ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boeren mogen genetisch gemodificeerde banaan verbouwen

Bananen kunnen schimmelziekten in en op zich meedragen…
door Tsenne Kikke - woensdag 28 februari 2024 18:06

In Australië en Nieuw-Zeeland mogen boeren een genetisch gemodificeerde banaan verbouwen die resistent is tegen een verwoestende schimmelziekte.

Voor het eerst is een genetisch gemodificeerde banaan goedgekeurd om op boerderijen te verbouwen. Regelgevers in Australië en Nieuw-Zeeland hebben toestemming gegeven voor de commerciële teelt van een aangepaste stam van de Cavendish-banaan. Deze stam is bestand tegen een verwoestende schimmelziekte die zich wereldwijd over vele landen heeft verspreid.

Op 16 februari keurde de 'Food Standards Australia New Zealand' de banaan goed als voedingsmiddel. De instantie concludeerde dat de bewerkte banaan even veilig en voedzaam is als gewone bananen.

De voedselministers van Australië en Nieuw-Zeeland kunnen in de komende zestig dagen een herziening van de beslissing aanvragen. Als ze dat niet doen, is de goedkeuring definitief.

Panamaziekte

De eerste banaan, die in Westerse landen op grote schaal werd gegeten, was de Gros Michel. In de jaren 1950 dwong de verspreiding van de Fusarium-schimmelstam Tropical Race 1 (TR1), die de panamaziekte veroorzaakt, boeren om over te schakelen op de Cavendish-banaan. Deze banaan smaakt naar verluidt minder goed dan de Gros Michel, maar is wel zeer resistent tegen TR1.

Nu verspreidt een andere Fusarium-stam, TR4 genaamd, zich over de hele wereld. Deze schimmel is dodelijk voor allerlei bananen, waaronder de reguliere Cavendish.

Deze nieuwe Cavendish-stam, QCAV-4 genaamd, is resistent tegen TR4. De stam is gemaakt door onderzoekers onder leiding van bioloog James Dale van de 'Queensland University of Technology' in Australië. Dat deden ze door een gen van een wilde banaan aan de reguliere Cavendish-banaan toe te voegen.

Quarantaine

Deze beslissing is "een zeer belangrijke stap in het bouwen van een veiligheidsnet voor de Cavendish-bananen tegen TR4, waar grote delen van de wereld al door zijn getroffen," zei Dale in een verklaring.

In Australië zijn momenteel quarantainemaatregelen in zwang om de verspreiding van TR4 te beperken. Daardoor is er slechts een klein aantal ziekte-uitbraken per jaar. Voorlopig zijn daar dus geen plannen om de QCAV-4 banaan op grote schaal te telen of aan consumenten te verkopen.

In andere landen is TR4 echter een groter probleem. Die landen kunnen nu besluiten om de genetisch gemodificeerde banaan over te nemen.

Zwarte sigatokaziekte

Het team van Dale wil binnenkort met DNA-bewerkingstechniek CRISPR de QCAV-4-banaan ook resistent maken tegen een andere belangrijke schimmelziekte, zijnde: de zwarte sigatokaziekte. Dat kan de banaan nog aantrekkelijker maken voor boeren.

Eerder heeft een team in Kenia met CRISPR al een stam van de Gonja Manjaya-banaan gecreëerd die vrij is van het banana streak virus. Dat is een ziekteverwekker die zich nestelt in het genoom van bananen.

In sommige landen worden genetisch gemodificeerde gewassen al op grote schaal verbouwd. Maar op andere plekken, waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, zijn er maar weinig van zulke gewassen goedgekeurd voor commerciële teelt.

Bron: New Scientist

A wild banana plant with the gene (left), a cavendish banana plant (centre), and a QCAV-4 banana plant (right).

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht