ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'Baby reindeer’: een filmrecensie

‘Baby reindeer’ is gebaseerd op wat Richard Gadd, de schrijver van de reeks én hoofdrolspeler, zelf meemaakte.
door Tsenne Kikke - zaterdag 27 april 2024 23:13

De tweedelige docureeks 'Can I tell you a secret?', sinds februari op Netflix, is slechts een 5 op 10 waard, maar vertelt wel het waargebeurde verhaal van Zoe, Abby en Lia, drie van de vele vrouwen die online gestalkt werden door Matthew Hardy. Zijn slachtoffers waren vooral vrouwen die zeer actief waren op socialemediaplatformen. Via fake profielen stuurde hij hun berichten. Als lokaas vertelde hij hen dat hij een geheim kende dat hen in de problemen kon brengen. In werkelijkheid was dat het startschot voor oneindig veel seksueel intimiderende berichtjes.

Ook 'Baby reindeer' is gebaseerd op ware feiten. De serie volgt Donny, een worstelende komiek wiens leven overhoop wordt gegooid wanneer een vrouw, Martha genaamd, zijn leven binnenstapt en hem honderden e-mails per dag begint te sturen. Terwijl hij probeert en faalt om zijn stalker een halt toe te roepen, wordt hij ook herinnerd aan een periode in zijn leven waarin hij gewelddadig werd misbruikt door een mentor. Een zekere Darrien.

Hoewel 'Baby Reindeer' gebaseerd is op gebeurtenissen uit het echte leven van bedenker Richard Gadd, is de serie ook een beetje fictie. Want, Gadd verklaarde in diverse interview dat hij de identiteit van zijn stalker wilde verbergen om haar niet te kwetsen. "We hebben zoveel moeite gedaan om haar dermate te vermommen dat ik denk dat ze zichzelf niet zou herkennen. Wat is geleend, is een emotionele waarheid, geen feitelijk profiel van een persoon."

Tussen haakjes: ik ben er nochtans praktisch 100% van overtuigd dat zowel het corpuleus uiterlijke als het enerverend gedrag van het personage 'Martha' wel degelijk beantwoordt aan dat specifiek menstype.

Tevens waren voor Richard Gadd zowel het schrijven als het acteren in 'Baby Reindeer' moeilijke ervaringen: "Je gaat terug naar de meest slechte periode van je leven. Het is teruglopen naar een vreselijke brand waarin je hebt gezeten." En, voegde hij eraan toe: “Als je geen leven leidt van enige waarde, kan iemand het dan wel verwoesten?".

Wel is het niet de eerste keer dat Gadd zijn verhaal brengt. De podiumversie van 'Baby reindeer' ging in 2019 al in première op het Fringe-festival in Edinburgh.

'Baby Reindeer'

In de Netflix-serie maakt Donny (Richard Gadd) voor het eerst contact met Martha (Jessica Gunning) nadat ze het café binnenwandelt waar hij achter de toog werkt. Hij geeft haar een gratis kopje thee in een poging haar op te vrolijken, maar Martha neemt het vriendelijke gebaar ter harte. Het duurt niet lang voordat ze dagelijks aan de bar verschijnt, commentaar geeft op zijn Facebook-posts en hem een heleboel e-mails stuurt. Wanneer ze Donny's echte leven begint binnen te dringen door zijn comedyshows bij te wonen en zijn transgender vriendin lastig te vallen, wordt het duidelijk dat Martha - die zich voordoet als een succesvolle advocate - een echte bedreiging vormt. Uiteindelijk krijgt het personage zijn telefoonnummer en laat ze herhaaldelijk voicemails achter, iets wat de echte Martha dus ook deed.

Het begon dus met een gratis thee en glimlach op café, en eindigde met 41.071 e-mails, 744 tweets, 106 pagina’s aan brieven, 350 uur aan voicemailberichten, 46 Facebook-berichten, slaappillen, een wollen muts, een gloednieuwe boxershort en een knuffel rendier...

Of: hoe je een vriendelijk geste van je medemens kunt ombuigen tot een ziekelijke obsessie. Die uitgestoken hand was dus het begin van een onthutsend stalkingsverhaal.

Wanneer Donny naar de politie stapt, wordt hij afgewimpeld – er is niemand die gelooft dat hij de vrouw niet kan afschudden, laat staan dat zij hem zou kunnen aanranden. De nachtmerrie wordt meer en meer claustrofobisch. Bekijk de serie - een dikke, angstvallige 8 op 10 waard - en oordeel voor jezelf...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht