ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem

Is er een verschil tussen de ene en de andere 'mens'?…
door Tsenne Kikke - donderdag 16 juni 2022 16:37

De titel van deze blog heeft enkel en alleen betrekking op de symbolische, hemelse Adam en niet op de uit het Paradijs verstoten mens...

De mens is een gecompliceerde diersoort, en dankzij die gecompliceerdheid kan hij nog immer 'de kroon op de schepping' worden genoemd. Maar tussen mensen bestaan er gradaties. Zo is er een enorm groot verschil tussen mensen, die in staat zijn dingen te ontwerpen, zoals tv's, gsm's, auto's, computers, vliegtuigen, noem maar op - zij, die ze in fabrieken vervaardigen - en de miljarden die ze achteraf kunnen aankopen. Allen worden 'mensen' genoemd.

De mens, een gecompliceerd diersoort zijnde, is tevens in staat om het dierlijke in zichzelf te ontgroeien, teneinde 'meer mens te zijn'. Natuurlijk hebben sommigen daar misschien last mee, vooral als het om het thema 'seks' gaat. Het is dan ook 'normaal' dat er mensen zijn die zich aan dieren spiegelen en daarmee hun eigen gedrag lofprijzen, ... omdat 'dieren het ook doen'.

De primatoloog Frans de Waal heeft al talloze publicaties op zijn naam staan over zijn onderzoek naar mensapen. Hij is gefascineerd door hun sociaal gedrag: hun conflicten, samenwerking, het kunnen delen en wie de baas speelt over wie. In zijn boeken komen veelvuldig vergelijkingen voor tussen het gedrag van mensapen, zoals chimpansees en bonobo’s enerzijds, en mensen anderzijds. Ze vertonen gelijkenissen, maar ook verschillen. Zoals in de omgang met seks.

Bij veel diersoorten liggen seksen niet zo vast’

"De diersoort mens is de enige primaat die moeilijk doet over homoseks. Voor chimpansees en bonobo’s is seks met types van hetzelfde geslacht volkomen normaal. En dat mannen de baas zijn, is in het dierenrijk lang niet zo vanzelfsprekend als mensen denken."

Geen diersoort doet zo moeilijk over seks als de mens?

"Dat kun je wel stellen, ja. En de vraag is waarom en of dat in alle culturen zo is. Ik begrijp dat er landen in Zuidoost-Azië zijn waar seks gewoon wordt ervaren als iets alledaags, niet omgeven door een wolk van taboes. Het taboe op seks is naar mijn idee vooral iets westers."

En met homoseks onder mensen is het taboe nog groter. U betoogt dat homoseks bij veel diersoorten normaal is.

"Voor veel diersoorten is homoseks een vorm van normaal en aangenaam sociaal gedrag; het hoort er gewoon bij. Alleen ervaren dieren zichzelf niet als gay. Homoseks komt in het dierenrijk ook niet in de plaats van heteroseks.

De tweedeling, die in de mensenwereld veelal wordt gemaakt, is te scherp: je bent of hetero, of homo, terwijl er in werkelijk maar weinig mensen zijn die echt alleen hetero of alleen homo zijn. De geaardheid van de meeste mensen bevindt zich op een glijdende schaal ergens tussen hetero en homo in.

Een tijdlang heeft men gezocht naar het homo-gen, maar dat blijkt niet te bestaan. Overigens snap ik dat homoseksuelen blij zouden zijn met zo’n wetenschappelijke verklaring: een biologische oorzaak voor hun geaardheid zou fijn zijn. Want homoseksuelen hebben last van de suggestie dat hun geaardheid een lifestyle choice zou zijn. Wat je wél kunt zien in de hersenen, is aanleg voor transgender-zijn."

Waarom komt u juist nu met een boek over gender?

"Mensen hebben scherpe opinies over gender. Ze verwachten dan van mij dat ik de biologie ervan laat zien. Het liefst willen ze dat ik zeg: alle mannen zijn zus, alle vrouwen zijn zo; dat ligt nou eenmaal biologisch vast. Maar wat ik in feite laat zien: bij mensen is veel van wat ze doen geworteld in de biologie, maar lang niet alles; bij apen ligt wel alles in de biologie.

Onder ‘gender’ versta ik: hoe je je sekse uitdrukt, onder invloed van je omgeving. Hoe je dat doet, is weliswaar niet onafhankelijk van je biologie, maar cultuur speelt een grote rol. Gender is een flexibel concept, maar het blijft verbonden met de twee seksen. Ik geloof niet dat iemand op het idee zou zijn gekomen het begrip ‘gender’ te bedenken, als er geen seksen waren geweest.

Genderongelijkheid is een maatschappelijk probleem. En de focus ligt op het verkeerde deel van het woord: de aandacht gaat vooral uit naar ‘gender’, terwijl het de ‘ongelijkheid’ is, waaraan je iets moet doen. Die onrechtvaardigheid moeten we beslist afschaffen."

Bestaan er dieren die interseks zijn?

"Jazeker. Bij veel soorten liggen seksen niet zo vast. Zo zijn er bijvoorbeeld vissen die beginnen als vrouwtje en eindigen als mannetje."

In uw boek stelt u dat mannelijke dominantie in het dierenrijk niet vanzelfsprekend is. Zijn bij veel diersoorten de vrouwen de baas?

"Mensenmannen vinden vaak dat zij nou eenmaal dominant zijn, met als argument: ‘Kijk maar naar de apen!’, terwijl mannelijk leiderschap juist helemaal niet bij alle apensoorten voorkomt. Zo kennen bijvoorbeeld bonobo’s vrouwelijk leiderschap. Mannen kunnen daar ongemakkelijk van worden: het is toch een naaste verwant, die door vrouwen wordt geleid.

Vrouwelijke hiërarchieën heb je in het dierenrijk overal. Ik maak onderscheid tussen lichamelijk overwicht en macht: vrouwen kunnen de macht hebben, ook al zijn ze niet de sterkste. Wij kunnen daar in de mensenwereld een voorbeeld aan nemen.

Mijn punt is dat mensen er ten onrechte automatisch vanuit gaan dat vrouwelijk leiderschap problematisch is. Vrouwen in de mensenwereld hoeven niet zozeer de macht totaal over te nemen, maar het is wel tijd voor meer gelijkheid."

Kun je mensen zomaar vergelijken met dieren? U doet dat veelvuldig.

"Dat hangt ervan af in welk opzicht: de mensenwereld is grootschalig, je ontmoet voortdurend nieuwe mensen. Dat hebben apen niet. Mensen kennen allerlei lagen in hun georiënteerdheid; dat kennen apen niet. Mensen kunnen bewust wisselen van rol: de ene keer zijn ze echtgenote, de andere keer werknemer; apen wisselen niet van rol.

Maar sociaal en emotioneel gezien zijn wij gewoon apen, grote mensapen. Wat ons onderscheidt zijn taal, technologie en cultuur. Maar als het gaat om onze capaciteit om te reageren op de ander, te houden van of juist om te haten, te proberen en te domineren, zijn wij hetzelfde als mensapen."

Bron: NewScientist

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht