ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zoetstof aspartaam mogelijk kankerverwekkend, maar geen reden tot bezorgdheid

Aspartaam is een veelgebruikte zoetstof in onder meer lightfrisdranken, zoals Coca-Cola Zero
door Tsenne Kikke - maandag 17 juli 2023 11:46

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO boog zich over de mate waarin aspartaam een gevaar kan zijn. Deskundigen kwamen op 6 en 13 juni bijeen en concludeerden dat de zoetstof “mogelijk kankerverwekkend is voor de mens”.

Dat gebeurde nadat in drie onderzoeken 'beperkte aanwijzingen' werden gevonden dat aspartaam bij mensen kan leiden tot kanker. Meer specifiek zou het volgens de WHO gaan om een hepatocellulair carcinoom, een vorm van leverkanker. Er is volgens dokter Francesco Branca, topman van het departement Voeding en Voedselveiligheid bij de WHO, echter verder onderzoek nodig om dat nader te verklaren. De dosis die dagelijks ‘zonder risico’ kan worden genuttigd, blijft dan ook ongewijzigd.

“We adviseren bedrijven niet om hun producten terug te roepen en we adviseren consumenten niet om de inname volledig te stoppen”, zei Branca tijdens de presentatie van twee rapportages over de zoetstof.

Het Comité Voedingsadditieven, dat samen met de Voedsel- en Landbouw Organisatie (FAO) wordt gerund, ziet op haar beurt geen reden tot bezorgdheid. Dit comité gaat over de ‘veilige limieten’ van stoffen die aan voeding worden toegevoegd, maar ook de FAO vindt het niet nodig om de richtlijnen voor de consumptie van aspartaam te wijzigen.

“Als consumenten voor de keuze staan om cola met zoetstof te nemen of cola met suiker, dan denk ik dat er een derde optie zou moeten worden overwogen: water drinken”, zei Branca.

14 Blikjes

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag en blijft dus ongewijzigd. Om over die dosis te gaan, zou een volwassen persoon van 70 kilo meer dan 14 blikjes lightfrisdrank met 200 mg aspartaam per dag moeten drinken, als er voor de rest geen andere voedingsmiddelen met diezelfde zoetstof worden ingenomen.

Aspartaam, dat ongeveer 200 keer zoeter is dan doorsnee suiker en amper calorieën bevat, wordt sinds de jaren 80 op grote schaal gebruikt als zoetstof. Het is ook al decennia onderwerp van debat.

Belangengroepen van de frisdrankenindustrie en ook wetenschappelijke experts zeggen dat de onderzoeken waar het IARC zijn oordeel op stoelt weinig bewijs bevatten. Eerdere studies hebben volgens hen de veiligheid van aspartaam vastgesteld. “Als er enige reden tot bezorgdheid was, zouden ze de richtlijnen voor dagelijkse inname hebben aangepast”, zegt Arnold Baskies, voormalig voorzitter van de American Cancer Society tegen persbureau ‘Bloomberg’.

Ook de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA reageert afwijzend. “Het feit dat aspartaam door het IARC is bestempeld als ‘mogelijk kankerverwekkend voor de mens’, betekent niet dat aspartaam daadwerkelijk verband houdt met kanker”, aldus de FDA in een verklaring. “De FDA is het niet eens met de conclusie van het IARC dat deze onderzoeken de classificatie van aspartaam als mogelijk kankerverwekkend ondersteunen.”

Volgens de Europese Voedselwarenautoriteit is de populaire suikervervanger veilig bij normaal gebruik. Alleen personen met de stofwisselingsziekte PKU moeten aspartaam mijden.

Bron: De Morgen

Nota: Naar het schijnt is de lever gewend om met kleine hoeveelheden aspartaam om te gaan..., zolang die maar perfect functioneert.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht