ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

6 augustus 1945: Amerikaanse B29-bommenwerper dropt kernbom op Hiroshima

In plaats van Kokura werd het Nagasaki.
door Tsenne Kikke - dinsdag 6 augustus 2019 22:02

De verwoestende klap op de Japanse havenstad Hiroshima kostte direct aan 78.000 mensen het leven als gevolg van de enorme drukgolf en de intense hitte die bij de explosie vrijkwam. Door de na-effecten vanwege van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000.

Drie dagen later viel een tweede bom op Nagasaki. Eigenlijk moest die tweede atoombom boven Kokura worden afgeworpen waar veel oorlogsindustrie was gevestigd. Maar boven Kokura hing er veel bewolking. Nadat drie aanlopen waren afgebroken, werd uitgeweken naar het alternatieve doel: Nagasaki. Omdat ook daar het zicht slecht was, werd het doelwit gemist. De bom viel op ongeveer drie mijl van het doelwit. Daardoor vond de explosie gedeeltelijk boven dunbevolkt gebied plaats.

Bij de aanval vielen 'slechts' 39.000 doden en 25.000 gewonden, aanzienlijk minder dan bij de aanval op Hiroshima. Negen van de slachtoffers waren Nederlanders, allen krijgsgevangenen

Later gaf Japan zich over en kwam de Tweede Wereldoorlog definitief tot een einde. Tevens leidden de atoombomaanvallen tot de onafhankelijkheid van de Aziatische landen die Japan tijdens de oorlog had veroverd.

In de jaren na de aanval op Hiroshima was kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Ook het aantal miskramen in het gebied rond Hiroshima vertoonde een sterk stijgende lijn. Door de na-effecten als gevolg van de ioniserende straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945.

Volgens een in 2004 afgerond onderzoek door de gemeente Hiroshima, heeft de uraniumbom Little Boy in totaal 237.062 levens gekost. In Nagasaki zouden nog zo'n 70.000 mensen zijn omgekomen, onder meer als gevolg van leukemie.

Achteraf betoogde men dat dankzij die bombardementen een hoger dodental werd voorkomen. Er was sprake dat er daardoor een miljoen slachtoffers werden gered. En, aanvallen waren daarvoor niet zo nodig: de marineblokkade had de Japanners misschien kunnen uitgehongeren. Dit zou ook hebben geleid tot veel meer Japanse doden.

Bronnen: Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht