ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe implanteerbare batterijen kunnen op zuurstof uit het bloed draaien

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 5 april 2024 17:53

Indien ik in juni 2017 naar de raad van cardioloog Alex Caenepeel, verbonden aan het Heilige Familie Ziekenhuis in Rumst, had geluisterd, dan liep ik nu al bijna 7 jaar met een pacemaker rond.

Anderzijds raadde dr. Yves De Greef, verbonden aan het ZNA Middelheim, mij toen een ablatie aan, doch Caenepeel beweerde dat ik achteraf toch zo'n pacemaker zal moeten laten implanteren...

En dr. Muriel Delvigne uit Mechelen was in haar gat was gebeten nadat ze doorhad dat ik haar voor een derde opinie had geconsulteerd. Toch raadde ze me een coronarografie aan, die ik wel onderging. Er werd geen stent geplaatst, omdat er geen echte reden voor was, aanhoorde ik. Wel had ik daarna 14 dagen lang last van zowel pijn in mijn rechterschouder als van een carpale tunnelsyndroom in mijn pols. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van die katheder...

Enerzijds ben ik vandaag de dag nog immer blij dat ik toen niet heb toegehapt, maar anderzijds was de kans groot dat ik inmiddels al was gestorven. Vooral indien ik naar de woorden van Alex Caenepeel had geluisterd - want, op een meest geloofwaardige manier wist hij mij toen te vertellen dat ik het zonder pacemaker geen jaar zou volhouden... En, omdat ik daar niet in op inging, stuurde hij me zelfs een aangetekende brief waarin stond dat hij me verbood om met een auto te rijden... Opgeven deed die pacemakerverkoper niet.

Maar...

... implanteerbare medische apparaten, zoals pacemakers en neurostimulatoren, kunnen voor sommigen wel degelijk levensreddend zijn. Doch de afhankelijkheid van batterijen brengt een groot nadeel met zich mee - want, de batterij van een pacemaker gaat bijvoorbeeld maar vijf tot tien jaar mee. Wanneer de batterij bijna leeg is, moet een patiënt dus opnieuw onder het mes, om dat kastje te vervangen. Onderzoekers uit China hebben daar nu mogelijk een oplossing voor, zijnde: een implanteerbare batterij die werkt op zuurstof uit het lichaam.

Xizheng Liu, hoofdonderzoeker en specialist in energiematerialen en -apparaten aan de Tianjin University of Technology, lichtte de innovatie toe: “Zuurstof is de bron van ons leven. Als we de continue toevoer van zuurstof in het lichaam kunnen benutten, wordt de levensduur van de batterij niet langer beperkt door de eindige materialen in conventionele batterijen.” Op die manier zou zo’n batterij levenslang meegaan.

AAA batterij

De eerste resultaten zijn hoopvol. Na implantatie onder de huid van ratten bleek dat de batterij stabiele voltages tussen 1,3 V en 1,4 V kon produceren. Dat is vergelijkbaar met een AAA batterij die je vaak in apparaten als afstandsbedieningen vindt. Dat is nog niet voldoende om de huidige medische implantaten van stroom te voorzien, maar toont wel aan dat het mogelijk is om zuurstof uit het lichaam te gebruiken als energiebron.

Wondgenezing

De batterij blijkt daarnaast nog een andere onverwachte functie te hebben. “We waren verbaasd over de instabiele elektriciteitsoutput direct na implantatie”, vertelde Lui. “Het bleek dat we de wonde tijd moesten geven om te genezen, net als de bloedvaten die opnieuw gevormd moesten worden rond de batterij om zuurstof aan te voeren. Pas dan kon de batterij stabiele elektriciteit leveren. Dit is een verrassende en interessante bevinding omdat het betekent dat de batterij dus ook kan helpen bij het monitoren van wondgenezing.”

Materialen

Het team onderzocht verder nog in hoeverre het apparaat door het lichaam werd geaccepteerd door te kijken naar ontstekingsreacties, metabole veranderingen en weefselregeneratie rondom de batterij. De elektroden van de batterij gebruiken namelijk een chemische reactie met zuurstof in het lichaam om elektriciteit te produceren. De bijproducten van de chemische reacties van de batterij (waaronder natriumionen, hydroxide-ionen en lage niveaus van waterstofperoxide) bleken gemakkelijk door het lichaam te worden omgezet en hadden geen invloed op de nieren en lever. Er waren verder ook geen zichtbare ontstekingen te vinden bij de ratten.

Toekomst

Het team wil in de toekomst de energielevering van de batterij verhogen door efficiëntere materialen voor de elektroden te onderzoeken en de structuur en het ontwerp van de batterij te optimaliseren. Daarnaast speculeren ze over mogelijke andere doeleinden voor de innovatie. In de strijd tegen kanker bijvoorbeeld. “Omdat tumorcellen gevoelig zijn voor zuurstofniveaus, kan het implanteren van zo’n zuurstofverbruikende batterij rondom een tumor misschien helpen om kankercellen uit te hongeren”, vertelde Liu. “Het is ook mogelijk om de energie van de batterij om te zetten in warmte om zo kankercellen te doden. Van een nieuwe energiebron tot potentiële biotherapieën, de vooruitzichten voor deze batterij zijn opwindend.”

Pacemakers op zonne-energie

Ook op andere plekken in de wereld werken onderzoekers aan manieren om de batterijduur van medische implantaten te verbeteren. In Zwitserland ontwikkelden wetenschappers een aantal jaar geleden bijvoorbeeld zonnecellen die onder de huid kunnen worden geplaatst om op die manier implantaten van energie te voorzien. Daarbij hielden de onderzoekers uiteraard rekening met alle seizoenen, aangezien een zonnecel in een winter ook genoeg energie moet genereren. Anders stopt de pacemaker er natuurlijk mee.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht