ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Belgische overheid houdt duizenden incidenten met implantaten geheim

Heb jij een persoonlijke ervaring met medische implantaten?
door Tsenne Kikke - donderdag 29 november 2018 17:12

De 29-jarige langeafstandsloper en crosser Niels Van Doorne uit Wingene is overleden. Vorig jaar was hij al eens onwel geworden, en toen werd een toestelletje ingeplant dat zijn hart permanent monitorde. In elk geval kwam hij in het nieuws omdat hij in de sportwereld een bekend iemand was.

Indien ikzelf naar de raad van cardioloog Alex Caenepeel, verbonden aan het Heilige Familie Ziekenhuis in Rumst, had geluisterd, dan liep ik nu sinds juni van vorig jaar (2017 dus) met zo'n pacemaker rond, daar waar dr. Yves De Greef, verbonden aan het ZNA Middelheim, mij een ablatie aanraadde. Wel onderging ik op aanraden van dr. Muriel Delvigne uit Mechelen - die in haar gat was gebeten, nadat ze doorhad dat ik haar voor een derde opinie had geconsulteerd - een coronarografie. Er werd geen stent geplaatst, omdat ervoor geen reden was. Wel had ik daarna 14 dagen lang last van zowel pijn in mijn rechterschouder als van een carpale tunnelsyndroom in mijn pols. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van die katheder...

Enerzijds ben ik vandaag de dag nog immer blij dat ik toen niet heb toegehapt, maar anderzijds is de kans misschien groot dat ik minder lang leven zal. Maar ja: het leven in nu eenmaal boordevol met risico's gevuld, nietwaar?

Heel toevallig vermeldde de media eergisteren nog dat er een serieuze schaduwzijde is aan het gebruik van medische implantaten zoals pacemakers, kunstheupen en knieprothesen. Uit een ICIJ-analyse van de Amerikaanse MAUDE-databank bleek dat medische hulpmiddelen gelinkt kunnen worden aan 1,7 miljoen gewonden, en bijna 83.000 overlijdens wereldwijd.

In bijna een half miljoen incidentrapporten uit die databank is sprake van heroperaties om implantaten te verwijderen nadat incidenten hadden plaatsgevonden. Of het incident het gevolg was van het falen van het implantaat, moet geval per geval worden bestudeerd.

Het Belgische RIZIV betaalde in 2017 in totaal 526 miljoen euro terug aan implantaten. De cijfers legden bloot dat er in België zeer vele operaties met knie- en heupprothesen moeten worden overgedaan. Bijvoorbeeld, omdat de patiënt aanhoudende pijn of infecties kreeg. Of, vanwege medicijnpompen die te veel toedienen, prothesen die verbrokkelen, of geïmplanteerde contraceptiva die onherstelbare schade aanrichten

Sinds 2013 kreeg het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten lucht van 72 incidenten met implantaten waarbij de patiënt overleden is. Bij drie incidenten is met een ‘grote waarschijnlijkheid’ besloten dat het overlijden van de patiënt gelinkt was aan het implantaat.

Ook stond er in de Knack, Le Soir en De Tijd afgedrukt dat de duizenden incidenten met implantaten in België niet worden publiek gemaakt.

Naar het schijnt communiceerde de Belgische overheid niet over de incidenten die binnenkwamen, onder meer om patiënten geen angst aan te jagen. "We willen het publiek ook niet onnodig angst aanjagen. In een ideale wereld zouden we een aantal gegevens publiceren met daarbij een nota die de nodige uitleg geeft. Maar dat zou een kolossaal werk zijn. We gaan ermee akkoord dat men patiënten beter zou kunnen informeren. Helaas ontbreekt het aan middelen om dat te doen," klonk het.

Maar, de waarheid is dat de problemen met de 'implantatencommissie' al minstens zes jaar aanslepen, en zijn nog altijd niet van de baan. Al tijdens een interne audit in 2012 werd het functioneren van de Commissie kritisch in vraag gesteld. De Commissie kan maar geldig beraadslagen wanneer tenminste 10 van de 23 stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Maar dat quorum werd 'nooit behaald'. Gevolg?... "Elk dossier moet drie opeenvolgende zittingen voorkomen zodat het proces-verbaal als goedgekeurd beschouwd kan worden, conform het huishoudelijk reglement. Dat verdubbelt de doorlooptijd van een dossier van drie naar zes maanden," klonk het. Het bleek een hele uitdaging te zijn om gemotiveerde leden voor de commissie te vinden.

Tevens zijn er in België ongeveer 500.000 soorten van implantaten in omloop, waardoor het dan ook meer dan begrijpelijk is dat er soms dingen kunnen misgaan. Vooral, omdat elk lichaam op een totaal andere manier op een implantaat kan reageren.

Nabericht 28-01-2021: Techbedrijf Apple had een opmerkelijke waarschuwing afgegeven. De iPhone 12 en bijbehorende MagSafe-oplader mag je niet dichter dan vijftien centimeter bij een pacemaker houden. Door de magneten in de apparaten ontstaat namelijk het risico dat de pacemaker wordt uitgeschakeld. De telefoon in een borstzak dragen wordt dus afgeraden. Als de telefoon aan het opladen is met de MagSafe-oplader moet je het zelfs niet dichter dan dertig centimeter bij de borst houden.

--------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht