ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Huurlingenleger Wagner keerde zich tegen Rusland…

In en rond Moskou worden in allerijl wegversperringen opgetrokken.
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 juni 2023 17:05

De afgelopen 24 uur kreeg de Russisch-Oekraïense oorlog een merkwaardige wending. Zo beweerde het Russische huurlingenleger Wagner de controle in het Russische Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier voor de oorlog in Oekraïne ligt, te hebben overgenomen. Dat deden ze na stevige uitspraken van leider Jevgeni Prigozjin, die volgens Rusland een gewapende opstand leidt. De ontwikkelingen volgen zich in sneltempo op, nu Wagner van zin lijkt te zijn om met een 400-tal voertuigen richting Moskou op te rukken.

- Prigozjin haalde donderdag in een video stevig uit naar de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en de rest van de militaire legertop. Volgens de Wagnerbaas werd het Russische volk misleid en was de Russische rechtvaardiging voor de oorlog niet correct. Er was geen sprake van Oekraïense agressie en het was niet nodig om Oekraïne te demilitariseren of de-nazificeren. De oorlog in Oekraïne was enkel gestart zodat minister Sjojgoe een “extra ster” kon halen. De oorlog had zelfs voorkomen kunnen worden, was er onderhandeld met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zei Prigozjin.

- In een reeks audioboodschappen beschuldigde de Wagnerbaas de Russische legerstaf ervan een dodelijke raketaanval gelanceerd te hebben op een Wagnerkamp. Daarbij zou hij “een enorme hoeveelheid” van zijn huurlingen verloren hebben. Het Russische leger ontkent zo’n aanval.

- Prigozjin zwoer om wraak te nemen en kondigde aansluitend een gewapende opstand aan, zonder het met die woorden te zeggen. “Degenen die vandaag onze jongens hebben vernietigd, die tienduizenden levens van Russische soldaten hebben verwoest, zullen worden gestraft. Ik vraag: verzet je niet”, zei Prigozjin.

- Vervolgens stuurde hij zijn troepen richting Rusland, maar verduidelijkte na enige speculatie dat het niet om een militaire coup ging. Wel is het “een mars voor gerechtigheid”, zei hij. “Onze acties hinderen de strijdkrachten op geen enkele manier.”

- De Russische veiligheidsdienst FSB ziet dat anders en opende daarna een strafzaak tegen de Wagnerbaas. Ze riepen de huurlingen zaterdagochtend op om de bevelen van Prigozjin niet op te volgen, maar hem te arresteren. Voor de veiligheidsdienst zijn Prigozjins uitlatingen van vrijdagavond “in werkelijkheid een oproep om een burgeroorlog op Russisch grondgebied te ontketenen”, klinkt het nog.

- De Russische president Vladimir Poetin werd op de hoogte gebracht van de situatie en in Moskou en andere delen van Rusland werden de “nodige maatregelen” genomen. In de hoofdstad werd zelfs een antiterreurregime afgekondigd. In verschillende regio’s worden inwoners ook aangeraden om binnen te blijven.

- Vanochtend kwamen er berichten binnen dat de Wagnergroep het Russische grondgebied binnengedrongen is. Het gaat om de stad Rostov aan de Don, waar het militaire hoofdkwartier ligt voor de oorlog in Oekraïne. Daar werd onder meer het politiekantoor omsingeld en op straat zijn heel wat Wagnerhuurlingen te zien. In verschillende video’s kondigde Prigozjin aan dat hij in het militaire hoofdkwartier was en dat hij de controle had overgenomen. Hij zegt daarbij zelf de operaties voor de oorlog niet te hinderen.

In een video vanuit Rostov aan de Don riep Prigozjin militaire leiders op om  voor onderhandelingen naar hem toe te komen. Als ze dat niet doen, zou hij de stad blokkeren en zijn tocht verderzetten richting Moskou.

- Volgens Russische veiligheidsdiensten zou Wagner ook de militaire faciliteiten in de stad Voronezj, 500 km ten zuiden van Moskou, overgenomen hebben. Ook Wagner claimt die controle op Telegram.

- De Russische president Poetin gaf vanochtend op televisie een korte toespraak waarin hij reageerde op de opstand van Wagner. Daarin sprak hij van “een militaire campagne” en noemde hij de opstand “gewapende muiterij.” Volgens hem is er sprake van “hoogverraad” en zal Rusland “hard reageren.” Wie deelneemt aan de opstand zal “onvermijdelijk gestraft worden.”

- "De president vergist zich schromelijk”, zei Prigozjin in een audioboodschap als reactie op die toespraak. “We zijn patriotten van ons moederland. We vochten en we vechten, alle strijders van PMC Wagner. En niemand zal zich overgeven aan de eisen van de president, de FSB of wie dan ook. Omdat we niet willen dat het land verder leeft in corruptie, leugens en bureaucratie.”

- De Oekraïense president Zelensky reageerde op Twitter op de situatie in Rusland. Hij zei dat “iedereen die het pad van het kwaad kiest, zichzelf vernietigt.” Volgens de president is er nu “zoveel chaos” in het land dat “geen enkele leugen” dat nog kan verbergen. En dat is volgens Zelensky allemaal te danken aan één persoon. Hij eindigde door te zeggen dat de “zwakte van Rusland duidelijk is".

- De Wagner-konvooien die richting Moskou oprukken, werden deze middag door het Russische leger beschoten. Dat zei Wagner-leider Jevgeni Prigozjin op berichtenapp Telegram en ook bevestigd door een journalist van persagentschap Reuters die ter plaatse is. Onder meer vanuit een helikopter werd het vuur geopend.

- Het Belgische ministerie van Buitenlands Zaken gaf zopas het advies om alle niet-essentiële verplaatsingen in Rusland uit te stellen.

- In en rond Moskou werden in allerijl wegversperringen opgetrokken. Graafmachines breken wegen op om de Wagner-konvooien een halt toe te roepen. De BBC verifieerde beelden van vrachtwagens die een brug blokkeren op 97 kilometer van de Russische hoofdstad Moskou. Volgens 'BBC Rusland' worden verschillende publieke gebouwen ontruimd. Onder meer musea en winkelcentra werden voor het publiek gesloten.

Kortom: De opstand van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zorgde voor een complete breuk met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens de voormalige Russisch president Dmitri Medvedev is de gewapende opstand door de Wagner-groep een weldoordachte en geplande operatie die georganiseerd werd om de macht over te nemen. "Gezien de hoge graad van voorbereiding, de professionele coördinatie van de acties en de controle van troepenbewegingen, mogen we uitgaan van een weldoordacht militair plan en de deelname van mensen die eerder gediend hebben in elite-eenheden van het Russische leger, en wellicht buitenlandse specialisten," zei hij.

Nieuwe wending?...

Jevgeni Prigozjin heeft vandaag zijn strijders bevolen om zich terug te keren: "om bloedvergieten te vermijden".
Alexander Loekasjenko, de Wit-Russische president, zou met hem hebben onderhandeld. Het Russische staatspersagentschap TASS meldde vandaag eveneens dat Prigozjin akkoord zou gegaan zijn met diens voorstel: Wagner zou veiligheidsgaranties hebben gekregen. Naar het schijnt zouden Jevgeni Prigozjin en zijn manschappen naar Afrika of naar Wit-Rusland terugtrekken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht