ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Iraanse krant: “Nog zeker 24 namen op executielijst…”

De 27-jarige rapper Saman Sayyadi is er één van.
door Tsenne Kikke - zaterdag 10 december 2022 18:31

Na de dood van Mahsa Amini, een jonge Koerdische vrouw, brak er in Iran diverse protesten uit. Zij stierf in een politiecel nadat ze opgepakt was wegens het niet respecteren van de islamitische kledingvoorschriften.

Maar, volgens de Iraanse autoriteiten maakten die betogers zich daardoor schuldig aan “oorlog voeren tegen God”, waarop er in dat land nu eenmaal de doodstraf staat.

Ondertussen werd de 23-jarige Mohsen Shekari vanwege ‘vijandigheden tegen God’ (moharebeh) opgehangen. Volgens de staatsmedia werd hij opgepakt voor het blokkeren van een straat in hoofdstad Teheran, om de doorgang van de voertuigen van de veiligheidstroepen te belemmeren - en, voor het opzettelijke verwonden van een veiligheidsagent met een wapen, zijnde: een machette; 'dit, met de bedoeling te doden'. Het slachtoffer, lid van de Basij-militie van de Revolutionaire Garde, had 13 hechtingen in zijn linkerschouder nodig als gevolg van die steekpartij.

Shekari, die in een café werkte, zou achteraf hebben bekend dat een vriend hem had aangemoedigd de protesten bij te wonen en hem een omkoopsom had aangeboden om een politieagent aan te vallen.

Dit deed me wel denken aan de twee agenten die vorige maand in de Brusselse Aarschotstraat door een man, die alsmaar "Allahoe akbar" uitriep, met een mes werden gestoken. Eén van hen stierf aan de verwonding, en de aanvaller werd door een kogel gedood. Terug naar Iran...

Hoewel sinds het begin van de Mahsa Amini-protesten in september 2022 minstens 459 demonstranten door de politie zijn gedood, was Shekari's executie de eerste bevestigde persoon die gerechtelijk werd geëxecuteerd voor zijn rol in die protesten.

Na de executie zond de Iraanse staatstelevisie zwaar gemonteerde delen uit van Shekari's detentie en proces. Die beelden toonden Shekari hinkend door een gang en boden fragmenten van zijn getuigenis waarin hij een mes hanteerde en blijkbaar de aanval naspeelde.

Maar, er staan momenteel nog minstens 24 mensen op de executielijst, waaronder de 27-jarige rapper Saman Sayyadi, wiens familie officieel reeds in kennis werd gesteld van zijn aanstaande executie. Bovendien zitten iets van een 30.000 mensen in een gevangenis opgesloten.

Feit is, dat net zoals vele anderen, die op grond van veiligheidsgerelateerde en politieke beschuldigingen zijn berecht, werd Shekari het recht ontzegd om tijdens zijn proces op 1 november een advocaat van zijn keuze aan te stellen.

De Iraanse hervormingsgezinde pandit Abbas Abdi betoogde in een tweet dat gerechtelijke straffen alleen gerechtigheid en de mensen tot bedaren kunnen brengen als het proces van de beschuldigde openbaar wordt gehouden en met een behoorlijke rechtsgang, inclusief het recht om een advocaat aan te wijzen die hij wenst om hem te vertegenwoordigen. Hij voegde daaraan toe dat de executie van Shekari de haat en vijandigheid onder de mensen alleen maar zal aanwakkeren in plaats van hen af te schrikken van verder protest.

Tussen de duizenden reacties op sociale media luidde er dan ook eentje: “Wait for our revenge” (“Wacht op onze wraak”)...

En jij, beste lezer, wat zou jij doen indien je in Iran geboren en getogen was? Mee de straat opgaan? Of, lekker thuisblijven?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, via een aankoop, bijvoorbeeld, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht