ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gemiddelde jaarfactuur bij nieuw gascontract stijgt in juli naar hoogste niveau ooit

Facturen van gas en elektriciteit blijven stijven…
door Tsenne Kikke - maandag 18 juli 2022 5:24

Wie in België deze maand op de commerciële markt een aardgascontract moet afsluiten, mag een geschatte gemiddelde jaarfactuur verwachten van 2.728,55 euro. Dat is het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Belangrijk: de VREG hield bij zijn gecijfer rekening met een btw-verlaging voor de hele jaarfactuur. Voorlopig heeft de regering de verlaagde btw enkel nog maar tot eind december verlengd.

In vergelijking met de cijfers van juni komt er dus een heel pak bij. De jaarfactuur stijgt met 577 euro in vergelijking met wie vorige maand een contract afsloot.

De reden van de nieuwe prijsschok is de stijgende kostprijs van aardgas. Die is sinds halverwege juni verdubbeld op de groothandelsmarkt, door de vrees voor tekorten deze winter. De prijsopstoot is een gevolg van de beslissing van Moskou om de capaciteit van een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 60 procent te verminderen.

Elektriciteit

De stijging komt er na enkele maanden van dalingen en ondanks de btw-verlaging op aardgas. De cijfers houden enkel rekening met wie zich deze maand op de commerciële markt moet begeven. Het gaat om de geschatte jaarprijs van juli 2022 tot en met juni 2023. Wie een sociaal tarief heeft, betaalt bijvoorbeeld veel minder.

Ook voor elektriciteit gaat de prijs na enkele maanden van dalingen opnieuw omhoog.  De geschatte jaarprijs voor een gemiddeld gezin dat zich deze maand op de commerciële markt moet begeven stijgt naar 1.633,40 euro, tegen 1.552,39 euro in juni. Het gaat om de hoogste geschatte jaarfactuur sinds april. De stijging van de stroomfactuur is eveneens een gevolg van het duurder worden van elektriciteit op de groothandelsmarkt, in lijn met de gasprijzen.

Nota

Uit de cijfers blijkt dat amper één gezin op de tien in Vlaanderen klant is bij de goedkoopste leveranciers. Concreet vertegenwoordigen de tien duurste elektriciteitsproducten 27 procent van de volledige markt, of goed voor 658.000 huishoudens, terwijl de tien goedkoopste producten maar goed zijn voor 12 procent van de totale markt of 287.000 huishoudens.

Voor aardgas vertegenwoordigen de tien duurste producten in Vlaanderen 30 procent (523.000 huishoudens) van de volledige markt, terwijl de tien goedkoopste 9 procent (157.000 huishoudens) vertegenwoordigen. De cijfers voor Wallonië en Brussel zijn min of meer gelijkaardig.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht