ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De capitulatie van Japan - oftewel: hoe een oorlog abrupt kan worden stopgezet

Hopelijk herhaalt die geschiedenis zich niet…
door Tsenne Kikke - woensdag 16 augustus 2023 18:34

Verbijsterd, maar toch ook eerbiedig luisterden miljoenen Japanners op 15 augustus 1945 naar de stem die uit de radio kwam. Voor het eerst hoorden zij hun keizer, Hirohito, zelf praten. Een ongekend tafereel. Maar wat de keizer vertelde was minstens net zo schokkend. Nippon, het Land van de Rijzende Zon, had de oorlog verloren.

Weinigen zullen zich hebben voorgesteld dat het ooit zover zou komen. Minder dan een maand eerder, op 28 juli, had premier Suzuki nog gezegd dat Japan zich niet zou overgeven. Voor veel conservatieve mensen in de regering en het leger weerhield de traditionele samoerai-overtuiging hen ervan het onvermijdelijke in te zien. De Geallieerden naderden, en Japan was niet bij machte hen te stoppen.

Onvoorwaardelijke overgave

De Geallieerden daarentegen stonden voor een dilemma. In juli 1945 hadden zij op de conferentie van Potsdam opnieuw verklaard dat ze met minder dan onvoorwaardelijke overgave geen genoegen zouden nemen. Maar hoewel zij overal in de Pacific in het offensief waren, vreesde de Geallieerde legerleiding voor een invasie van het Japanse vasteland. Het fanatisme waarmee de Japanners zich zelfs op de meest afgelegen eilanden bleven verdedigen, voedde de overtuiging dat een inval in het Japanse moederland nog honderdduizenden doden zou kosten.

Het ultieme wapen

Op diezelfde conferentie in Potsdam had de Amerikaanse president Truman op 16 juli bericht gehad over de geslaagde test van het nieuwe, ultieme wapen: de atoombom. Toen alle tekenen er op wezen dat Japan zich daadwerkelijk dood zou vechten, nam de Amerikaanse president het besluit dit nieuwe wapen in te zetten. Een commissie had zich al gebogen over mogelijke doelen: dit moesten doelen zijn die nog niet eerder gebombardeerd waren. Het uiteindelijke lijstje bevatte vier namen: Kyoto, Hiroshima, Kokura and Niigata.

Inferno

Op zes augustus verscheen er een eenzame bommenwerper boven de stad Hiroshima: de Amerikaanse B29 'Enola Gay'. Op grote hoogte wierp het vliegtuig één bom af, en maakte daarna dat hij weg kwam. Even later volgde een enorme lichtflits en een paddenstoelwolk. De stad Hiroshima werd in luttele seconden volledig weggevaagd. 80.000 mensen stierven onmiddellijk, en er waren 130.000 gewonden, die nauwelijks geholpen konden worden omdat nog maar drie ziekenhuizen enigszins gespaard waren gebleven. In de drie maanden na de ontploffing stierven nog eens 150.000 mensen aan de gevolgen ervan.

Over het vervolg van de gebeurtenissen is verschil van mening. Het officiële Geallieerde standpunt is dat de Japanners zelfs na Hiroshima weigerden de capituleren. Volgens de Japanners gunden de Amerikanen hun land geen tijd om de beslissing te nemen. Hoe het ook zij, drie dagen later, op 9 augustus, volgde een tweede nucleaire aanval. Oorspronkelijk was de stad Kokura het doelwit. Door de bewolking die boven de stad lag, ontliep de stad haar vernietiging. In plaats van Kokura werd de havenstad Nagasaki aangevallen. Er vielen 35.000 doden en 60.000 gewonden.

De keizer komt tussenbeide

De legertop was nog steeds verdeeld. Sommigen wilden blijven vechten, anderen zich overgeven op voorwaarde dat de keizer in functie zou blijven. Op 14 augustus was het de keizer zelf die tussenbeide kwam en aandrong op capitulatie. Dezelfde dag werd zijn toespraak aan het volk opgenomen op een grammofoonplaat. Nog diezelfde avond probeerden conservatieve legeraanvoerders de plaat te vernietigen, maar hun actie, die wellicht een staatsgreep had betekend, mislukte.

De dag erop hoorde zijn volk de 'gyokuonhôsô', (de uitzending van de keizerlijke stem) waarmee de overgave werd aangekondigd. Het Japanse leger zou de wapens neerleggen. Toch was het vechten nog niet volledig voorbij. De Amerikaanse luchtmacht voerde verkenningen uit boven Japan om te testen of de Japanners zich aan de wapenstilstand zouden houden. En dat deed niet iedereen. Enkele fanatieke Japanse piloten vielen de bommenwerpers aan, waardoor de laatste gevechtshandelingen tussen de VS en Japan nog een paar dagen na de toespraak van de keizer plaatsvonden. De piloten waren niet de enigen die zich niet hielden aan de wapenstilstand. Het Japanse leger was verspreid over een enorm gebied, waarvan veel delen ook nog eens erg slecht bereikbaar waren. Een aantal soldaten kreeg daardoor de boodschap van de overgave niet mee. Een enkeling bleef zelfs tot in de jaren 70 van de twintigste eeuw verscholen in het oerwoud, overtuigd dat hij nog altijd een oorlog in dienst van zijn land voerde.

De echte ondertekening van de vrede

De officiele ondertekening van de vrede liet nog even op zich wachten. Simpelweg, omdat de Amerikaanse hoofdmacht nog ver verwijderd was. Pas op 30 augustus arriveerde de Amerikaanse opperbevelhebber in de Pacific, generaal McArthur in Tokyo. Op twee september tekenden Minister van Buitenlandse Zaken Shigemitsu Mamoru en generaal Umezu Yoshijiro aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri de onvoorwaardelijke overgave, waarmee de Tweede Wereldoorlog definitief ten einde kwam.

Bron: IsGeschiedenis

Naast tientallen andere zaken is goed slapen essentieel voor de gezondheid. Uit onderzoek van het American College of Cardiology (ACC) blijkt zelfs dat je langer leeft als je elke nacht genoeg rust neemt. Wat kan jij zoal doen om de kwaliteit van jouw nachtrust op te krikken?...

Het onderzoek van de ACC richtte zich op mannen en vrouwen. Mannen die slecht slapen, kunnen hun leven met vijf jaar verlengen als zij beter zouden slapen, en vrouwen zo’n twee jaar.

(Tussen haakjes: zo'n onderzoek is slechts mogelijk indien er met parallele werelden wordt gewerkt en een groep mensen die werd gekloond. En natuurljk zijn er geen gegevens over mensen die elke nacht goed sliepen, doch vroegtijdig stierven.)

Wanneer is slaap ‘goed’?

Maar wat is ‘goed’ en ‘slecht’ nu precies op het gebied van slaap? In het onderzoek wordt een goede slaapkwaliteit gedefinieerd door de volgende punten:

- Een slaaptijd van zeven tot acht uur per nacht. Dit kan per persoon verschillen.
- Niet vaker dan twee keer per week moeilijk in slaap vallen.
- Niet vaker dan een keer per week moeite hebben om door te slapen.
- Je gebruikt geen slaapmiddelen.
- Je minstens vijf dagen per week uitgerust voelen na het ontwaken.

Een van de onderzoekers, dr. Frank Qian, van de Harvard Medical School zei op de ACC-site: "Ik denk dat het onderzoek laat zien dat alleen genoeg uren slaap krijgen niet voldoende is. Je moet echt rustgevend slapen en niet veel moeite hebben om in slaap te vallen en door te blijven slapen."

Wanneer gaat het mis met de slaap?

Het onderzoek gaf aan welke factoren slaap ‘goed’ maken, maar welke elementen vergroten de kans op ‘slecht slapen? Voorbeelden ervan zijn te lang doorgaan met werken, nog bezig zijn met jouw telefoon als je al in bed ligt, of nog even tv kijken. Hierdoor worden de hersenen te actief en alert, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen.

Als je 's avonds naar bed gaat, word je normaal gesproken langzamerhand steeds slaperiger. Via de lichte slaap ga je over naar de diepe slaap. Hierna kom je opnieuw terug in de lichte slaap, die door de REM-slaap wordt opgevolgd. Dit patroon heet 'de slaapcyclus'. Tijdens een goede slaap doorloop je deze cyclus ongeveer vijf keer.

Vijf tips om jouw slaapkwaliteit te verbeteren:

- Zorg ervoor dat je regelmatig sport, maar doe dit niet vlak voor het slapengaan. Net na het sporten ben je meestal juist wakker en alert.

- Reserveer ten minste één uur voor het slapengaan om tot rust te komen. Doe geen inspannende dingen, maar neem bijvoorbeeld een warme douche of een bad. Of lees een boek

-  Stop een paar uur voor het slapen gaan met het kijken naar telefoon- of computerschermen. Het blauwe licht kan de productie van melatonine vertragen, en dat is nou juist het hormoon dat ons moe maakt.

- Drink enkele uren voor het slapengaan geen cafeïne- of alcoholhoudende dranken. Alcohol zorgt voor een minder diepe slaap. Cafeïne kan jouw biologische klok beïnvloeden, zelfs als je het vier uur voor het slapen gaan hebt genomen. Je blijft vaak langer wakker en slaapt onrustiger. Nicotine is ook geen aanrader. Deze stof activeert jouw zenuwstelsel, waardoor je alerter wordt.

- Lekkere trek voordat je gaat slapen? Neem dan geen zware maaltijd, maar kies voor een lichte snack. Denk aan fruit of groente. Als je iets zwaars eet, moet de spijsvertering harder aan de slag en dat is niet bevorderlijk voor de slaap.

Bronnen: IDEWE, Hersenonderzoek.nl, Hart Long Centrum Leiden, ACC & Radar

Laat dit geen voorbeeld zijn voor de huidige en toekomstige oorlogen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht