ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pupilgrootte verraadt intelligentie

Er bestaat een correlatie tussen pupilgrootte en intelligentie.
door Tsenne Kikke - zaterdag 19 juni 2021 16:19

Ogen zijn de vensters van de ziel, wordt gezegd. Nieuw onderzoek suggereert dat zij misschien ook een poort naar het brein zijn: wetenschappers hebben een verrassend verband tussen pupilgrootte in rust en verschillende cognitieve vermogens vastgesteld.

Onze pupillen reageren niet alleen op licht. Ze verraden ook opwinding, interesse of mentale uitputting. De FBI kijkt zelfs naar verwijde pupillen om bedrog op te sporen. Recent onderzoek in een lab van het 'Georgia Institute of Technology' wijst nu ook op een nauw verband tussen baseline pupilgrootte (pupildiameter in rust) en individuele verschillen in intelligentie. Hoe groter de pupillen, hoe hoger de intelligentie, is gebleken uit tests die naar redeneervermogen, aandacht en geheugen peilen. Meer nog: het verschil in pupilgrootte bij mensen die het hoogst scoren in cognitieve tests en bij hen die het laagst scoren is zo duidelijk dat je het zelfs kunt waarnemen met het blote oog. Dat kond men in drie verschillende studies vaststellen.

Dit merkwaardige verband werd oor het eerst ontdekt toen men de verschillen in mentale inspanning tijdens geheugentaken bestudeerden. Daarbij gebruikte men pupilverwijding als indicator voor de mate van inspanning; een techniek, die in de jaren 1960 en 1970 door psycholoog Daniel Kahneman werd gepopulariseerd. Toen men ook een verband vaststelde tussen pupillen in rust en intelligentie, was men niet zeker of dit wel echt bestond en wat dit dan zou kunnen betekenen.

Een vette, flikkerende asterisk

Dit intrigeerde, en men startte verschillende grootschalige studies op. Daarvoor rekruteerde men meer dan 500 mensen tussen 18 en 35 jaar uit Atlanta en omgeving. Eerst bepaalde men de pupilgrootte van de deelnemers met een eyetracker, een toestel dat de lichtweerkaatsing door pupil en cornea (het hoornvlies) meet met behulp van een speciale camera en een computer. Men registreerde de pupilgrootte in rust terwijl de deelnemers enkele minuten naar een leeg computerscherm staarden, waarbij de eyetracker voortdurend opnames maakte. Met de gegevens van de tracker berekende men dan de gemiddelde pupilgrootte van elke deelnemer.

Voor alle duidelijkheid, met pupilgrootte wordt de diameter bedoeld van de ronde, zwarte opening in het midden van het oog, die kan gaan van twee tot acht millimeter. Rond de pupil ligt dan de kleurrijke iris, die instaat voor de controle van de pupilgrootte. Omdat onze pupillen vernauwen bij fel licht, zorgde men in het lab bij alle deelnemers voor lichtdemping.

In het volgende deel van het experiment voerden de deelnemers een reeks cognitieve tests uit, die ontworpen zijn om 'fluïde intelligentie' (het vermogen om over nieuwe problemen te redeneren), 'werkgeheugen' (informatie onthouden voor een bepaalde tijd) en 'aandachtscontrole' (het vermogen om te focussen bij afleiding en verstoring) te meten.

Tijdens een proef voor aandachtscontrole moesten de deelnemers zich bijvoorbeeld beheersen om niét naar een vette, flikkerende asterisk aan één kant van het computerscherm te kijken. In de plaats daarvan moesten zij aan de andere kant van het scherm een letter identificeren, die telkens weer heel snel verdween. Zelfs een korte blik op de knipperende asterisk kon ertoe leiden dat zij de letter misten. Eigenlijk zijn wij gespecialiseerd om te reageren op voorwerpen die door ons perifere gezichtsveld flitsen; dat stelde ons vroeger goed in staat om een prooi of roofdier op te merken. Maar, voor deze taak moesten de deelnemers hun aandacht juist weghalen van het flikkerende sterretje en op de letter richten.

Zo stelde men dus een correlatie vast tussen grotere pupillen in rust en meer fluïde intelligentie, betere aandachtscontrole en in minder mate ook werkgeheugen. Dat wijst op een fascinerend verband tussen onze hersenen en ogen. Interessant genoeg bleek er ook een negatieve correlatie te zijn tussen pupilgrootte en leeftijd: oudere deelnemers hadden eerder kleine, vernauwde pupillen. Maar na het standaardiseren voor leeftijd bleef de relatie tussen pupilgrootte en cognitief vermogen overeind.

Breinactiviteit

Waarom is er nu een correlatie tussen pupilgrootte en intelligentie? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we begrijpen wat er zich in het brein afspeelt. De pupilgrootte houdt namelijk verband met activiteit in de locus coeruleus, een kern in het bovenste deel van de hersenstam met verre uitlopers naar de rest van het brein. Deze locus coeruleus geeft noradrenaline af, een stof die zowel in de hersenen als in het lichaam als neurotransmitter en hormoon werkt, en processen als waarneming, aandacht, leren en geheugen regelt. Noradrenaline helpt om een gezond georganiseerd brein te behouden, zodat ver van elkaar gelegen hersengebieden kunnen samenwerken om moeilijke taken en doelen tot een goed einde te brengen. Een slecht functionerende locus coeruleus - en dus een gebrekkig georganiseerde breinactiviteit -  wordt gelinkt aan aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en ADHD. De organisatie van de breinactiviteit is zelfs zo belangrijk dat onze hersenen daar de meeste energie in stoppen, zelfs als we helemaal niets doen en bijvoorbeeld minutenlang naar een leeg computerscherm staren.

Eén hypothese is nu dat de activiteit van de locus coeruleus beter gereguleerd is bij mensen met grotere pupillen in rust, wat dan bevorderlijk zou zijn voor cognitieve prestaties en hersenfunctie in rust. Verder onderzoek zal die mogelijkheid moeten bestuderen en achterhalen waarom er een verband is tussen grote pupillen enerzijds en een hogere fluïde intelligentie en aandachtscontrole anderzijds. Maar er is duidelijk meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt.

Dit artikel verscheen eerder in Scientific American.

Bron: Eos Wetenschap

Wel heeft intelligentie niet met het bewustzijnsniveau te maken. Veel mensen met een enorm hoge IQ hebben een bewustzijnsniveau van een aardappel. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht