ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe herken je de tekenen van een virtuele ontvoeringszwendel?

Lees vooral de tips om virtuele ontvoeringspogingen te voorkomen.
door Tsenne Kikke - maandag 23 mei 2022 20:54

Dreigementen en opschepperij spelen een sleutelrol bij de meeste online aanvallen: Ransomware heeft zijn losgeldbrief; trollen dreigen de druk op te voeren; scammers van technische ondersteuning staan erop dat jouw pc dringend hulp nodig heeft.

Sommigen gaan tegenwoordig nog een stap verder en kiezen voor een meer directe aanpak, variërend van doodsbedreigingen tot seksuele afpersing (sextortion) en zelfs ontvoeringsaanklachten. Deze tactieken bestaan al heel lang. Je kunt teruggaan tot 2007 en met verbazing kijken naar de 419-doodsbedreigingen. In 2013 hadden we huurmoordenaars, die met moord dreigden tenzij slachtoffers 25.000 dollar zouden betalen om hun niet-bestaande toorn te overleven...

Een voorbeeld van de ontvoeringsvariant is momenteel in het nieuws, en het is de moeite waard om er kennis van te nemen.

De virtuele ontvoering: Stap voor stap

Bij ontvoeringszwendel wordt het slachtoffer opgebeld met de boodschap dat een dierbare is ontvoerd. Al snel volgen bedreigingen met geweld, tenzij er losgeld wordt betaald, meestal in de vorm van een bankoverschrijving. Het meest verontrustende aspect van deze telefoontjes is dat de oplichters op de achtergrond opnames afspelen van luid geschreeuw.

Een afschuwelijk fascinerend aspect van dit misdrijf is dat paniek en adrenaline de slachtoffers ervan kunnen overtuigen dat de stem die zij horen die van hun zoon, dochter, echtgenoot, of van wie dan ook is. Wie kan hen - in zo'n scenario waarin veel op het spel staat en de druk hoog is - van dat overtuigende karakter kwalijk nemen?

Het wordt nog erger wanneer social engineering wordt gecombineerd met openbaar toegankelijke gegevens om het nog overtuigender te maken.

Profilering van het slachtoffer

Slachtoffers van de meest recente virtuele ontvoeringspogingen hebben in de oproep waarschijnlijk informatie tegen zich gekregen die tegen hen werd gebruikt. Oplichters deden alsof iemands moeder gegijzeld werd, met de dreiging dat ze haar nooit meer zouden terugzien. Helaas was de list nog overtuigender omdat de beller het telefoonnummer van de moeder van de ontvanger aangaf. Op een of andere manier waren ze ergens anders in staat om twee familieleden en hun mobiele nummers met elkaar te verbinden...

De toch al overtuigende impact van de schreeuwopname zou dan ook nog eens worden versterkt door het herkenbare nummer. Op dit punt, is het 'al game over'. De oplichter vraagt in dit geval om geld te sturen via 'Venmo'. We zien dat criminelen in de meeste aanvalsgebieden hun toevlucht nemen tot digitale betaalsystemen, cryptocurrencies en zelfs cadeaubonnen. Telegrafische fraude is nog steeds big business, maar digitale overboekingen zijn aantrekkelijk voor mensen die er snel vandoor willen gaan. In één geval was het slachtoffer 900 dollar kwijt, en dan hebben we het nog niet over de psychologische impact van zo'n telefoontje over een vermeende ontvoering.

Tips om virtuele ontvoeringspogingen te voorkomen

Dit is duidelijk een ongelooflijk verontrustende gebeurtenis, en er zijn de afgelopen tien jaar tal van tactieken ontwikkeld om deze misdaad te bestrijden. De FBI Chicago heeft in maart een aantal goede adviezen uitgebracht, die rekening houden met de social engineering-kant van de zaak:

- Plaats nooit nieuws over aanstaande reisdata en -locaties online.

- Bespreek virtuele ontvoering met familieleden voordat je op reis gaat.

- Zorg voor een 'wachtwoord' dat familieleden kunnen gebruiken om te bevestigen dat een dierbare echt in de problemen zit.

- Wees op jouw hoede bij het verstrekken van financiële informatie aan vreemden via de telefoon.

Sommige van de andere tips zijn vooral gericht op frauduleuze overschrijvingen. Zoals we hierboven hebben gezien, gebruiken criminelen ook graag andere methoden om geld te stelen. Het slachtoffer niet kunnen beschrijven, is een andere goede tip, maar hoeveel mensen zouden het risico nemen om dit in het heetst van het beangstigend gesprek te vragen? Zou je een kidnapper echt van streek willen maken en willen dat hij gewoon ophangt omdat je het verkeerde hebt gezegd?...

Het privé houden van mobiele telefoonnummers op een website is een must. Foto's van jouw vakantie in realtime posten?... Maak een privé Instagram aan en deel het alleen met goede vrienden en familie. Laat geen contactgegevens van familieleden achter op gemakkelijk te kraken e-mailaccounts. Vergrendel ze met alle extra methoden die voorhanden zijn. Verificatie met twee factoren en wachtwoordmanagers zijn goede plaatsen om te beginnen.

Niemand wil 's avonds laat een telefoontje dat een geliefde gegijzeld wordt. Dat gezegd zijnde: wat, als het ergste gebeurt? Blijf kalm, haal diep adem, en ga aan de slag met de bovenstaande suggesties. Het is bijna zeker een verbazend kwaadaardig stukje bedrog.

Men zegge het voort...

Wist je, beste lezer, dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht