er kwamen zelfs storende didgeridoo geluiden aan te pas. Zoals de titel 'One Milkali' (One Blood) deed vermoeden, had het duo 'Electric Fields' de lokale inheemse taal in hun inzending verwerkt, maar uiteindelijk haalde het lied de halve finale niet.

Met de Ierse kandidaat Bambi Thug en de Zwitser Nemo treden er dit jaar ook twee non-binaire artiesten op. Tussen haakjes: non-binairen identificeren zich niet als man of vrouw.

Met een indrukwekkende schreeuw “Avada Kadavra / I speak to destroy!” en een look alsof die uit een film van 'Tim Burton' was weggelopen, zorgde die Bambi Thug voor een ijzingwekkend hoogtepunt door een soort van duivelsuitdrijving op te voeren. Hij had op het gezicht en ledematen kalligrafische teksten in de oude taal Ogham laten schrijven. Op de persconferentie na afloop vertelde hij dat de geschriften "Ceasefire" ("staakt-het-vuren") en "Vrijheid voor Palestina" betekenden. Voor de halve finale had de EBU de artiest nochtans gevraagd om de verborgen boodschappen te verwijderen.

"Voor mij waren die boodschappen heel belangrijk omdat ik voor gerechtigheid en voor vrede ben", aldus Bambie Thug op de persconferentie. "Helaas moest ik de berichten vandaag veranderen in 'Crown the Witch' in opdracht van de EBU." Zijn nummer 'Doomsday Blue', dat als 'ouija-pop' wordt omschreven, is allesbehalve voorspelbaar. Nogmaals: de opening lijkt recht uit een horrorfilm te komen, gevolgd door ongeveer 15 seconden aan elektrocuterend geschreeuw, waarna een relatief liefelijk, toegankelijk slaapliedje de gemoederen weer doet kalmeren...

En, zoals we gewend zijn van zijn theatrale optredens met 'Years & Years' op Pukkelpop en Werchter Boutique, bracht de Britse zanger Olly Alexander ook hier een ruige, geile act die zo zou kunnen plaatsvinden in de herentoiletten van een boksclub. Olly wil het heel graag, maar zijn nogal lieflijke song "You make me dizzy from your kisses" botste met de expliciet vulgaire act, en zong ook af en toe naast de toon.

Over iets anders...

De 33-jarige Zweedse zanger Eric Saade kreeg een reprimande van de EBU. Hij mocht de eerste halve finale openen met zijn nummer 'Popular'. Aan de linkerpols droeg hij een keffiyeh, een traditionele Palestijnse sjaal - zijn vader is een Palestijn uit Libanon. Het sjaaltje was goed zichtbaar in beeld, omdat Saade de microfoon in de linkerhand vasthield.

De Oekraïense afgevaardigden Alyona Alyona & Jerry Heil brachten met 'Teresa & Maria', een lied over de kracht, moed en veerkracht van Oekraïense vrouwen. "We willen dat je empathie voelt voor Oekraïne... Dat je het gevoel krijgt dat we gelijk zijn, dat we dezelfde mensen zijn als jij bent, dat je onze cultuur kent en naar onze muziek luistert," vertelden de artiesten.

Malmö zet zich in elk geval vanavond schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. De veiligheidsmaatregelen in de Zweedse stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de concertzaal Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

De verscherpte maatregelen zijn genomen omdat het niveau van terreurdreiging in Zweden hoog is. Afgelopen zomer wekte een reeks koranverbrandingen woede op bij een deel van de moslimwereld. De politie houdt ook mogelijke ongeregeldheden rond geplande demonstraties in de gaten. Veel mensen vinden dat Israël geweerd had moeten worden van het Songfestival door de oorlog in de Gazastrook.

De inzending van Israël werd gisterenavond tijdens de generale repetitie dan ook getrakteerd op boegeroep. Zangeres Eden Golan, die het nummer 'Hurricane' bracht, werd behalve op applaus ook op flink wat gejoel en gefluit onthaald. Hier en daar klonk er ook een "Free Palestine" vanuit het publiek. Echte incidenten bleven evenwel uit.

Opmerkelijk was dat deze namiddag rond 17 uur de Israëlische zangeres vergezeld werd door een heleboel bodyguards toen ze het persdorp binnenkwam om interviews te geven. Dit terwijl een eindje van de arena duizenden mensen een pro-Palestijnse betoging hielden, waaronder de klimaatactiviste Greta Thunberg.

'k Snap het wel. Meer aandacht gaat naar Oekraïne uit - en, Rusland mag niet deelnemen. Israël wel...

Wie wint dit jaar?

Geen lied waar ik normaliter niet langer dan een minuut zou kunnen naar luisteren, maar naar het schijnt is het een grote kanshebber... Kroatië, vertegenwoordigt door Baby Lasagna brengt 'Rim Tim Tagi Dim'... Anders gezegd: een sterke concurrent van Joost Klein??? :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht