ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe voelt een explosie van een atoombom zoal aan?

Laten we hopen dat er nooit, maar ook nooit, een nucleaire oorlog ontstaat…
door Tsenne Kikke - woensdag 3 oktober 2018 21:00

De meeste mensen weten iets af van de twee bommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen, maar er is weinig of niets bekend over de 2.000 kernbommen die in de jaren nadien her en der over de hele planeet tot ontploffing werden gebracht. Niet, om een specifiek militair doel te vernietigen, maar gewoonweg om hun explosieve kracht te meten...

Deze atmosferische en onderwaterproeven werden vaak uitgevoerd in aanwezigheid van zogenaamde 'atoomveteranen', zijnde: soldaten, die nabij zo'n explosie werden gestationeerd om hun weerstandvermogen uit te testen, en om aan de weet te komen hoe hun lichamen zouden reageren als reactie op een nucleaire aanval.

Schattingen variëren, maar in de VS alleen al, waren er naar het schijnt ongeveer een 40.000-tal soldaten, vooral mannen, die zo'n nucleaire bomexplosie van dichtbij hebben kunnen aanschouwen. Men weet dit, omdat het Amerikaanse leger relatief transparant is over haar nucleaire programma's. Een minder bekend feit is echter dat Europese nucleaire machten, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, ook soldaten als proefkonijnen naar afgelegen gebieden hebben gestuurd.

Na de Verenigde Staten en Rusland werd het Verenigd Koninkrijk de derde natie die kernwapens ontwikkelde, waarbij honderden tests tijdens de jaren vijftig en zestig werden uitgevoerd. Veel van deze gecontroleerde explosies vonden plaats in Maralinga, een afgelegen gebied in Australië, dat voornamelijk werd bewoond door lokale, inheemse volkeren. Daarna werden er kernexplosies met veel sterkere waterstofbommen in de Indische Oceaan, voor de kust van het Australische Christmas Island, tot ontploffing gebracht. Op 28 april 1958 deed het Britse leger zijn krachtigste atoombom - de Grapple Y - ontploffen, die ongeveer 200 keer krachtiger was dan die op Hiroshima was gevallen.

De overgrote meerderheid van de 20.000 Britse soldaten, die aanwezig waren toen deze topgeheime tests werden uitgevoerd, werd niet vooraf verteld dat zij zouden deelnemen aan kernproeven. Bij hun thuiskomst waren de soldaten verplicht om de oefeningen met niemand te bespreken, zodat de testen voor het grote publiek verborgen bleven. In de decennia daarna hebben veel van deze veteranen geleden aan kanker en andere ziekten, die verband kunnen hielden met blootstelling aan extreme straling.

Onderstaand filmpje werd gemaakt om ervoor te zorgen opdat de herinneringen van deze veteranen - over het ervaren van een nucleaire explosie - niet voor altijd verloren zouden gaan.

Als onderdeel van de documentaire spraken we met atomaire veteranen op de British Nuclear Test Veterans Association (BNTVA) conferentie in Weston Super-Mare, nabij Bristol, om beter te begrijpen hoe de tests de fysieke en mentale gezondheid van ex-soldaten beïnvloedden.

Vandaag de dag zijn er maar heel weinig mensen die de effecten van kernwapens kunnen begrijpen. In de meeste landen stopte men vanaf 1963 met kernproeven, nadat de nucleaire grootmachten een beperkende nucleaire overeenkomst ondertekenden. Tevens werd er in 1996  het 'Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty' (CTBT) ondertekend, waardoor alle nucleaire explosies overal ter wereld werden verboden. Gedurende een korte tijd in de jaren negentig leek de wereld op weg naar een kernvrije toekomst...

Maar, niet alle landen ondertekenden het verdrag van 1996. En, ondanks het feit; dat - dankzij een sterke focus op nucleaire ontwapening het aantal nucleaire bommen van 70.000 in de late jaren tachtig vandaag tot ongeveer 10.000 kernkoppen heeft verminderd - sluipen we opnieuw naar meer nucleaire activiteit; vooral, omdat Noord-Korea, China, Pakistan en India zich meer en meer inzetten voor de ontwikkeling en uitbreiding van hun nucleaire arsenaal.

Ondertussen blijven politieke leiders dan ook het gebruik van deze wapens in hun toespraken aan te stippen door elkaar publiekelijk met volledige vernietiging te bedreigen.

Daarom is het zo belangrijk dat we rechtstreeks uit de monden van nucleaire veteranen aanhoren hoe het is om van dichtbij getuige te zijn van de vernietigende kracht van een atoombom.

Dat weten we dan ook weeral!

Maar zelfs dan... nu, nadat je er een klein idee van hebt verkregen, wat ga jij, eraan doen?

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht