ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sterven in Oekraïne: gewoonweg omdat het moet…

Elitetroepen getuigden over de offers om door de Russische verdedigingslinie te breken.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 september 2023 19:04

De herovering van Robotyne werd eind augustus door de Oekraïense generaals met veel tamtam aangekondigd. “Een mijlpaal!” - “Een doorbraak!”, klonk het. Maar de soldaten aan het front ervaren dat helemaal anders...

“Om te kunnen blijven vechten en effectief te zijn, moet je hier achter de dood aanrennen en de dood niet achter jou laten rennen.” Aan het woord is de 23-jarige Boyets, lid van de Storm-eenheden ten zuiden van Robotyne. Zijn battalion ‘Skala’ staat in voor de ‘speciale taken’.

Wat maakt, dat de dood voor hen dagelijkse kost is, weinig geheimen kent en ze daarop anticiperen: “Ik ben bereid om te sterven, alleen omdat het moet.” Boyets’ eenheid alleen al is met 25 procent verminderd sinds het begin van de operaties rond Robotyne. De levensverwachting van de Storm-eenheden is namelijk de kortste van alle eenheden aan het front.

“Negentig procent van de jongens zal hier ook sterven”, voegde een andere jonge vechter er nuchter aan toe terwijl hij en zijn kameraden wachtten op orders voor een nieuwe nachtelijke aanval. “We weten het. Ja, we hebben de eerste linie van de Russen doorbroken - maar, wat heeft het ons niet gekost?”

Te voet door de mijnen

Hogerop, bij Oekraïense commandanten en Amerikaanse functionarissen klinkt nochtans een heel ander discours, veel rooskleuriger. Afgelopen weekend nog zei de brigadegeneraal Oleksandr Tarnavskiy dat de “weg meer dan open ligt”. President Zelensky gaf aan dat “Oekraïne op weg was om de vijand te verslaan”.

De soldaten zijn voorzichtiger in hun optimisme, verwijzend naar de uitputtende oorlogsvoering en massale verliezen tijdens het drie maand durende offensief. Want de aanvankelijke hoop dat de operatie uitgevoerd zou worden door Leopard-tanks en Bradley-gevechtsvoertuigen en dat er tegen het einde van de zomer een beslissende impact zou zijn, bleek vals.

“Die Bradleys en Leopards zijn geweldig tot ze een mijn raken en niet meer kunnen bewegen”, zegt Boyets. Waardoor er gerekend wordt op soldaten die door mijnenvelden infiltreren en slechts door man-tegen-man-gevechten de Russische loopgraven vrij kunnen maken. “We kunnen enkel ’s nachts aanvallen, door zelf te stappen. De pantservoertuigen, die komen later”.

Immense verliezen

De 47e Brigade, getraind in Duitsland en uitgerust met die Bradley-panterwagens en Leopard-tanks werd al door de media geprezen vooraleer het offensief begon. Nochtans was er één groot probleem: ze kregen geen luchtsteun, wat cruciaal is volgens de NAVO-oorlogsdoctrine.

De verliezen zijn na 15 weken dan ook immens. Volgens medische teams bedraagt het aantal slachtoffers maar liefst 50 procent van de totale eenheid.

“Als ik dan mensen hoor die thuis of ver weg in de zetel zitten die zeggen dat het ‘Oekraïense leger met de Bradleys en Leopars de Russen een lesje zullen leren’, dan klem ik mijn hoofd tussen mijn handen, en wens ik dat ze naar hier zouden komen om de realiteit van de strijd met hun eigen ogen te zien”, zei Boyets vlak voor hij opstond om de bevelen voor de nachtelijke aanval te aanhoren.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht