ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Men kan Alzheimer in traanvocht opsporen!

Dat beweerde de Vlaamse biochemicus Marlies Gijs…
door Tsenne Kikke - dinsdag 5 december 2023 2:55

Enkele druppels traanvocht. Meer is er volgens biochemicus Marlies Gijs niet nodig om hersenaandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington op te sporen.

Of het nu tranen van geluk of van verdriet zijn: in traanvocht schuilt heel wat informatie. Dat wist biochemicus Marlies Gijs al veel langer. Maar dat de rijkdom van die informatie wel erg ver gaat, ontdekte zij samen met haar collega’s aan het Universitair Medisch Centrum in Maastricht. “We kunnen traanvocht in een lab analyseren, net zoals we nu doen met bloed. Daarin kunnen we zien welke ziekte je hebt”, zei ze

“We weten nog niet goed hoe die stoffen in het traanvocht terechtkomen," voegde ze eraan toe. Al zijn er wel vermoedens. “Het is bekend dat de ogen en hersenen heel nauw met elkaar verbonden zijn, dus zo verrassend is het niet. Tijdens de embryonale ontwikkeling worden de ogen uit hersenen gevormd. Ze zijn dus uit dezelfde cellen opgebouwd.”

Weg met de ruggenprik?

Dat ziekten op die manier vastgesteld kunnen worden, is in de medische wereld een primeur van formaat. Nu is er nog een ruggenmergprik nodig om hersenvocht af te tappen, en zo hersenaandoeningen als Alzheimer vast te stellen.

In diagnoses aan de hand van traanvocht ziet Marlies Gijs een veel patiëntvriendelijker alternatief. “Traanvochtafname is natuurlijk veel makkelijker. We doen dat met een kleine strip van papier die we in het oog leggen. Die analyseren we dan in het lab. Met dit eerste onderzoek hebben we aangetoond dat in tranen van patiënten de ziektespecifieke stoffen aanwezig zijn” Minder risico, minder pijn.

Toekomstmuziek

In een lopende studie nemen de onderzoekers de verschillende stadia van ziektes onder de loep. Zijn die stoffen meer aanwezig bij een ernstige vorm van de ziekte? Hoe vroeg kunnen ze worden teruggevonden? Dat zijn de vragen waarop ze nu een antwoord zoeken.

“We willen natuurlijk steeds vroeger diagnosticeren. Bij de ziekte van Alzheimer weten we dat de pathologische processen in de hersenen al lang aan de gang zijn vooraleer de eerste symptomen verschijnen. Dat kan zelfs tien tot twintig jaar zijn, maar dan is er al veel schade aangericht in de hersenen.”

Momenteel zijn er nog geen behandelingen die die schade kunnen voorkomen, zeker voor Alzheimer. “Het is toch goed om te weten dat er iets speelt in de hersenen. Dan kan de levensstijl aangepast worden. Of, als er in de toekomst therapieën beschikbaar zijn, kunnen patiënten aan de geschikte therapie en dosis gekoppeld worden.”

Bron: VRT News

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht