ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Maken zang en muziek de mens wakker?

Ook voor elk menstype bestaat er een soort van muziek…
door Tsenne Kikke - zaterdag 19 november 2022 16:12

Beste eclecticus,

Of, zorgen ze ervoor dat de mens de slaap behoudt - zelfs nog dieper in de reeds bestaande doen wegzakken, en er dan ook sprake van wegdromen kan zijn? Denk daarbij aan de mythologische zeenimfen, Sirenen genaamd, die de voorbijvarende schepelingen via hun betoverende gezang in het verderf stortten.

Daar waar ikzelf meestal slechts in staat ben om enkele regels te kunnen onthouden, verbaast het me soms dat er mensen zijn die tientallen liedjesteksten in hun hoofd bewaren, dermate zijn ze ermee geïdentificeerd. Wel geef ik toe dat ik mezelf tijdens meezingen ook weleens totaal durf verliezen.

Tussen haakjes: de werkzaamheden van ons geheugen uitleggen, kan niet in enkele zinnen geschieden. Maar je weet, dat elk centrum een plus- en een minkant heeft, en in drieën is verdeeld, waarbij elke verdeling op zichzelf nogmaals in drieën is verdeeld, met uiteraard eveneens plus- en minkanten. Nu zijn er bepaalde 'ikjes' die verbonden zijn met de geheugens waarin die liedjes zijn gestockeerd. Geheugens, omdat de muziek zich in een totaal ander deel bevindt dan de teksten. Om die reden zijn er mensen die heel goed de muziek kunnen onthouden, maar niet de woorden - en, vice versa. Waar het hier om gaat, is dat die oneigene ikjes veel ruimte innemen en veel waardevolle energie opslorpen, waardoor er voor de mens véél minder ruimte en energie overblijft om aan zichzelf te werken. Om verder te gaan...

De radio beluister ik nooit, en van de zang en muziek van de laatste jaren ben ik helemaal niet op de hoogte. Nochtans hou ik ervan. Ik bedoel: van de zaken die ikzelf ooit heb opgenomen. Het zijn er een duizendtal, en ze volstaan.

Een- of tweemaal per jaar durf ik er opnieuw naar luisteren. En, als ik in 'de stemming' ben, zing ik mee. Zo vals als een kat, doch mij stoort het niet. Natuurlijk kan ik dat slechts nadat ik eerst de teksten één voor één heb opgezocht. Maar, nogmaals: in die momenten vergroei ik met de zang en muziek, waardoor ik me op een zalige manier laat meeslepen.

Anderzijds zing ik soms ook liederen die me 'wakker' maken. Het zijn er wel geen die in een Top-100 verschijnen. Die genieten, ondanks het feit dat ze enorm veel inspanning vergen, dan ook mijn voorkeur. En, jij, beste eclecticus, weet waarover ik het heb, nietwaar?

Dus, zowel een 'ja' als een 'neen' kunnen de vraag beantwoorden.

En, wat muziek betreft... Hoeveel mensen kunnen écht ten volle genieten - en dus bewust - van hetgeen Gurdjieff ons 100 jaar geleden bracht? Dus, met de nadruk op 'ten volle'...; een iets, dat een gewone mens onmogelijk begrijpen kan, maar voor jou met-ter-tijd wel degelijk realiseerbaar. Daarnee bedoel ik zowel het begrijpen als het uitvoeren ervan.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht