ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Londens museum verwijderde skelet van Ierse reus vanwege ongepastheid

Het skelet van Charles Byrne zal niet meer te zien zijn…
door Tsenne Kikke - donderdag 12 januari 2023 17:52

Het Hunterian Museum in Londen zal na heropening niet langer het 18de-eeuwse skelet tonen van Charles Byrne (1761–1783), een man die leed aan een groeistoornis. Het skelet werd op onethische wijze bekomen waardoor de laatste wil van ‘de Ierse reus’ niet werd ingewilligd.

Byrne was 2,31 meter groot en stond in de 18de eeuw bekend als een van de grootste mensen ter wereld. Geïnteresseerden – veelal studenten geneeskunde – konden eeuwenlang zijn skelet bewonderen in het Hunterian Museum. Dat is een museum in Londen gewijd aan anatomie, dat deel uitmaakt van het 'Royal College of Surgeons'. Het is al vijf jaar dicht wegens renovatiewerken en zou in maart opnieuw opengaan, maar dan zonder ‘de Ierse reus’. De museumdirecteur vond het niet langer ‘gepast’ om het skelet tentoon te stellen.

Freakshow

Tijdens zijn leven werd Byrne opgevoerd als in een freakshow. Hij was geboren in eenvoudige omstandigheden in een dorpje in Noord-Ierland, in de county Derry. Om geld te verdienen, vertrok hij als tiener naar Schotland, waar hij al spoedig enige faam vergaarde. De nachtwachten van Edinburgh keken ervan op dat hij zijn pijp kon aansteken aan de straatlantaarns zonder op zijn tippen te staan. Hij begon een inkomen te vergaren door zichzelf op te voeren als de ‘Ierse reus’.

Toen hij in 1782 als 21-jarige in Londen aankwam, werd hij daar meteen een sensatie. Hij werd er opgevoerd als curiositeit om het publiek te vermaken. De kranten berichtten over ‘de levende kolos’ of ‘de schitterende Ierse reus’. Het leverde hem ook een hit op in het Londense theater.

In werkelijkheid leed Byrne aan een toen nog onontdekte groeistoornis. Hij had een goedaardige tumor in zijn hypofyse, die acromegalie en gigantisme veroorzaakte. Zijn gezondheid ging scherp achteruit nadat hij op een nacht in zijn favoriete pub werd beroofd. Omdat hij zijn verdiensten altijd in cash bij zich droeg, bleef hij na afloop berooid achter. Twee maanden later overleed hij, amper 22 jaar oud.

Laatste wil

De een zijn dood is de ander zijn brood: het duurde niet lang eer zijn lijk werd opgeëist door de anatomist John Hunter, naar wie het Hunterian Museum is genoemd. Hunter had Byrne al bij leven geld geboden voor zijn lijk. Om niet te belanden op Hunter's tafel had Byrne expliciet geregeld dat zijn vrienden hem na zijn dood zouden opsluiten in een verzegelde, loden kist en hem vervolgens een zeemansgraf zouden geven. Maar Hunter slaagde erin om het lijk te onderscheppen terwijl het al onderweg was naar de haven van Margate. Hij betaalde de vrienden van Byrne daar 500 pond voor.

Hunter stripte het lijk tot de botten en stelde het skelet drie jaar later tentoon in zijn persoonlijke museum aan Leicester Square. Zo bleef het bijna twee eeuwen lang te bezichtigen. De kentering kwam in 2011, met een oproep in het 'British Medical Journal' om daar een einde aan te maken en om het skelet in zee te laten ‘zoals Byrne zelf wilde’. De roep daartoe werd vooral vanuit de anatomische wetenschap de voorbije jaren almaar luider, ondersteund door onderzoek.

Het museum heeft beslist om het skelet nu te verwijderen, maar weigert in te gaan op wat algemeen aanvaard wordt als zijn laatste wil. De reden is dat er geen schriftelijke bewijzen zijn van zijn wilsbeschikking, die slechts mondeling werd overgeleverd. Het museum behoudt het skelet in de collectie en houdt het ter beschikking voor verder onderzoek. Het zal in de expositieruimte worden vervangen door een portret van John Hunter, geschilderd door Joshua Reynolds in 1789. Daarop zijn de voeten van Byrnes skelet te zien, bungelend boven het hoofd van Hunter.

Bron: De Standaard

Toegegeven: Byrne's skelet is veel groter dan dat van jou en mij, maar voor de rest zie ik weinige verschillen. Hoe belangrijk mensen van zichzelf ook mogen denken te zijn...: uiteindelijk gelijken alle 8 miljard aardbewoners sterk op elkaar. Maar, zal er van jou, beste lezer, nog iets anders overblijven na jouw dood?

Zo ja: gaat het dan naar een Hemel? Een Vagevuur? Een Hel?... devil

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht