ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Staatsbon klokte af op 21,896 miljard euro

De staatsbon was een gigantisch succes.
door Tsenne Kikke - maandag 4 september 2023 14:15

Er werd in totaal voor 21,896 miljard euro ingeschreven op de nieuwe, eenjarige staatsbon. Dat maakt het de meest succesvolle staatsbon in de Belgische geschiedenis.

Deze staatsbon heeft een korte looptijd van één jaar en moet netto - na aftrek van 15 procent roerende voorheffing - een rendement van 2,81 procent opleveren. Wie 1.000 euro inlegt, maakt daar op een jaar tijd dus 1.028,1 euro van. Doel van de regering: de banken aansporen om zelf hun spaarrente verder op te trekken.

Een totaal van 234.310 mensen tekenden tijdens de inschrijvingsperiode van donderdag 24 augustus tot en met vrijdag 1 september rechtstreeks in via het Grootboek van het Federaal Agentschap van De Schuld, goed voor 7,093 miljard euro. Het gemiddelde bedrag van de inschrijving op een Staatsbon bij het Agentschap bedraagt zo 30.272 euro. De meer dan 400.000 inschrijvingen via de banken zijn goed voor 14,803 miljard euro.

De staatsbon van minister Van Peteghem brengt alles samen dus 21,896 miljard euro op, een veelvoud van de 5,7 miljard euro die de Leterme-staatsbon twaalf jaar geleden opbracht. Het is de meest succesvolle staatsbon in de Belgische geschiedenis. Dat succes toont volgens minister Van Peteghem "dat onze gezinnen en alleenstaanden snakken naar een hoger en veilig rendement op hun spaargeld".

"De eenjarige staatsbon had dan ook als doel de concurrentie binnen de bankensector aan te zwengelen. Zowel het succes van de uitgifte, de tariefwijzingen door enkele banken en de gestegen vraag van spaarders naar andere producten dan het spaarboekje, dragen bij tot dit doel," aldus de minister.

"Maar het is bovenal een krachtig signaal en een duidelijke roep om respect van de Belgische spaarders richting de bankensector. Het is nu aan de bankensector om gehoor te geven aan dit signaal en zo het vertrouwen van hun spaarders te herwinnen. De mensen toonden vertrouwen in de staat tijdens deze uitgifte, ze kunnen er dan ook op rekenen dat de regering dit dossier de komende periode op de voet volgt om de concurrentie binnen de bankensector te verzekeren."

"In totaal stond er ongeveer 300 miljard op de Belgische spaarboekjes. Dat wil zeggen dat de banken ineens 7 à 8 procent van dat geld zien verdwijnen", zei Hans Degryse, professor financiële economie aan de KU Leuven.

Doordat er meer dan verwacht werd opgehaald, heeft dit ook gevolgen voor het financieringsplan van 2023 van de Belgische overheid, werd vandaag bevestigd. Zo zal de geplande uitgifte van bepaalde schatkistcertificaten in de eerstkomende weken niet doorgaan. Ook nadien zullen de uitgiften van schatkistcertificaten ofwel geschrapt, ofwel teruggeschroefd worden. "In totaal zal het Agentschap de uitgifte van schatkistcertificaten met 10,4 miljard euro verminderen in 2023," klinkt het. De resterende uitgiften van schuld op middellange en lange termijn van 2023 worden eveneens verminderd, met 2,25 miljard euro, tot 45 miljard euro. Het Agentschap zal daarnaast een hogere kaspositie aanhouden. De verhoging van die kaspositie zou zo’n 9 miljard euro belopen.

Doordat er meer schuldpapier op korte termijn (1 jaar) is uitgegeven en minder op langere termijn, zal de gemiddelde duurtijd van de schuldportefeuille licht afnemen tegenover de verwachte waarden ervan voor de nabije toekomst. "Vermits deze risicoparameter op basis van de netto-schuld berekend wordt, zal hij verder geen enkele wijziging ondergaan. Ook de herfinancierings- en herzettingsrisico’s zouden slechts zeer beperkt toenemen, omwille van diezelfde reden," staat er in het persbericht.

De minister zal in overleg met het Agentschap bekijken welke staatsbonuitgiften de komende maanden opportuun zijn, klonk het nog. Normaal volgt er nog een uitgifte in december, maar de details over looptijd en dergelijke zijn nog niet bekend.

De banken zelf zitten niet te wachten op nog een staatsbon. Zij zullen nog even de naweeën voelen van de populaire staatsbon. "Er verdwijnt meer dan 20 miljard euro liquiditeit uit de sector. Dat is geld dat niet uitgeleend kan worden en de economie niet kan ondersteunen. En dat op een moment dat bepaalde bedrijven het moeilijker krijgen om financiering te vinden," waarschuwde Johan Vankelecom, de financieel directeur van Belfius.

Topman van Belfius, Marc Raisière, zag afgelopen dagen 4 miljard euro vertrekken. Dat brengt de bank niet meteen in de problemen – ze maakten zonet een recordwinst tot nu toe dit jaar van 479 miljoen euro bekend - maar hij wees wel op de gevolgen voor de banksector in het algemeen.

"Waarschijnlijk zullen woonkredieten duurder worden", schatte Raisière in. Dat zit zo: banken gebruiken het spaargeld om leningen, bijvoorbeeld voor woningen of aan bedrijven, te financieren. Dat er nu 20 miljard euro minder beschikbaar is, heeft mogelijk als gevolg dat lenen duurder wordt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht