ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een codebericht van de Zodiac Killer is eindelijk gekraakt

Wie was de Zodiac Killer?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 12 december 2020 22:16

Indien je duizend skeletten met elkaar vergelijkt, vallen de overeenkomsten meer op dan de enkele kleine verschillen.

Hetzelfde geldt indien je menstypen met elkaar vergelijkt. Allemaal beschikken ze over een 5- à 6-tal persoonlijkheden (één voor op 't werk, één voor thuis, enzovoorts); 1001 ikjes, afhankelijk van de prikkel waarop ze automatisch reageren, en zo meer.

Daarnaast hebben we de 'uitersten'. Bijvoorbeeld: de 'heiligen' aan de ene zijde en de 'gestoorde criminelen' aan het andere uiterste. En, tussen dat zwart-witte tref je miljarden tinten van grijs aan. De ene mens leunt misschien eerder tegen het lichtgrijze aan, daar waar de ander zonder meer in het donkergrijze kan worden ondergebracht, of zich zich ergens in het middengedeelte bevindt. Eigenlijk zijn de 'donkere' menstypen - alhoewel ze er uiterlijk zo uitzien - geen mensen, maar eerder beesten, die niet in staat zijn het animale deel in zichzelf ietwat in toom te houden.

Zo was de 'Zodiac Killer' - vooral bekend vanwege de film 'Zodiac' van David Fincher uit 2007 - zo'n bijzonder donker menstype. Ook in de film 'Dirty Harry' uit 1971 is de seriemoordenaar Scorpio losjes gebaseerd op die Zodiac Killer.

Die dubbel gestoorde seriemoordenaar pleegde tussen december 1968 en oktober 1969 in San Francisco en omgeving een reeks moorden, waarna hij de politie en de krant brieven stuurde. Hij mikte vooral op jonge koppeltjes, die zich ergens hadden afgezonderd. Volgens hem doodde hij 37 mensen - omdat, zei hij - mensen wilde beesten zijn.

De Zodiac Killer stuurde tussen 1969 en 1978 eveneens handgeschreven brieven naar de krant 'The San Francisco Chronicle', die het moest publiceren, zo niet...: "ga ik een nacht lang mensen vermoorden", voegde hij eraan toe.

De Zodiac bleef eenzijdig corresponderen met de 'The San Francisco Chronicle'. Daarin strooide hij plagerig een boel hints - van een kaartje met alle coördinaten van zijn moorden en zijn handtekening in bloed tot zelfs zijn weinig subtiele suggestie dat zo veel mogelijk mensen een badge met zijn zodiakteken zouden moeten dragen. Eén van de hints was: SFPD = 0 (SFPD staat voor 'San Francisco Police Department').

Die brieven - 18 in totaal - ondertekende hij met 'Zodiac', gesymboliseerd door een kruis door een cirkel, en daarin stonden cryptogrammen waarvan de laatste pas nu - december 2020 - werd ontcijferd.

Meestal begon hij met de woorden “This is the Zodiac speaking”. Hij liet ook nooit na om erop te wijzen dat hij intelligenter en sluwer was dan alle speurders samen en eindigde zijn brieven steevast met de voorlopige stand in zijn wedstrijdje met de politie, waarbij hij de San Francisco Police Department (SFPD) keer op keer inpeperde dat zij geen enkele van zijn, naar eigen zeggen, 37 wapenfeiten had kunnen ophelderen.

Bijna veertig jaar na zijn laatste brief staat het Zodiac-dossier nog altijd open in de archieven van de staat Californië. Al zijn de meeste speurders van mening dat de Zodiac zichzelf enigszins overschatte. Veel van de moorden die hij claimde, werden volgens de politie niet door hem gepleegd. Officieel werd hij verdacht van vijf moorden, gepleegd in de regio San Francisco tussen 1968 en 1969. Twee andere slachtoffers overleefden hun schot- of steekwonden en moesten verder leven met een gruwelijk trauma. Daarnaast herkenden de onderzoekers in nog vijf andere onopgeloste zaken de kille hand van de Zodiac.

Pijnlijke beproeving

Voor de Californische politie vormde de Zodiac-case één langgerekte pijnlijke beproeving. Niet alleen slaagden ze er nooit in om drie van de vier gecodeerde boodschappen te kraken die de killer als lokkertje had verstopt in een hele reeks brieven, of een DNA-match te vinden voor het speeksel aan de postzegels. De ultieme vernedering kwam er toen de Zodiac een laatste keer toesloeg in oktober 1969. Toen twee agenten oog in oog stonden met de Zodiac, lieten ze hem ongehinderd passeren...

Drie tieners hadden gezien hoe een blanke man tussen de 25 en 30 jaar oud op 11 oktober 1969 de 29-jarige Paul Lee Stine, een taxichauffeur, doodschoot, zijn portefeuille stal en een stuk van zijn hemd scheurde. Twee straten verder hoorden twee patrouillerende agenten het politiealarm over de radio. Alleen werd gevraagd uit te kijken naar een zwarte verdachte in plaats van een blanke. De twee agenten passeerden een man die aan de beschrijving voldeed. Alleen was hij niet zwart, dus reden ze verder.

Drie dagen later kreeg de Chronicle een nieuwe brief van de Zodiac. Ingesloten stak het afgescheurde stukje hemd van de taxichauffeur en een nieuw cryptogram bestaande uit 340 symbolen. Onderaan was de score nog maar eens aangepast naar 7-0 . De politie kon alleen tandenknarsend toekijken.

'The San Francisco Chronicle', de krant die een halve eeuw geleden een hoofdrol speelde bij het kat-en-muisspel van de seriemoordenaar, kwam vandaag met het nieuws dat een internationaal team van cryptografen de code van één van de berichten heeft weten te kraken.

Wie de Zodiac Killer was, is nog altijd niet bekend en daarop geeft de ontcijferde brief ook geen antwoord. "Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met proberen mij te vangen," staat er onder meer. "Ik ben niet bang voor de gaskamer, omdat die me alleen maar sneller naar het paradijs zal brengen, omdat ik nu genoeg slaven heb om voor me te werken."

Software-ingenieurs Sam Blake uit Australië, de Belgische Jarl Van en de Amerikaanse cryptograaf David Oranchak losten de code op en stuurden hun resultaten naar de FBI, die de oplossing bevestigde. Het cijfer '340' verwijst naar het aantal symbolen in het gecodeerde bericht.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht