ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een ruimtereis beinvloedt onze hersenen permanent

Maar er is nog veel onderzoek aan de winkel…
door Tsenne Kikke - maandag 1 mei 2023 6:42

Wetenschappers van de Universiteit Luik en de Universiteit Antwerpen onderzochten hoe het menselijk brein verandert en zich aanpast aan gewichtloosheid na een verblijf van zes maanden in de ruimte. Sommige veranderingen blijken permanent, zelfs na acht maanden terug op aarde.

"Dit onderzoek is erg belangrijk om de nieuwe generatie astronauten voor te bereiden op langere missies;" zei Raphaël Liégeois, die binnenkort de derde Belg ooit in de ruimte zal zijn. Hij doctoreerde overigens aan de Universiteit van Luik met een proefschrift over neurowetenschappen.

Het nieuwe onderzoek naar de werking van de hersenen bij kosmonauten toont nu aan dat bepaalde hersenstructuren veranderen na een verblijf van zes maanden in de gewichtloosheid van het Internationaal Ruimtestation (ISS). De Universiteit Antwerpen leidde het wetenschappelijke project ’BRAIN-DTI’ via het Europees Ruimteagentschap (ESA).

Door de hersenfunctie in kaart te brengen via neurobeeldvorming willen wetenschappers astronauten beter voorbereiden op lange missies. "Als we mensen verantwoord de ruimte in willen sturen, moeten we meer inzicht krijgen in fysiologische veranderingen en gedragsveranderingen door gewichtloosheid," aldus nog de toekomstige ESA-astronaut.

De onderzoekers maakten MRI-scans van de hersenen bij maar liefst dertien kosmonauten, zowel voor hun ruimtereis als na hun terugkomst. De wetenschappers verzamelden initieel gegevens over de hersenen van de ruimtevaarders in rust, zonder dat die een specifieke taak moesten uitvoeren. Na een verblijf in de ruimte werd vervolgens gekeken of de toestand veranderd was.

Uit de recente analyses van de hersenactiviteit in rust, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Luik, bleek dat de functionele connectiviteit - een maatstaf voor de correlatie van activiteit in verschillende hersengebieden -  bij de ruimtevaarders in specifieke gebieden veranderd was.

"We stelden vast dat de connectiviteit na een ruimtereis anders is," legde Floris Wuyts (UA) uit. "Zeker in bepaalde hersengebieden die de integratie van verschillende soorten informatie tegelijk ondersteunen en zich niet focussen op één type prikkel tegelijk."

"Sterker nog," ging zijn collega Steven Jillings verder. "Sommige van de gewijzigde communicatiepatronen waren acht maanden na hun terugkeer naar de aarde nog steeds aanwezig. Andere hersenveranderingen werden dan weer wél teruggedraaid naar het niveau van functioneren van voor de ruimtereis."

De permanente veranderingen getuigen van een zeker leereffect, meenden de onderzoekers. Tijdelijke veranderingen wezen verder op een aanpassing aan de gewijzigde zwaartekracht.

Volgens dokter Athena Demertzi (Universiteit Luik) is de dataset die de onderzoekers ter beschikking hebben erg bijzonder. "In 2016 toonden wij als eerste aan hoe de werking van de hersenen bij één kosmonaut veranderd was na een ruimtereis. Nu kregen we de kans om meerdere kosmonauten te volgen. Zo krijgen we een steeds beter beeld van het ware potentieel van het menselijk brein."

De onderzoekers waren enthousiast over de resultaten, maar zegden te beseffen dat dit nog maar de eerste stap was. Er moet bijvoorbeeld nog onderzocht worden of ons gedrag concreet verandert na een ruimtereis, en of een langer verblijf in de ruimte onze waarnemingen kan beïnvloeden. Ook de vraag of bepaalde hersenkenmerken verkieslijk zijn bij de selectie van toekomstige astronauten of specifiek opgevolgd moeten worden tijdens en na een ruimtereis, is nog open voor debat.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht