ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een octopus een mens uit een diepe put kan halen…

Een beetje Octopus-Therapie…
door Tsenne Kikke - zaterdag 5 november 2022 4:41

Gevierd om zijn baanbrekende film uit 2000, 'The Great Dance', over de San bush-jagers van de Kalahari-woestijn, merkte Craig Foster in 2010 op dat hij totaal opgebrand was en fysiek gesloopt werd door de stress van het proberen te overleven als filmmaker van natuurdocumentaires. Hij leed aan depressiviteit en had daarbij het gevoel dat hij zijn verbinding met de wereld om hem heen had verloren, en zelfs met zijn eigen familie. Hij moest daar iets aan doen, te beginnen met het nemen van de beslissing om zijn carrière stop te zetten. En dan....

In plaats van de woestijn in te trekken, wendde hij zich tot de zee aan zijn voordeur, in Kaapstad, Zuid-Afrika, en zwoer dat hij tien jaar lang elke dag zou gaan duiken. Door ijskoude wateren en epische stormen te trotseren, heeft Foster zich al die tijd strikt aan die verplichting gehouden. De ervaring is transformerend geweest, zei hij: "De kou kalmeert je. Het vult jouw hersenen met deze feel-good chemicaliën. En dan ben je in dat gouden bos, deze vloeibare omgeving zonder zwaartekracht. En dat wordt jouw onderwaterhuis - zeker, als je er elke dag naartoe trekt."

Tijdens dat dagelijkse duiken, sloot hij een ongewone vriendschap aan met een octopus. Het was pas na enkele jaren dat het vreemde gedrag van dat kleine, gespikkelde octopus zijn nieuwsgierigheid opwekte en zijn aandacht vasthield voor de duur van haar korte leven. Nadat de octopus hem begon te vertrouwen, bezocht en filmde hij haar in 2012 een jaar lang, elke dag. Voor hemzelf leidde het tot een emotionele en intellectuele groei. "Het heeft me compassie en nederigheid geleerd. Het opende mijn geest om te zien hoe complex en kostbaar wezens die in het wild leven wel zijn."

Het nam 8 jaar in beslag om de documentaire in elkaar te steken, waarbij enkele van 's werelds beste filmmakers, cinematografen en wetenschappers bijeenkwamen. Vanaf het begin waren er vragen over hoe het verhaal verteld moest worden. Zou het een natuurhistorische film zijn met een conventionele voice-over? Moet Craig in een interview verschijnen? Hoe zit het met anderen, die de octopus hadden ontmoet en deel uitmaakten van Craig's reis? Moeten ze ook op de camera verschijnen? En zo meer...

'My Octopus Teacher' uit 2020 documenteert uiteindelijk de unieke band tussen Foster en de octopus en geeft tevens de waardevolle lessen die hij leerde weer over balans en verbinding met de wereld van Moeder Natuur. Het won een BAFTA voor beste documentaire én een Oscar. Tevens werd het de eerste 'Netflix Original' Zuid-Afrikaanse natuurdocumentaire.

Ook hier zeggen beelden meer dan woorden...

Ook haar ervaringen zijn interessant...

Sasha: "Sinds ik de film 'My Octopus Teacher' heb gezien, droom ik ervan een octopus te ontmoeten. Ik ben ongeveer een maand actief op zoek geweest naar octopussen in de rotsachtige baaien aan de Middellandse Zeekust, maar had geen geluk. Toen het water afgelopen winter te koud werd, gaf ik het op en ging ik wandelen.

In april wandelde ik naar een prachtige kristalheldere baai. Ik was niet van plan om die dag te gaan zwemmen of octopussen te zoeken, maar aangezien er niemand in de buurt was, kon ik het niet laten om een ​​korte duik te nemen. Het water was een kille 14°C en de luchttemperatuur was ongeveer hetzelfde, dus heb ik niet lang gezwommen. Ik dook er een paar keer in, rende toen uit het water en begon mezelf af te drogen met een T-shirt.

Toen ik weer naar het water keek, zag ik een octopus! Hij was heel dicht bij de kust en het leek alsof hij vanuit het water naar me staarde. Ik kwam dichter bij het water en hij kwam naast een rots, dichter bij mij...

Sasha's website: een aanrader!!!

Hoe intelligent zijn octopussen? Anders gezegd: hoe functioneert hun instinctcentrum van het bewegingscentrum, teneinde dat van de mens beter te kunnen be-grijp-en? De mens, die tenslotte over 3 verdiepingen beschikt..., en geen twee, zoals het bij octopussen het geval is. Wel beschikt een octopus over 3 harten - of, noem het 'breinen'. :-)

In onderstaande video word een octopus voorzien van een fles met draaidop waarin een heerlijk tussendoortje zit. De fles heeft een kleine opening waardoor hij een van zijn armen door het gat kan steken om de vis aan te raken en ervan te kunnen proeven. Maar, door die kleine opening kan de octopus de vis er niet doorheen trekken.

De enige manier waarop hij bij zijn eten kan, is door de bovenkant van de fles los te schroeven. Maar, hij was in staat om een ​​andere manier te vinden, en wel een die men niet had voorzien, zijnde: het brute geweld.

Stoor je niet aan de barslechte vertaling, hé! :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht