ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom Epictetus een zeer aparte plaats onder de filosofen innam

Epictetus: "‘Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken."
door Tsenne Kikke - zondag 19 juni 2022 19:53

De rubriek 'Eclecticus' richt zich tot eclectici...

Een eclecticus is iemand die zich niet vastpint op één godsdienst, leerstelling, filosofie, of wat dan ook, maar het allerbeste neemt van alles wat beschikbaar is.

In mijn geval, bijvoorbeeld, is de basis van mijn gehele denken en zijn gebaseerd op de leerstellingen die George Ivanovitch Gurdjieff ons ooit heeft gebracht, met de énige bedoeling om theorie dagdagelijks in praktijk om te zetten. Maar, op die fundamenten werden onderwijl massa's bouwstenen geplaatst, afkomstig uit tientallen andere leerstellingen, waaronder die van Epictetus.

Zo bevat het boekje 'Encheiridion' meest inspirerende citaten van de Stoïcijnse filosoof Epictetus (50 - circa 130 n.Chr.). Samen met andere Romeinse filosofen als Seneca en Marcus Aurelius behoorde hij tot de leidende figuren in de stoïsche filosofie in de eerste eeuwen na Christus.

Epictetus onderwees dat filosofie niet slechts een theoretische discipline is, maar een levenswijze. Volgens hem zijn feiten als feiten niet te veranderen - want, het maakt deel uit van hun realiteit. Wat wél kan veranderen zijn onze meningen en persoonlijke vertalingen omtrent de feiten, én onze wijze van observeren...

... waarbij velen ogen hebben waarmee ze niet kunnen 'zien' - en, oren waar ze niet mee kunnen 'horen'. :-)

Ook geloofde hij dat - ondanks het feit dat de meesten onder ons onder de Wet van Toeval vallen - alle externe gebeurtenissen door het Lot worden bepaald en mensen daar dus geen invloed op hebben. Om die reden zouden we alles wat gebeurt, alles wat ons en anderen overkomt, kalm en nuchter moeten accepteren. Maar, in dat gebeuren van alles is eenieder wél verantwoordelijk voor zijn eigen daden, die we door strenge zelfdiscipline zouden moeten onderzoeken en beheersen.

Zelf heeft Epictetus geen woord geschreven, maar zijn leerling en bewonderaar Arrianus heeft acht boeken leergesprekken van hem samengesteld. Eén daarvan is die 'Encheiridion', dat zowel voordrachten als uitspraken van Epictetus bevat, 53 in totaal.

De naam 'Encheiridion' is een Grieks woord dat is samengesteld met het Griekse woord 'cheir', dat 'hand' betekent. De naam betekent dus zoiets als 'handleiding', in de betekenis van: ‘datgene wat men bij de hand heeft’.

Het handboekje geeft praktische adviezen, gebaseerd op Epictetus’ leer, die de mens helpt zich te ontwikkelen en te leven volgens zijn ware natuur.

Enig idee, beste lezer, wat jouw ware natuur is?... Anders gezegd: wie of wat ben jij écht, te midden van die vele persoonlijkheden en hondertallen kleine ikjes? Toegegeven: wie is daarin echt geïnteresseerd? :-)

Voorstel...

Breng dit onderwerp op tijdens de 1ste online meeting van woensdagavond 29 juni!

Bron: Wikipedia

'The Enchiridion' - vertaald door Elizabeth Carter (1717-1806):

Enkele citaten...

Volgens mij enkel en alleen verstaanbaar door mensen die aan Zelfkennis doen. 'Verstaanbaar' in de zin van: de mogelijkheid om het in het dagdagelijkse leven te kunnen toepassen. Toegegeven: erover filosoferen kan elke mens...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht