ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe de album U.F.O. van Jim Sullivan terug leven ingeblazen kreeg

"In een boek dat ik las kwamen veel trucs aan bod. De enige man die ik ken die opstond uit de dood. Veel mensen leven bij de woorden die hij zei…"
door Tsenne Kikke - zondag 29 mei 2022 7:05

James Anthony Sullivan (Nebraska, 13 augustus 1940 – ?) was een Amerikaanse zanger, songwriter en gitarist die na het uitbrengen van twee studioalbums op 34-jarige leeftijd spoorloos verdween. Zijn verdwijnen blijft tot op heden een raadsel.

De album 'U.F.O.' verscheen in 1969, en in 1972 nam hij een tweede op. Geen ervan werd een succes. Hoogstwaarschijnlijk zou er zelfs van U.F.O. nooit meer sprake zijn geweest indien Jim Sullivan niet op een mysterieuze wijze verdwenen was.

Toen Sullivan aan de drank raakte, waardoor zijn huwelijk leek te gaan stranden; dit, ondanks de geboorte van een tweede kind in 1972, besloot hij in 1975 naar Nashville af te reizen om daar als zanger en liedjesschrijver te gaan werken.

Op 4 maart 1975 verliet hij Los Angeles met 125 dollar op zak. De volgende dag, nadat hij van de wegpolitie een waarschuwing kreeg over zijn rijgedrag, checkte hij in het 'La Mesa Motel' in Santa Rosa, New Mexico in. Want, een soberheidstest toonde aan dat hij niet dronken was, gewoon moe van zijn lange rit.

Op die 5 maart belde hij zijn vrouw Barbara die bij platenlabel 'Capitol Records' werkte. Hij had 1.500 kilometer gereden en vertelde dat hij wachtte op ‘iets wat zij nooit zou geloven’. "Wat is er aan de hand, Jim?" vroeg ze nog. "Laat maar zitten," antwoordde hij. "Vergeet het. Ik bel je als ik in Nashville ben."

Volgens latere berichten sliep hij niet in dat motel, maar liet er de kamersleutel op het nachtkastje achter en kocht hij een fles wodka in een winkel in het dorp. Hij werd de volgende dag gezien op een afgelegen ranch van de familie Genetti, ongeveer 42 km verderop. Zijn achtergelaten auto, een Volkswagen Kever, werd twee weken later op die ranch teruggevonden, en naar verluidt werd hij voor het laatst gezien terwijl hij wegliep van die ranch. De auto bevatte Sullivan's geld, papieren, zijn gitaar, kleren en een doos met onverkochte langspeelplaten. Sindsdien is er nooit meer iets van hem vernomen.

In een politierapport stond te lezen dat mevrouw Genetti een man zag die naast de wagen stond en hem vroeg of hij hulp nodig had. Zijn antwoord was: "Neen, jij misschien?...". Op 27 maart belde ze haar buurman Emil Bigelow, die op zijn beurt de politie contacteerde, waarop men de verlaten auto wegsleepte.

Een uitgebreide zoekactie leverde niks op. Van de 35-jarige Jim Sullivan ontbrak elk spoor, alsof hij in rook was opgegaan. Zijn drankzucht, huwelijksproblemen en hang naar het paranormale hadden wellicht iets te maken met zijn verdwijning, zei men toen.

Hij werd dus nooit meer gezien en zijn verdwijning werd toegeschreven aan moord, desoriëntatie en verdwalen - of, vooral in het licht van de titel van zijn eerste album: een ontvoering door buitenaardse wezens. Een ontbonden lichaam dat op Sullivan leek werd later gevonden in een afgelegen gebied enkele kilometers verderop, maar men stelde vast dat het niet het zijne was.

- Sullivan's dochter Jamie overleed in 1988, en zijn vrouw in 2016. Zij ging er altijd van uit dat haar man door buitenaardse wezens was meegenomen.

Feit is dat Jim in zijn 'U.F.O.' buitenaardse wezens bezong, zwevende snelwegen en het achterlaten van zijn dierbaren. En, aangezien 'U.F.O.' enkele cryptisch klinkende teksten leek te bevatten, was één van de meest populaire theorieën dat hij werd ontvoerd door buitenaardse wezens. Luister er maar eens naar...

U.F.O.

Shakin like a leaf on the desert heat,
his daddy’s got a bog that’s hard to beat
I bought me a ticket got a front row seat.
I’m checkin out the show with a glassy eye.
Looking at the sun dancing through the sky.
Did he come by UFO?

Lotta tricks were pulled in a book I read.
Only man I know that got up from the dead.
Lotta people living by the words that he said.
I’m checkin out the show with a glassy eye.
Looking at the sun dancing through the sky.
Did he come by UFO?

Think he’ll ever come again a different way
and maybe he has come and gone while I was away.
Too much goodness is a sin today.
I’m checkin out the show with a glassy eye.
Looking at the sun dancing through the sky.
Did he come by UFO?

There is something happening that isn’t too clear.
Just a little different than in previous years.
I think that happiness is getting very near.
I’m checkin out the show with a glassy eye.
Looking at the sun dancing through the sky.

Did he come by UFO?
Did he come by UFO?
Did he come by UFO?

Als je Sullivan's verdwijning niet met aliens verbindt, is de betekenis van 'U.F.O.' eigenlijk best duidelijk, hoewel niet minder vreemd dan de notie van een voorbestemde ontvoering door buitenaardse wezens. Sullivan had het hoogstwaarschijnlijk over Jezus, de man 'die opstond uit de dood', als een buitenaards wezen. In 1969 kwamen jongeren grotendeels uit traditioneel christelijke milieus en worstelden vaak met de spirituele mythologie uit die tijd.

"Lotta tricks were pulled in a book I read.
Only man I know that got up from the dead.
Lotta people living by the words that he said."

Jezus-als-alien is niet zo'n onwaarschijnlijk idee als het op het eerste zicht lijkt. In die tijd ging dat concept al tientallen jaren de ronde. Zo nu en dan werd het idee nieuw leven ingeblazen en werd het weer een rage voor een paar jaar voordat het opnieuw verdween ten gunste van de volgende rariteit. 1969 was een jaar dat rijp was voor dergelijke bizarre ideeën, en Sullivan was een bizarre man. Sommigen aanschouwden hem als een mysticus en psychopaat.

Het "boek dat ik las" was waarschijnlijk de Bijbel, hoewel het misschien ook een boek kon zijn over Jezus die er als buitenaards wezen in beschreven stond. In een andere vers verkent Sullivan het gangbare christelijke idee dat Jezus naar onze wereld zal terugkeren. Vandaag de dag wordt het stilgezwegen, maar in 1969 was zonde nog immer een onmiskenbaar belangrijk christelijk begrip. Het stond voor 'slechte daad', en die religieuze connotatie werd niet zo gedempt zoals het vandaag de dag wel het geval is.

"Think he'll ever come again a different way
Maybe he is coming though while I was away
Too much goodness is a sin today."

'U.F.O.' is hoogstwaarschijnlijk een liedje over Jezus, de buitenaards ruimteman, die ooit in een ruimteschip naar de Aarde zal terugkomen, hoe bizar dat ook klinkt - maar, wat aan Sullivans' verhaal is er niet bizar? Het past perfect in de legende, nietwaar?

Losstaande van ufo's zei zijn zoon Chris Sullivan dat hij veel over de verdwijning van zijn vader heeft nagedacht, maar dat hij geen duidelijke theorie heeft over wat er precies gebeurd is. "Ik denk dat hij de verkeerde persoon is tegengekomen en waarschijnlijk is vermoord en begraven... Hij is daar door de politie aangehouden en de politie kan mensen altijd laten verdwijnen. Het was natuurlijk vreemd dat al zijn spullen waren achtergelaten. Als je vermoord of afgevoerd werd, zou iemand zich dan niet ontdoen van al het bewijs? Misschien maakte hij gewoonweg een lange wandeling? Misschien werd de sleur van het proberen het te maken in een industrie waar hij zo van hield - en waar hij in faalde, bij gebrek aan een beter woord - hem gewoon te veel. Misschien heb ik ook wat mystiek in me, getemperd door pragmatisme dat me overweldigt. Misschien liep hij gewoonweg de woestijn in. Het mysterie van dit alles is gewoon knagend..., een lange manier om te zeggen dat ik geen idee heb."

Wat hem overkomen is, weet geen mens. Wel is de kans groot dat hij zich met zijn eigen liedjes identificeerde. Neem het lied 'Jerome', bijvoorbeeld. Ging het hier om de speurtocht naar ene Jerome, die niet wil gevonden worden - of, om een spookstadje in Arizona? Enig idee?


 
And I found a magic man
I bought a pound of magic and
I kinda dream and plan
Where you lay you hand
I found a magic man
Where is where it's at Jerome
Where is there I want to go
Where is where it's at Jerome
Is it a place out there
Just a town down there
If you're driving slow
Where is where it's at Jerome
 
Maybe you can find Jerome
Sits on top of a hill
Overneath a hole
If you're driving slow
Maybe you can find Jerome
Maybe you can find Jerome
Lookin' around and see if you can spot Jerome
Da-da-da-da-da-da-da Jerome

- Volgens vrienden is het een feit, dat indien Jim zou zijn ondergedoken, dat hij dat nooit zonder zijn metgezel, zijnde: de twaalfsnarige Guild-gitaar, zou hebben gedaan.

- Kort na Jim's verdwijning ging de plaatselijke sheriff met pensioen en verhuisden de Genettis naar Hawaï.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht